Упознајте правог министра спољних послова Републике Србије - Дану Ботокс

Упознајте правог министра спољних послова Републике Србије – Дану Ботокс

Министар иностраних послова Иван Мркић можда нема кога да пошаље за амбасадоре Србије у кључним светским престоницама, како се недавно пожалио, али зато кадрова за дипломатију не мањка међу пријатељицама Данице Драшковић. У последњем броју “Службеног гласника” објављено је да је Влада Србије за генералног конзула у Минхену, у Савезној Републици Немачкој, именовала Снежану Миљанић, директорку Београдског сајма познату по пријатељству са Даном Драшковић.

Сајам који је увек био међу профитабилнијим предузећима, под руководством Снежане Миљанић 2012. годину завршила је с великим минусом. Ту се утицај супруге лидера СПО на кадрирање у српској дипломатији не завршава. Већ извесно време се у круговима Министарства спољних послова прича како се место конзула у Њујорку смеши Ивани Пејовић, још једној пријатељици супруге Вука Драшковића.

Ивана је до фебруара ове године била конзул у Милану, где је послата 2005, у време док је српску дипломатију водио Вук Драшковић. Како супруга лидера СПО и њене пријатељице прате моду, по београдској чаршији се ово дипломатско представништво почело називати и “шопинг конзулатом”.

– Министар Мркић јесте професионалац, а ја сам његову јавну жалбу да нема кандидата за амбасадоре у Кини, Вашингтону и неким другим светским центрима разумео као жалбу да нема слободе у предлагању правих кандидата. Он најбоље зна ко му ту слободу ускраћује, а ја мислим да су то највиши нивои власти. Та међустраначка трговина у кадровској политици деградира државне институције, укључујући дипломатију, а погрешно кадрирање је само још једна илустрација неразумевања места и дужности дипломатије у остваривању националних и државних интерса на међународном плану – коментарише бивши југословенски шеф дипломатије Живадин Јовановић.

Пријатељство са супругом једног страначког лидера, само по себи не мора бити препрека за дипломатску каријеру. Проблем је што су две поменуте госпође спорне и по неким другим критеријумима. Тако се Снежана Миљанић показала као нестручна у руковођењу Београдског сајма, где је такође постављена по препоруци СПО. 

Поједини београдски медији подсетили су и на њене “ране радове”, када се у гаћицама и са раскопчаним мантилом у друштву сестре близнакиње сликала за насловницу албума Оливера Мандића “Дође ми да вриснем твоје име”. Можда је њеним примером била вођена и сада већ чувена Вања Хаџовић када је покушала да направи каријеру у дипломатији, истовремено качећи разголићене слике по друштвеним мрежама. Вањи се, међутим, није дало, па је напустила Министарство спољних послова.

– Такви случајеви су супротни европским стандардима и уместо да влада допроноси професионализацији дипломатије, оваквим примерима умењује њен углед. Било је у наше време да се људи у дипломатију убацују преко везе, али не у том броју као што је то случај после 5. октобра до данас – закључује Живадин Јовановић. 

Гинеколог у Сирији

Разумљиво је што се појединци чуде умешности Дане Драшковић да своје особе од поверења шаље у дипломатију и када партија коју предводи њен супруг не може да пређе цензус, а напредњацима упорно нуди учешће СПО на заједничкој изборној листи. Много је мање чуђења било када је Дана кадрирала у време док је Вук Драшковић био на челу Министарства спољних послова. Тада је највише пажње изазвао избор Даниног гинеколога Гордане Аничић за амбасадора у Сирији.

Никада више одбијених акредитива

Никад у историји наше државе није било толико одбијених акредитива као у најновије време, тврди Живадин Јовановић. Овај бивши дипломата сматра да један од разлога лежи и у томе што се више не спроводе строге провере и тестови међу будућим дипломата.

– За три године колико сам био на челу југословенске дипломатије, имали смо три конкурса за младе дипломате који су дошли захваљујући положеним тестовима из спољне политике, економије, устава, економске географије, протокола и страних језика. Када сам ја преко конкурса 1964. примљен у министарство, од нас 30 тада примљених само је двоје дошло преко везе, али се један од њих касније показао као врхунски професионалац и данас је предавач на дипломатској академији у иностранству.

 

Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Вук још завија

Вук још завија

Прошло је скоро четврт века од како је ондашња југословенска јавност са згражањем и гађењем …

Велеиздаја: Ко је ову будалетину Мркића поставио за министра спољних послова?

Велеиздаја: Ко је ову будалетину Мркића поставио за министра спољних послова?

ПРИШТИНА – Шефови српске и косовске дипломатије Иван Мркић и Енвер Хоџај сусрели су се …

15 Коментара

  1. Црногорка из Бјелог поља сива еминенција МИП-а!!!Докле бре???

  2. ХИРУРЗИ СЕ ТРУДЕ ДА ОД БАБЕ НАПРАВЕ ДЕВОЈКУ АЛИ СЛАБИ СУ РЕЗУЛТАТИ САДА ЈЕ КАО ТРАНЏА

  3. ДА СЕ ВУК ДРАШКОВИЋ ШТО ХИТНИЈЕ ИСПОРУЧИ ХАГУ

    ПЕТИЦИЈУ ПОТПИШИТЕ ОВДЕ !

    http://www.peticije24.com/108163

  4. ДРАГАН ХАЗЛЕР ЈЕДАН ОД ОСНИВАЧА ХРВАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ ЗНАНОСТИ И УМЕТНОСТИ ДИЈАСПОРЕ И ПРЕДСЕДНИК ХАЗУДА ПРЕДЛАЖЕ ХРВАТСКОМ ПРАВОСУЂУ ДА СЕ НАПИШЕ ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ВУКА ДРАШКОВИЋА И ЗЛОЧИНА ЊЕГОВЕ ПАРАВОЈНЕ ФОРМАЦИЈЕ

    http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=3269.msg9164#msg9164

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *