Увозни парадајз из Албаније уништи српске повртаре!

Увозни парадајз из Албаније уништи српске повртаре!

Лесковац – Други дан сам овде а ни килограм парадајза нисам продао. Нема купаца ни по цени од 25 динара, иако смо га до пре десетак дана продавали за 55, па и 60 динара за килограм. Стигло је много робе с њива, а потражње готово да нема, и то обара цену. Сваке године је иста прича. Нема организоване продаје, ни складишних капацитета.

Сељаци се не удружују, и онда профитирају накупци, а ми останемо празних џепова – овако Драган Стојановић (38), из познатог повртарског села Стајковце, објашњава нагли пад цене парадајза на лесковачкој кванташкој пијаци.

Он обрађује хектар и по земље под пластеницима, а доминантна култура којом се бави је баш парадајз. Каже да би се посао исплатио уколико би просечна цена овог поврћа била 50 динара. Међутим, на почетку сезоне, када се парадајз продавао за 80 и 100 динара за килограм, кајмак су покупили увозници из Албаније.

„Тешко да ћемо извући ту просечну цену. Када можемо да га продамо по нешто вишој цени, велика нам конкуренција стиже из Албаније, а сада, када домаћег парадајза има толико да њиме можемо да се гађамо, купаца ни за лек. Јуче сам на пијаци провео цео дан. Спавао сам овде, и питање је да ли ћу до вечерас успети све да продам и по овој цени од 25 динара“, јада се Стајковчанин Богољуб Петровић (78).

Његов комшија Жарко Трајковић истиче да сељаке убија неизвесност, а да је прошла година била још лошија.

„Надамо се да ће бити боље, али тешко. Када једном цена падне, не враћа се тако лако. Прошле године се парадајз продавао и за мање од 10 динара за килограм. Срећа па га тад нисам ни садио“, каже овај младић, чија породица деценијама опстаје захваљујући повртарству.

На убедљиву најјефтинију кванташку пијацу у Србији из лесковачког села Бадинце стигао је и Миодраг Крстић. Он је ове године посадио 10.000 коренова парадајза и очекује да произведе од три до четири тоне овог поврћа.

„Не знамо за шта радимо. Трошкови су фиксни, а приходи варирају, и то на нашу штету. Рани увоз нам однесе зараду. Када стигне домаће поврће, има га толико да се парадајз јуче продавао и за 20 динара, па и за 10, онај лошијег квалитета“, истиче овај Бадинчанин.

Краставац на цени

Произвођачи краставца су, засада, задовољни његовом ценом. Тренутно се на „кванташу“ у Лесковцу продаје по цени од 20 до 25 динара. Килограм паприке може да се купи за 50, а кромпира за 15 динара. Купус се продаје по цени од седам, а лук за 25 динара. Богата је и понуда воћа. Цена кајсија је 100, бресака 70, а шљива 30 динара. Килограм лубенице се плаћа 25, а диње пет динара више.

Стабилизација тржишта

Парадајз се прошле године у ово време продавао за 30-40 динара по килограму. Добри познаваоци прилика очекују да ће цена овог поврћа ускоро бити већа. Они верују да ће однос понуде и потражње бити стабилизован, јер су тржиште пореметиле огромне количине парадајза које су, због лепог времена, истовремено стигле на пијацу.

И. Митић, Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Црно се пише ивањичком кромпиру

Црно се пише ивањичком кромпиру

Чувени ивањички кромпир ове године није стигао до купаца. На тоне га је остало у …

Излепили Владу Србијe: Једемо увозно лоше месо уместо говедину нашег сељака (видео)

Излепили Владу Србијe: Једемо увозно лоше месо уместо говедину нашег сељака (видео)

Потпредседник Странке слободе и правде Дејан Булатовић данас је, у уторак 25. августа упитао Министарство …

2 Коментара

  1. Ne valja kad rodi . a ne valja kad ne rodi ………

  2. ma jebi glupi narod srbije to šipci vaše je kako ste zacrtali e moja srbadijo vi ste najjači fejsbuk srbi umesto da ode u begorad 2 miliona i svrgnuti sva govna od 1990 pa naovamo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *