fbpx

Топлане дугују 12 милијарди динара за енергенте

0
(0)

Београд – „Грејање ће ове сезоне бити добро и квалитетно. Не очекујемо потешкоће“, најавио је Зоран Предић, државни секретар у Министарству рударства и енергетике Владе Србије отварајући округли сто „Како ћемо се грејати наредне зиме“ у организацији Балканмагазина.

Према његовим речима радна група за енергетску безбедност је радила анализе преко лета и закључила да су све енергетске компаније, ЕПС, Србијагас, градске топлане спремне за предстојећу грејну сезону.

„Енергија и енергенти су тржишна категорија и набављају се на тржишту. Ако хоћемо стабилну енергетску ситуацију морамо омогућити енергетским компанијама да стабилно послују. Социјални сегмент мора се решавати на друге начине, а не кроз социјалне цене енергије“, оценио је Предић.

Дејан Стојановић, члан Савета Агенције за енергетику и председник Управног одбора Пословног удружења Топлане Србије истакао је да је дуг топлана за енергенте пред ову сезону око 12 милијарди динара, углавном за гас, мазут и чврста горива.

„С друге стране топлане потражују од купаца 20 милијарди динара“, рекао је он. Највећи је дуг за гас 9,4 милијарде динара од чега је 4,3 милијарде главница, а пет милијарди камате.

Процене су, мада нема егзактних података, да се око 600.000 домаћинстава греје на даљинске системе грејања, а још толико на електричну енергију. Око 800.000 домаћинстава се греје или догрева на дрва, а остало отпада на угаљ и нешто мало на нафту.

Зоран Предић се осврнуо на помињање ЕПС-а као највеће топлане као нешто што није добро и оценио да је цео енергетски систем у Србији повезан.

„Очекујемо да компаније буду рационалне и ефикасне. У тим условима нису спорне економске цене, али људима боде очи неефикасност. У ЕУ просек је 0,7-0,8 запослених по једном мегавату, а код нас у неким топланама је два запослена по мегавату“, оценио је Предић.

М. Обрадовић, Данас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Дуг за експлоатацију рудног богаства 2,6 милијарди динара

0 (0) Председник Државне ревизорске институције (ДРИ) Душко Пејовић рекао је данас да су приходи …

Београд: Весић и напредна екипа уништили ЈKП Градске пијаце

5 (2) У покушају да оповргне наводе „Савеза за Србију“ да се градска јавна предузећа …

Један коментар

  1. A kom narodu cete naplatiti vece cene energije Predicu, kad ni ove cene nemaju da plate? Da necete da im uzmete decu za trgovinu ljudskim organima Predicu? Neko mora da plati rad narodu, da bi oni mogli da plate racune ili ti Predicu mislis da svi Srbi imaju po tetku u Kanadi kao nas dragi ministar!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *