Усташоиди би да укидају српске законе

0
(0)

Хрватска ће ускоро посталати Србији захтев за суспензију закона о универзалној надлежности и одредити рок до када то Београд мора да уради.

Ова нова претња Србији долази двадесет и четири часа након што су у Бриселу отворена поглавља 23. и 24., а Загреб је дао “зелено светло” у последњи час. Из Загреба поручују да ће у противном спречити напредовање Србије према ЕУ, али није наведено како.

Истовремено је и хрватска влада одлучила да оснује поверенство које ће пратити спровођење прелазних мерила у поглављима 23. и 24. стиме да ће посебна пажња бити посвећена, како се из Загреба тврди, “спровођењуобавезе укидања законодавства којим Србија проширује своју надлежност за процесуирање ратних злочина на суседне земље”. Чланови овог тела су министри спољних послова, одбране, бранитеља, финансија и унутарњих послова, те саветници премијера и председнице државе, те главни државнитужилац.

За који дан Хрватска ће тражити од Србије да се изјасни и око изјаве Милана Петровића из српског Тужилаштва за ратне злочине, који је рекао да Србија нема намеру да мења или повлачи закон о универзалној надлежности. Та је изјава изазвала бројне реакције бранитељских удружења која замерају садашњој власти што није тражила одгађање отварања поглавља 23. и 24.

Ј. Керблер, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕУ до даљњег не дозвоља улазак грађана Србије на територију земаља чланица?

5 (1) Земље чланице Европске уније сутра на састанку у Бриселу поново разматрају листу трећих …

Успон империје Бранбић

4.9 (8) Лепо је бити успешан, а још лепше кад успех свима у породици дође …

Један коментар

  1. Univerzalna nadleznost, sto je to ustvari, jeli to zahvat u pravosudni sistem u stranoj drzavi?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend