УГРАДИЛИ СЕ ЛОПОВИ! Топлоту мере из треће руке, убацили посреднике између топлана и потрошача

УГРАДИЛИ СЕ ЛОПОВИ! Топлоту мере из треће руке, убацили посреднике између топлана и потрошача

0
(0)

ВЛАСНИЦИ новоизграђених станова којима је после две године искрсао нови трошак за очитавање потрошње топлотне енергије, шокирани су посредницима у обрачуну, чије услуге сами морају да плате. По новом систему, мерење и обрачун утрошене топлотне енергије за сваки стан у оквиру стамбене зграде законска је обавеза потрошача, јер се за мерења надлежност топлана завршава у подстаницама. У Београду постоје четири специјализоване, лиценциране фирме, које уграђују калориметре, очитавају и распоређују потрошњу. Сами корисници то не могу да раде, јер се потрошња очитава даљински, и постоје посебни софтвери за расподелу утрошене енергије.

Уградња те опреме је законска обавеза за све инвеститоре који граде нова здања, али власници станова сматрају да су уцењени, јер плаћају посредника за нешто што нису тражили, нити су за то знали.

– Ми продајемо опрему инвеститорима, али нас је град приморао да у прве две године, док траје гарантни рок за уређаје, не наплаћујемо услуге очитавања и расподеле утрошене енергије – каже за „Новости“ Ранко Релић, власник „Рарекса“. – Након истека тог рока са Скупштином станара уговарамо услугу очитавања и расподеле. Цена је 24 евра годишње у две шестомесечне рате. Од тога је 20 евра наша услуга, а четири је ПДВ. Јасно је што су власници станова у насељу Степа Степановић са којима сада треба да уговоримо ове услуге збуњени, јер би било логично да им тај рачун буде испостављен кроз уплатницу „Инфостана“ и очекујемо да Београд донесе такву одлуку. Грађани су у заблуди ако мисле да, на пример, читаче утрошене струје не плаћају они него дистрибуција. И те како плаћају, само је тај износ уграђен у цену електричне енергије. Ми имамо трошкове које неко мора да плати, а по закону су то потрошачи, уколико наравно желе да им се грејање обрачунава по потрошњи, а не по квадрату. Ако је зграда добро изолована и има добру спољну столарију, уштеда на основу обрачуна по утрошеној енергији је од 20 до чак 47 одсто.

Релић објашњава да услугу очитавања и расподеле могу да обављају и наплаћују само ако имају уговор са Скупштином станара и ако су са тим сагласни сви власници станова у стамбеној згради. Тако је одлучила београдска власт, док је у другим општинама и градовима у Србији довољна сагласност 60 или 70 одсто власника станова. Онда се њима грејање обрачунава по утрошеној енергији, а онима који су били против, по квадрату.

ПО ПОТРОШЊИ ОД 2016.

ЗАКОН о рационалном коришћењу енергије је на снази, али ће рок до када све топлане морају да пређу на наплату по утрошку највероватније бити померен за још годину дана – до 1. јануара 2016. У Београду, тренутно, око 17.500 домаћинстава плаћа грејање по потрошњи, а има их још око 10.000 у осталим градовима Србије.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend