fbpx

ВАЈТ: Ситуација са дуговима је гора него уочи светске кризе из 2008.

0
(0)

Канађанин Вилијам ВАЈТ поново звони на узбуну: Светски финансијски систем је поново претеће нестабилан, уследиће лавина банкротстава

СВЕТСКИ финансијски систем постао је претеће нестабилан, свет чека лавина банкротстава, која ће проверити чврстину социјалне и политичке стабилности, изјавио је за The Telegraph председник посматрачког комитета Организације за економску сарадњу и развој (OECD) и бивши главни економиста Банке за међународна поравнања (BIS) Вилијам Вајт уочи економског форума у Давосу.

„Дугови (како приватни, тако и суверени) у последњих осам година настављају да расту, и достигли су такав ниво у сваком делу света, да могу да нанесу озбиљну штету“ – изјавио је економиста. Многи од тих дугова никада неће бити враћени.

По Вајтовим речима, ситуација је још гора него уочи светске економске кризе 2007. године.

„Питање је само да ли ћемо моћи да погледамо истини у очи и организовано реагујемо на то што нас чека, или ће пак реакција бити хаотична“ – истакао је он.

По мишљењу Вајта, европски зајмодавци ће морати да се суоче с великим „шишањем“ (смањењем износа дуга зајмопримаца). Између осталог, европске банке су већ признале да постоје несервисирани кредити од билион долара.

По његовим речима, неке банке су превише отворене за тржишта у развоју и готово сигурно продужавају „безнадежне кредите“, што се не објављује.

Управо су тржишта у развоју, по Вајтовом мишљењу, важан део проблема, иако су она била и део решења после банкрота банке Lehman Brothers, због које је светска финансијска криза прешла у своју најтежу фазу 2008. године.

Због квантитавиног ублажавања и нултих каматних стопа, изазваних ситуацијом са Lehman Brothers, на тим тржиштима су настали „кредитни мехури“. Сада су њихова дуговања, по речима канадског економисте, достигла „невиђене размере“.

The Telegraph истиче да Вајтове прогнозе имају „посебну тежину“, пошто је он био један од малобројних представника „централног банкарског братства“, који је у периоду 2005-2008. године јасно и гласно говорио о могућем краху западног финансијског система.

Вајт у интервјуу The Telegraph није прецизирао шта је конкретно катализатор следеће кризе, али је истакао девалвацију јуана у Кини, која, сматра он, може да „пусти метастазе“.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Држава нема новца за антикризне мере, мораће у кратком року да се задужи за око 6,5 милијарди евра

2.4 (11) Мере Владе Србије усмерене за ублажавање економских последица епидемије корона вируса су добре, …

Србија је пред кризом незапамћених размера

4.8 (19) Људи треба да схвате да ће пандемија трајати месецима. За пар недеља неће …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *