Ваљево: Годину после поплаве без кућа још 22 породице

0
(0)

Годину дана од незапамћених поплава, Ваљево и даље прорачунава штету која је већа од милијарду динара, од 26 породица које су остале без крова над главом само њих четири су се уселиле у нове домове, а кеј Колубаре више не постоји.

Штета која је причињена поплавама и клизиштима процењена је на 1,129 миларди динара, а градске власти су евидентирале више од 3.000 захтева за санацију штете.

Држава је евидентирала 52 оштећена стамбена објекта, али је потом тај списак преполовљен па је одлучено да се изгради 26 нових кућа. Међутим, у нове куће, које су градили Уједињени Арапски Емирати, уселиле су се само четири породице у насељу Пети Пук, док ће преостала два објекта, како је обећано, бити завршена до краја месеца.

– За санацију инфраструктуре у прошлој години потрошена су 132 милиона динара, од тога је из републичког буџета рефундирано 53 милиона динара. Око 45 милиона је утрошено за санацију некатегорисаних и сеоских путева који су били оштећени клизиштима и одронима, на санацију клизишта отишло је 13 милиона, а на санацију мостова 17 милиона динара. Постоји могућност да из републичког буџета буде рефундирано још 79 милиона, колико је утрошено за санацију инфраструцтуре – каже заменик градоначелника Жарко Ковач.
У поплавама је најгоре прошло село Ребељ на Медведнику, где су активирана клизишта прогутала или оштетила 20 кућа, прекинула путеве и потпуно променила конфигурацију терена, тако да је половина мештана била принуђена на селидбу. У селу, које је по последњем попису имало преко 200 становника, остаће 80 мештана.

У самом граду, подивљала Колубара је уништила кеј, један од најуређенијих у Србији. Кеј у дужини од око 1.200 метара левом обалом реке, захваљујући донацији Јапана од 115 милиона динара, тренутно обнављају фирме “Јединство” и “Ерозија”. Пројекат санације корита кошта 340 милиона динара.

 

П.Вујанац, Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пукла брана у Ивањици коју су неимари СНС секте реконструисали прошле године! (видео)

4.8 (18) Ал су је оправили, свака им част! Pukla brana u Ivanjici koju su …

Kо сте ви да преносите саопштење синдиката?

5 (3) Директорка ваљевског Дома здравља др Бранка Антић припретила је порталу колубарске.рс тужбом због …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend