“УСАГЛАШЕНИ”: ЕУ забрањује ГМО, Србија одобрава ГМО

0
(0)

Према писању “Танјуга”, Европска унија изгласао је данас предлог закона којим се чланоца Уније дозвољава да забране узгој ГМО хране. Са друге стране, Србија планира да у скупштинску процедуру стави закон којим се одобрава закон о узгоју ГМО.

Према писању “Тануга”, Комитет за заштиту околине Европског пaрламента изгласао је данас предлог закона којим се дозвољва државама чланицама да забране гајење генетски модификованих организама (ГМО) на својој територији.

Комитет је прихватио низ измена у односу на првобитни нацрт Европског савета, који је према мишљењу посланика давао превише слободе мултинационалним компанијама које производе генетски модификовану храну. Нови закон ће ступити на снагу након што буде изгласан на пленарној седници ЕП, пише “Тањуг”.

Са друге стране, Србија активно ради на одобравању узгоја ГМО хране.

Шефица предоварачког тима са Европском унијом, Татјана Мишчевић, изјавила је крајем октобра да Србија планира у наредних годину дана да испуни све услове за улазак у Светску трговинску организацију (СТО), укључујући усвајање закона о генетски модификованим организмима, преноси “Блиц”.

– То подразумева и разјашњавање да је Србија у овом тренутку веома осетљива на ГМО. Не знамо шта једемо јер нема добрих механизама контроле. Законом усклађеним са ЕУ ћемо бити много боље заштићени, изјавила је Мишчевићева.

Она је додала да је закон припремљен и усклађен са ЕУ и да треба да се нађе у процедури.

Према писању “Блица”, у ЕУ су узгој и продаја ГМО дозвољени, али након строге контроле и уз јасно обележавање, при чему земље могу позивајући се на безбедносну клаузулу да забране узгој неких култура, услед чега се гаји само једна култура кукуруза у малом броју земаља.

Дакле, ЕУ активно ради на апсолутној забрани гајења ГМО, док Србија, у складу са европским стандардима, активно ради на легализацији гајења ГМО.

Ко је овде луд?

 

Телепромпетер.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Српског диктатора два путића воде на две стране: Гроб или затвор

4.4 (13) Свима је јасно да се спрема пад с власти Александра Вучића. Нико не …

Отворена канцеларија америчке Финансијске корпорације за међународни развој (ДФЦ) у Београду

5 (1) Премијерка Србије Ана Брнабић и извршни директор америчке Финансијске корпорације за међународни развој …

6 Коментара

  1. pa zasto se cudite zar mislite da imaju petlju Amerima da kazu NE?

  2. pa zasto se cudite zar mislite da imaju petlju Amerima da kazu NE?

  3. Naravno kad nasi“uceni“ ljudi tvrde da je GMO super! Samo niko ne kaze da cemo tako postati zavisni od drugog za seme, jer ce se domace semenare zatvoriti, a ko zavisi od semena, ravno je samoubistvu!

  4. Niko nije lud,GMO dokazano dovodi i pacove u 3 generaciji do steriliteta.Nekom je verovatno nas narod tehnoloski visak predvidjen za izumiranje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *