понедељак , 21 септембра 2020

Увозни лоби повезан са корумпираним политичичарима уништава српске виноградаре и винаре

0
(0)

ЈАГОДИНА – Иако је на плантажи „Јагодинске винарије 1897“ берба увелико почела, а квалитет и приноси су за 20 одсто виши него лане, лица винара су смркнута, јер држава не штити сопствену производњу. Кажу, род су сачували од града и чворака, али – због увоза из Македоније – цене су вртоглаво пале на 26 динара по килограму, односно преполовљене су у односу на производну цену.

– Проблем нам је нелојална конкуренција увозника из Македоније, па очекујем да ће заједничка мука винаре коначно ујединити у један фронт према држави. Уколико се нешто не промени, и ово мало производње грожђа и винарства у Србији ће нестати. Али, чак и ако је некоме циљ уништење домаће производње, ми се нећемо предати и ускоро ће, на састанку винара и виноградара, бити обједињени захтеви са којима ћемо изаћи пред Министартсво пољопривреде и државу – најављује сувласник јагодинске фирме Душан Стојановић.

Винари, сазнајемо, очекују да држава на исти начин третира увознике, као што је то случај са нашим произвођачима приликом покушаја да извезу вина. То је заокрет који мора да се догоди, како би сачували производњу грожђа и винарство.

– Ово се поготово односи на вина из Црне Горе, која се у Србију увозе без фитопатолошког налаза. Нажалост, исто се понашају и Македонци, а ми само тражимо да будемо равноправни са увозницима вина из „Плантажа“, „Тиквеша“, „Стобија“… Јер, истовремено, не само да наши винари на исти начин не могу да извезу вина у Црну Гору, Македонију, Хрватску или Словенију, већ нам властита држава ствара препреке, на које касније наилазимо и на тржиштима суседних држава. Јер, они чувају производњу и тржиште – огорчен је Стојановић.

У „Јагодинској винарији 1897“, иначе, очекују да род са 80 хектара достигне 400 тона најквалитетнијег грожђа. Око 200 тона биће продато на тржишту или замењено за грожђе које недостаје у асортиману, док ће свих 200 тона мерлота и кабернеа бити прерађено.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Србију увезено 40 тона меда из Молдавије

4.3 (3) Савез пчеларских организација Србије (СПОС) упозорио је да је у Србију, крајем прошлог …

Белорусија почиње да увози америчку нафту

4 (2) Белорусија почиње да увози нафту из САД, изјавио је министар спољних послова Белорусије …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *