Ердоганов смртни непријатељ власник школа у Србији!

Ердоганов смртни непријатељ власник школа у Србији!

Београд – Звучи невероватно, али Фатулах Гулен, државни непријатељ Турске број један, кога је Реџеп Тајип Ердоган оптужио да је организатор пуча у тој земљи, држи две школе у Београду!

Наиме, духовни вођа покрета „Хизмет“ (у преводу служба) у више од 100 земаља широм света има своје школе и центре за учење страних језика, па тако у Србији, у оквиру његове компаније ради Основна школа „Бејза“ на Чукарици, и „Бејза едукативни центар“ у строгом центру Београда.

После неуспелог пуча, Анкара је као главног кривца означила управо Гулена, па је тако и званично затражила од САД његово изручење. Да ли се плаше да ће због тога званична Турска кренути у „затварање“ његових школи широм света, из Основне школе „Бејза“ су нам одговорили:

„Тренутно су годишњи одмори и не можемо да вам одговоримо на то питање, али не плашимо затварања. Чак смо ове године имали највећи број уписаних“, поручили су нам из школе, док су из едукативног центра само кратко поручили да немају коментар.

Иначе, Русија је једна од ретких земаља које нису дозволиле Фатулаху Гулену да отвори школе, док је у региону и те како заступљен, Хрватска (1), Црна Гора (1), БиХ (7) и Косово (4), а највише има школа и едукативних центара у Македонији (10).

Након разлаза Ердогана и Гулена 2013, Анкара је када год је могла покушавала да сузбије његов утицај, пре свега у Турској, где и данас раде десетине његових школа и едукативних центара, а чија је судбина сада неизвесна због недавних догађаја, али када је реч о Србији, тренутно по свему судећи не постоји никакав правни разлог за затварање поменутих школа.

Покушали смо да дођемо и до коментара Мехмета Кемала Бозаја, турског амбасадора у Београду, да ли ће званична Анкара затражити од Србије да затвори Гуленове школе, али нисмо добили одговор.

С друге стране, извор „Ало!“ из Министарства просвете тврди да до затварања школа неће доћи, чак ни у случају турског захтева.

„Зашто бисмо то урадили? Не постоји никакав разлог за тако нешто све док поштују наше прописе, неће бити затворене, и то је то. То што се дешавало у Турској не може да утиче на образоване установе код нас“, рекао је наш извор.

Гулен: Амери ме неће изручити!

Гулен тренутно живи у Пенсилванији и не верује да ће га САД изручити Турској, а истовремно и негира да управо он стоји иза неуспелог пуча. – Не бринем се, Америка је земља владавине права. Не верујем да ће Вашингтон обраћати пажњу на било шта што није легално, мада, као и сви, умрећу једног дана. Да ли ће то бити у свом кревету или затвору, није ме брига – рекао је Гулен за стране медије.

Сменио 1.500 декана

Управа за високо образовање Турске саопштила је да је 1.577 декана државних и приватних факултета смењено, као и 21.000 наставника у приватним школама.

В. Несторовић, Ало

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Пукла тиква: Ердоган објавио рат Гуленовој „империји страха“

Пукла тиква: Ердоган објавио рат Гуленовој „империји страха“

Затражио од турских амбасадора широм света да својим страним колегама објасне какво је „право лице“ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *