понедељак , 21 септембра 2020

Уместо да направимо српски облак НАПРЕДНИ ИДИОТИ плаћају лиценце за амерички

0
(0)

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу Владе Србије и компанија Орацле потписали су уговор о набавци хардвера и лиценци који ће државној управи омогућити обједињавање, централизацију и консолидацију база података и софтверских производа на којима се заснивају неке од најбитнијих евиденција у Србији.

Реч је о бази која представља регистар грађана, личних карти, адресних података, систем за обједињавање и размену података унутар државних органа и многих других.

Како се наводи у саопштењу, централизација најбитнијих државних ИТ система је омогућена захваљујући најсавременијем ИТ систему – Државном Орацле Цлоуд систему, који представља модерну и сигурну платформу за развој државне управе као ефикасног сервиса грађана и привреде.

Србија је захваљујући томе постала прва земља у централо-источној Европи, а друга у Европи после Велике Британије која је успоставила Државну Орацле Цлоуд инфраструктуру.

Првим Државним уговором са компанијом Орацле обезбеђене су најбоље цене за све државне органе који користе ово ИТ решење, у односу на раније појединачне набавке, чиме су начињене значајне уштеде у буџету. Наиме, овим уговором држава ће остварити уштеду од око 2 милиона евра кроз централизовану набавку хардвера, лиценци и услуга, а увођењем Државног Орацле Цлоуд центра и његовом експлоатацијом у наредном периоду оствариће се додатна корист кроз смањење трошкова одржавања, управљања и миграције података.

Неке од примена Државног Орацле Цлоуд система је успостављање централног информационог система 145 локалних пореских администрација, оптимизација и реформа ИТ система управа у саставу Министарства финансија – Управе за трезор, Пореске управе, Управе за спречавање прања новца и Централног регистра обавезног социјалног осигурање, као и реформа уписа у катастар непокретности и катастар подземних водова кроз увођење еКатастра.

„Креирање Државног Орацле Цлоуд -а омогућава потпуну приватност података грађана, јер ни један податак не може изаћи ван Државног дата центра Канцеларије за ИТ и еУправу. Држава је овом инвестицијом добила систем којим може лакше да управља, а који гарантује сигурност. Централизацијом су, такође, направљене уштеде у буџету које износе око 2 милиона евра за коришћење ИТ инфраструктуре – хардвера, лиценци и услуга“, изјавио је Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу.

„Увелико је познато да су домаћи ИТ стручњаци веома цењени широм света те сматрамо да је овим конкретним поступцима Влада Републике Србије показала јасну иницијативу и остварила конкретне кораке ка дигитализацији и стандардизацији система државне управе. Избором најновијих, светски признатих технологија, Канцеларија за ИТ и еУправу заузеће лидерско место у региону, место које му увелико припада, и омогућити нашим ИТ стручњацима да раде на најмодернијим системима чиме ће држава дугорочно омогућити боље услове свим својим грађанима и уједно смањити одлив стручњака“, овом приликом је изјавио Владимир Кнежевић, генерални директор компаније Орацле Србија Црна Гора д.о.о.

Данас Онлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

На сред улице експлодирао џип на Новом Београду, возач преминуо у болници (видео)

0 (0) У Улици Омладинских бригада у Новом Београду данас око 12.15 сати дошло је …

У Београду уместо хиљаду биће осам хиљада уличних камера

4.4 (7) Уместо 1.000 Србију ће надзирати 8.000 камера, а све њих Министарство унутрашњих послова …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *