Насловна / Србија / Економија / УНИШТЕНО ЖИВИНАРСТВО! Србија увезла чак 12 милиона јаја
УНИШТЕНО ЖИВИНАРСТВО! Србија увезла чак 12 милиона јаја 1

УНИШТЕНО ЖИВИНАРСТВО! Србија увезла чак 12 милиона јаја

Србија ни ове, ни прошле године није извезла ниједно јаје, али је зато увезла више од 12 милиона комада.

За прва два месеца ове године у Србију је увезено 1,2 милиона јаја. То је укупно 90,6 тона (једно јаје има 75 грама) или вредносно 292.800 америчких долара, наводе у Приврденој комори за „Блиц“. Прошле године увезли смо 11 милиона јаја у вредности од 1,4 милион долара. Још интересантније је то да су на српске трпезе стизала јаја са свих страна, највише из Босне и Херцеговине, Мађарске, Чешке, Хрватске, Немачке, Пољске и Словачке, показују званични подаци. Србија истовремено на фармама произведе близу 1,5 милијарди комада јаја годишње.

Највише јаја увезено из БиХ, Мађарске, Чешке, Хрватске, Немачке, Пољске и Словачке ФОТО: А. ПАУНKОВИЋ / РАС СРБИЈА
Највише јаја увезено из БиХ, Мађарске, Чешке, Хрватске, Немачке, Пољске и Словачке
Агроекономски аналитичар Милан Простран тврди да подаци о увозу никако не треба да брину јер је тржиште Србије отворено потписивањем многих споразума о трговини, па је, како каже, логично да ће повећа и увоз хране.

„Већина страних трговинских ланаца који су дошли у Србију имају своје добављаче који су им можда повољнији, па набављају јаја из других земаља, али није то ништа страшно. Многи други увози би требало да нас брину“, каже Простран.

Kако истиче, иначе се не троши много јаја у Србији и потрошња је углавном већа око празника.

„Србија може да произведе довољно јаја за наше тржиште, има и капацитете и производњу. То што се толико увози је судбина мале земље која је потписала много споразума о спољној трговини и нема могућности да затвара тржиште, већ једино да повећава продуктивност и да постане конкурентнија“, оцењује Простран.

Kако је навео, Србија годишње увезе више од две милијарде долара вредности хране, што је више од милијарду долара него пре десет година, а то је резултат отвореног тржишта.

Извоз јаја из Хрватске порастао 133 одсто

Извоз јаја из Хрватске порастао је у прошлој години за готово 133 одсто у односу на 2017, док је увоз био мањи за 28 одсто него 2017. године. Хрватска је, наиме, у 2017. извезла 13,6 милиона јаја чија је вредност 900.000 евра, а у прошлој години извезла је 24,4 милиона јаја за 2,1 милион евра.

Србија би, како наводи, против те количине увоза једино „могла да се бори неким системима мониторинга и квалитета који би сама одредила“.

Простран истиче да треба промовисати куповину домаћих производа из различитих разлога.

„Најпре можете да контролишете квалитет до детаља, јер када се нешто увезе из ЕУ, не може се превише контролисати. Такође, на тај начин ћете и подржати домаће производе и хранићете се здравије“, објашњава.

Блиц.рс

Фото Д. Јевремовић

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Србија: Индустријска производња у паду 11

Србија: Индустријска производња у паду

Индустријска производња у Србији је у мају 2019. године, у односу на исти месец 2018. …

Арсић: Раст БДП Србије у првом кварталу 2,5 одсто, најмањи у региону 12

Арсић: Раст БДП Србије у првом кварталу 2,5 одсто, најмањи у региону

У првом кварталу ове године привредна активност у Србији снажно успорава, па је раст бруто …

Један коментар

  1. I za to zahvalite onom mahnitom diletantu koji doticna nema, pa se zato izivljava nad nama zato sto mu se moze!
    Jedinstven primerak idiota na svetu koji se bavi iskljucivo pljackom a nista ne radi za drzavu iz prostog razloga jer je tupav i ne zna nista, niti sta ume da uradi, nikada nije ta nakaza nista ni naucila, nije imao ko da je nauci!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *