fbpx
Насловна / Свет / Европа / Вацлав Клаус: Увести границе, одбити идеологију мултикултуре, миграција и имиграција није никакво људско право

Вацлав Клаус: Увести границе, одбити идеологију мултикултуре, миграција и имиграција није никакво људско право

ПРАГ – Бивши чешки председник Вацлав Клаус упозорио је на предавању у Прагу да међу људским правима не постоји никакво људско право на миграцију и имиграцију и да индивидуалне миграције, рецимо младих да студирају, треба подржати, али масовна имиграција мора да се одбије.

„Треба рећи да миграција и имиграција није никакво људско право. Индивидуална миграција, рецимо због студија, она је у реду, али масовна имиграција је нешто што морамо да одлучно одбијемо“, рекао је синоћ Клаус на предавању студентима европских универзитета на летњој школи у Прагу.

Он решење садашње избегличке кризе види у поновном успостављању граница, које су укинуте у оквиру шенгенског простора како би се обезбедила једна од основних слобода и темеља на којима почива Европска унија – слобода кретања људи.

„Потребно је поново увести неки вид граница, одбити агресивну идеологију мултикултуре и ратосиљати се сувише дарежљиве социјалне државе“, рекао је Клаус.

Студентима из 15 европских земаља које је окупило удружење европских универзитета Еуропеум Клаус је поручио да нема демократије без националних држава, а да је Европа запала у ћорсокак управо зато што смањује њихове надлежности.

„Када је реч о регулацији или слободној дискусији, ЕУ се данас налази у фази позног комунизма. Није дозвољено критиковати ЕУ. Свакога ко изрази такво мишљење одмах оптуже или да је глуп или да има зле намере“, рекао је Клаус.

Студенткињи из Литваније која се, као и неки други на предавању названом „Шта угрожава Европу? Евроскептицизам, популизам или нешто друго?“ упустила са Клаусом у полемику о националној држави и рекла да ЕУ није идеална, али да је свакако боља од онога што је било пре ње, Клаус је поручио да није демократски грађанин.

„Ви сте жртва Хакслијевог врлог новог света“, казао је девојци Клаус.

Бивши чешки председник се током лета неколико пута укључио у расправу о прихватању избеглица, подржавајући углавном став свог наследника на челу земље Милоша Земана да Чешка не би требало да прихвата избеглице и да су у садашњем таласу углавном економски имигранти који не беже од рата, већ само траже бољи живот, те да пред њима треба обезбедити границе да уопште не дођу.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Миграција у Немачку највећа из Румуније, Хрватске и Бугарске

5 (1) Немачко становништво досегнуло је рекордну бројку од 83 милиона људи у прошлој години, …

На стопу незапослености највише утиче миграција радне снаге

У Србији се, судећи према статистици и све учесталијим изјавама званичника, и даље настављају позитивни …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *