Усвојен Закон о комуналној милицији: Обука од два и по месеца и већа овлашћења

Усвојен Закон о комуналној милицији: Обука од два и по месеца и већа овлашћења

0
(0)

Новина у овом закону предлогу је и промена имена комунална полиција у комунална милиција и то због недавних измена закона којима је утврђено да право на употребу назива „полиција” имају искључиво МУП и Министарство одбране

Скупштина Србије усвојила је данас Закон о комуналној милицији којим су предвиђена њена већа овлашћења и који омогућава образовање комуналне милиције и у општинама, а не само градовима што је до сада био случај. Комунални милицајци моћи ће да проверавају идентитет сведока кршења прописа, да издају прекршајни налог, подносе захтеве за покретање прекршајног поступка и заустављају возила, као и да обављају одређене послове у цивилу.

Упркос ранијим обећањима представника власти да би требало ограничити овлашћења комуналним полицајцима, новим законом о комуналној милицији њеним службеницима предвиђа се супротно.

Законом је омогућено комуналној милицији снимање – видео и аудио, затим коришћење средстава за везивање и палице и бибер спреј, а који могу да користе у одбрани или ради спречавања бекства. Законом је утврђено да комунални милицајци посао могу да обављају посао униформисани, али по писаном налогу начелника то могу да чине и у цивилу.

У тексту предлога овог закона било је наведено да ће комунална милиција, осим досадашњих задатака, пружати и асистенције у извршењима служби у јединицама локалне самоуправе. То значи да ће комуналци убудуће помагати градским службама при искључењу струје, воде…

Још једна од новина у овом закону предлогу је и промена имена комунална полиција у комунална милиција и то због недавних измена Закона о полицији којима је утврђено да право на употребу назива „полиција”, имају искључиво Министарство унутрашњих послова и Министарство одбране.

Предвиђено је да се комунална милиција финансира из локалних буџета.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић је током образлагања закона рекао да се наведеним законом не урушава правни поредак и да овлашћења и надлежности припадника Министарства унутрашњих послова (МУП) и комуналне милиције нису иста. Он је навео да комунални милицајци пролазе теоријску и практичну обуку у трајању од два и по месеца.

Влада Србије: Преузимање одговорности за комунални ред

Након усвајања Предлога закона о комуналној милицији на седници Владе, саопштено је да ће овакав закон омогућити општинама да, у сарадњи са полицијом, преузму и реализују сопствени део одговорности за комунални ред у општини и за безбедно и уређено животно окружење грађана.

Како је тада оценио министар Ружић, нова овлашћења комуналној полицији уследила су због „досадашње праксе”.

„Тако је Предлогом закона, поред досадашњих овлашћења, предвиђено и заустављање и прегледање возила, а најчешћи примери због којих ће се користити ово овлашћење су због неовлашћеног одвожења или истовара земље, шута, отпада и другог материјала чиме се стварају депоније на јавним површинама, контрола нелегалних такси возила итд” , наводи Ружић, а преноси Министарство.

Како тврди, новим законским предлогом унапређена је контрола и одговорност комуналне милиције, јер је, навео је он, додатно пооштрена дисциплинска одговорност, безбедносна провера комуналних милиционара и приликом заснивања радног односа, али и током рада, а уводи се могућност за службу унутрашње контроле комуналне милиције.

Измене закона о комуналној полицији предложио је град Београд. Како је навео заменик градоначелника Горан Весић, то је учињено како би комунална милиција могла да буде ефикаснија у увођењу комуналног реда и како би грађани били заштићени од бахатости сваке врсте.

Инсајдер.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НАЦИСТА! Горан Весић предлаже вакциналну дискриминацију огромне већине грађана Србије

НАЦИСТА! Горан Весић предлаже вакциналну дискриминацију огромне већине грађана Србије

2 (3) Заменик градоначелника истакао да би требало да се омогући људима који су примили …

Притвор за пет београдских комуналних милицајаца

Притвор за пет београдских комуналних милицајаца

5 (2) ВИШЕ јавно тужилаштво Београду предложило је суду да одреди притвор за пет београдских …

3 Коментара

  1. Аха, значи то је та партијска полиција? До сад нисмо имали средства да појачамо рад полиције, па уместо тога правимо 1000 комуналних „полицајаца“ са завидним знањем стеченим на чак двомесечном курсу!
    Предлажем да се комуналним полицајцима поделе дипломе „Мегатренда“ како би могли да се похвале да умеју не само да пишу, већ и да читају.
    Сад ће прави полицајци добити достојну замену која ће за исту а можда и већу плату него они, са својих 60 дана „врхунске“ обуке, која је таман довољна да буду разводници у биоскопу или продавци карата на аутобуској станици, заменити ту превазиђену полицију. Тако се то ради, браво, нема шта.

  2. Добро је што имају бар два ипо месеца обуке.
    Неки који воде ову државу не могу се похвалити таквом едукацијом.

  3. treba glava upamtiti, apsim u ime zakona, to jest cara, koji usmenim dekretima vlada, pa onda pozvati preko telefona alo, alo, ovde soko, uvatili smo jednoga sto gledo visoko, cak na vr bandere, kakve da preuzmemo mere, dal na mestu ubiti il u apsu prebiti. — takvog dajte uapsiti da ne gleda gde ce majmun viseti.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend