Ускоро несташица меса

0
(0)

Сточари распродају своја стада у бесцење, а у радњама свеже месо све скупље. Сви најављују велики покољ стоке, што би могло да изазове и несташице на домаћем тржишту

ДОК фармери свуда у Србији распродају своја стада, у радњама месо свакодневно поскупљује. На сточним пијацама цене су из недеље у недељу све ниже, а понуда живе стоке је све већа. Тако сада овца кошта као шест килограма свежег меса. Још више плаши покољ стоке који најављују сви фармери, што би веома брзо могло да испразни и расхладне витрине у радњама.

И без обзира на то што цене на сточним пијацама падају, купаца – нема. Стада данима гладују, сточари немају новца за „увоз“ сена и житарица из других крајева, нема ни откупљивача, па су многи принуђени да кољу најбоље краве, јунице и овце.

– Млечне краве које су коштале око 1.100 евра, сада не могу да се продају ни за 800 евра – каже Данило Вукадиновић из пиротског села Станичење. – Козе се продају за минорних 3.000 динара, а овце су између 4.000 и 5.000 динара. Уколико се нешто хитно не предузме, октобра и новембра ће уследити невиђен покољ стоке, која ће завршити у „пегланим“ кобасицама.

ДРЖАВА НЕМА

У НИШУ је килограм кукуруза достигао цену од 50 динара. Уобичајено, килограм јунади вреди као осам килограма кукуруза, а то практично значи да тренутно килограм живе мере јунади треба да стаје 400 динара – истичу тамошњи сточари и наглашавају да је стока упола јефитинија сада од тог „паритета“. – Хране већ сада нема, или јој је цена и неподношљива. Може се опстати уз субвенције државе, али она се не оглашава. Још мало па затварам обор – каже Бисерка Петровић из Хума код Ниша, дугогодишљи одгајивач крава.

И на Пештеру траже помоћ државе, јер, како кажу, сточни фонд се никада неће опоравити. Тамошњи сточари прављењем пршуте покушавају да спасу шта се спасти може. Како кажу – бала сена од десет килограма кошта 2,5 до три евра, а стоку су приморани да по килограму живе мере продају испод два евра. Фехим Куртовић, председник Удружења сточара-фармера на Горњем Пештеру, истиче су им неопходни сено из робних резерви или из увоза, сточно брашно, кукуруз…

– Имам 400 оваца, које једва преживљавају јер немају шта да пасу – жали се Енвер Дацић, сточар из Биоца. – Пола стоке ће морати „под нож“ за багателу, док ми стоку нудимо у бесцење, у месарама расту цене меса. Неко на нашој несрећи добро зарађује, а држава још све мирно посматра.

На подручју Шапца, кукуруз је доминантна култура и простире се на 25.000 хектара, што је више од половине расположивих ораница. Уобичајено је да се одавде кукуруз извози, али је ове године много другачије.

– Прво су скочиле цене сточне хране, па ће затим меса, а очекујемо и проблеме у производњи млека – каже Петар Лончар, члан Градског већа задужен за пољопривреду. Пољопривредници из овог краја сматрају да ће се за само два месеца, када стока почне да скапава од глади, показати да је несташица кукуруза „национални проблем“.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Отворено писмо шабачке Иницијативе „Село-град“: Тајкуни разарају српски аграр

4.8 (6) Половина становништва шабачког краја живи у селима, и по производњи меса, млека, воћа …

Слободан Антонић: Стари Брод – култура сећања на Покољ 1941–1945.

5 (10) Оно што 77 година није могла да уради држава, урадила је сада Црква. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend