У Владимирцима режимска гарнитура насилно спречила легалну промену власти

0
(0)

О проблемима које имају представници грађана у другим локалним срединама сем Шапца, Параћина и Чајетине Стразбуру је достављена изјава Јанка Ђурића, одборника у Владимирцима.

Власт у Општини Владимирци је нелегитимна и успостављена искључиво незаконитим и разбојничким поступцима представника Српске напредне странке (СНС).

Све наводе у овој изјави износим као једини законито изабрани председник Скупштине Владимирци који је на то место биран испред покрета грађана Јанко Ђурић.

Након избора 2016. го дине Српска напредна странка имала је 11 одборника од укупно 25, колико броји наш локални парламент. С обзиром на то да један број опозиционих странака није прешао цензус ти гласови су се, у складу са законом 0 локалним изборима, прелили на листу Српске напредне странке те су они на тај начин добили 14 одборничких мандата у Скупштини, односно, већину за вршење власти. Што значи да је први резултат избора био Српска напредна странка са 14 мандата и опозиција коју су чиниле Демократска странка са 4 одборника, Социјалистичка партија са 3 одборника, Јединствена Србија са 3 одборника и Јанко Ђурић – група грађана са једним одборником (укупно у опозицији 11 одборника).

Међутим, одмах после избора одборник Милош Петровић одлучује да напусти одборничку групу СНС и прикључио се опозицији, тако да је, након ове промене, састав у Скупштини био 13 одборника СНС и 12 одборника опозиције.

Даље се дешава и то да пред заказану седницу 29. августа 2016. го дине (која је била III редовнаседница оваквог сазива), одборница Споменка Гајић из Пејиновића напушта одборничку групу СНС и придружује се опозиционој одборничкој групи која је тим чином постала већинска у парламенту Скупштине општине Владимирци, што значи да је имала легитимитет да врши власт у овој општини и смени представнике Српске напредне странке који су до тада чинили локалну власт.

Да закључим, однос снага у парламенту Владимираца, одлуком одборника, власника мандата, са почетног постизборног односа се мења у корист дотадашње опозиције која добија 13 мандата, наспрам Српске напредне странке која са 12 мандата губи већину. Све ово су легитимни политички процеси који су били у складу са законом и који су даље иницирали мере за промену власти у Владимирцима и постављење нових функционера – руководилаца Општине и њених органа.

Заказану редовну седницу Скупштине са дневним редом, односно, захтевом опозиционих одборника за смену председника Скупштине и председника Општине Владимирци отворио је дотадашњи председник Скупштине Владан Милошевић и након констатовања да постоји кворум за рад и усвајања дневног реда код прве тачке тог дневног реда констатовао је да опозициони блок, који треба да преузме вршење власти од ове седнице, није доставио имена људи који ће вршити функције председника Скупштине и председника Општине, те сматра да документација није потпуна и стога прекида седницу Скупштине. На захтев опозиционих одборника да тај предлог стави на гласање, како пословник 0 раду Скупштине предвиђа, он је покупио папире и наредио техничкој служби и одборницима СНС да напусте скупштинску салу. Ово је био злонамеран чин Владана Милошевића и представника СНС јер су на тај начин желели да избегну да буду смењени.

С обзиром да није било тачно да нису достављена имена нових вршилаца функција као и да нова власт по броју одборника који су остали у скупштинској сали има већину, у складу са правилником 0 раду Скупштине наставили смо рад постављањем најстаријег одборника Јанка Ђурића, односно, мене за председавајућег. Преузевши функцију председавајућег прозивком одборника констатовао сам да постоји кворум за рад и наставио рад седнице.

Одлуком одборника разрешен је дотадашњи председник Скупштине Владан Милошевић и именован сам ја са 13 гласова, односно, скупштинском већином. Ова скупштина је затим разрешила и председника Општине Милорада Милинковића и поставила новог председника Драгана Симеуновића.

После завршене седнице кренули смо у зграду Општине Владимирци да сходно пуноважним одлукама одржане седнице Скупштине преузмемо радна места на која смо изабрани, али нажалост, око зграде Општине Владимирци на сва четири ћошка и на два улаза, као и унутар саме зграде, налазила су се непозната лица, обезбеђење, са фантомкама на главама и оружјем при себи, који нам нису дозволили да уђемо у зграду, а камоли да одемо на своја радна места. На нашу молбу, као регуларно изабраних представника власти, да уђемо у зграду одбили су и да разговарају са нама. Позвали смо командира станице полиције, обавестили га 0 свему и молили да пошаље дежурну екипу која би легитимисала непозната и наоружана лица и обезбедила нам преузимање наших радних места који нам припадају у складу са законом и демократским избором вршилаца власти. Нажалост, органи реда нису имали храбрости и смелости да предузму било шта. Тако да су власт остали вршити људи који законски на то нису имали право.

После тога писмено смо се обратили Министарству за локалну самоуправу и читавом низу адреса надлежних за регулисање овог проблема, али одговор нисмо добијали. Одлазили смо неколико дана узастопно да преузмемо своја радна места и почнемо обављати посао за који смо вољом грађана изабрани, али нас је увек дочекивало поменуто наоружано обезбеђење и нису нам дозвољавали да уђемо у зграду Општине. У међувремену, ја као председник Скупштине сазвао сам седницу Скупштине са дневним редом и исти доставио на адресу свих 25 одборника. Пошто нам начелница управе није дозволила салу за одржавање седнице, седницу смо 13. 9. 2016. године са почетком у девет часова заказали испред зграде Скупштине општине Владимирци. Нажалост, Српска напредна странка је за ту прилику довела три аутобуса непознатих лица обучених у кловновска одела који су пиштаљкама, викањем, стварањем галаме онемогућавала да одржимо седницу. С обзиром на то да се редовно позвана полиција није уопште појавила, због безбедносних разлога донели смо одлуку да седницу Скупштине одржимо у сали приватне фабрике господина Драгана Симеуновића. Седници је присуствовала и телевизијска екипа РТВ Шабац и одржали смо је у складу са свим законским и нормативним актима. Рад седнице је медијски забележен и тај материјал је доступан на увид.

Двадесетак дана после ове седнице председник Социјалистичке партије Србије и новоизабрани председник Општине Драган Симеуновић ме је позвао и саопштио да он и његови одборници, због притисака и уцена који се тичу и безбедности њих и њихових породица, морају да напусте нашу одборничку већину и приклоне се одборничкој групи СНС, уз извињење и молбу да га разумем.

У међувремену, стиже нам допис Министарства за локалну самоуправу са потписом тадашње министарке тог ресора, а сада премијерке Владе Републике Србије, госпође Ане Брнабић да је наша седница одржана 29. 08. 2016. године одржана у складу са законом и пословником рада Скупштине Општине Владимирци те да су све њене одлуке пуноважне тј. да сам ја, Јанко Ђурић, легални председник Скупштине и да је господин Драган Симеуновић легални председник Општине Владимирци.

Без обзира на овај допис СНС, односно, њен председник Владан Милошевић иако тада већ разрешени председник Скупштине, односно, лице које нема више законску основу да председава Скупштини сазива редовну седницу Скупштине и наставља да се понаша као да са те функције никада није смењен. Уједно, и Српска напредна странка наставља да се понаша као да никада није изгубила власт у Владимирцима.

На овој нелегалној седници, којом су у суштини представници Српске напредне странке узурпирали власт,

нису чак ни разрешили све законски постављене вршиоце власти и у ранијем периоду изабране вршиоце дужности директора јавних предузећа.

Све ово значи да Општином Владимирци управљају људи који на те положаје нису бирани, немају законске основе за обављање ових функција нити имају документа која сведоче 0 томе да су засновали радни однос на позицијама на којима раде. Ово безакоње траје и данас и, нажалост, има негативне последице по живот становника Општине Владимирци.

Додао бих и то да је у септембру 2017. године државна буџетска инспекција долазила у контролу у нашу Општину. Они су овом приликом утврдили бројне проневере и недомаћинско управљање новцем грађана. Као одборник, односно, и даље законит председник Скупштине, коме је на силу онемогућено да врши своју дужност, упознао сам инспекторе буџетске инспекције са свим дешавањима у нашој Општини.

Међутим, инспекција је остала нема како на незаконито трошење и проневере новца, тако и на узурпирање локалне власти од стране СНС, чији представници су, самом чињеницом што нису никада скупштинском процедуром постављени на места која су узурпирали, и даље у вршењу кривичног дела.

Сума сумарум тренутне политичке ситуације у Општини Владимирци је та да нелегално постављени људи

располажу буџетом, док нелегално изабрана Скупштина доноси незаконите одлуке.

У Владимирцирна, 26. 10. 2018. законити председник Скупштине општине Владимирци

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Медојевић: Црном Гором влада тајна организација

3.7 (3) Председник Покрета за промене Небојша Медојевић тврди да Црном Гором већ годинама влада …

Адвокат: Власт противуставно затварала старе у кућни притвор

4.4 (9) У време полицијског часа, када је грађанима по неколико дана било забрањено да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend