Фирма ујака министарке Зоране Михајловић истражује има ли литијума у Ваљеву
фото: АТАИмагес/Милош Тешић

Фирма ујака министарке Зоране Михајловић истражује има ли литијума у Ваљеву

“Предузеће “Euro Lithium Balkan” које има истраживачку дозволу за истраживање присуства литијума на териоторији Ваљева, ангажовало је предузеће “Zajača ing” чији је власник Милутин Бојић, рођени ујак министарке Михајловић, чиме је озбиљно нарушен интегритет функција које обавља Зорана Михаиловић”, саопштила су удружења Коалиција против корупције у животној средини, Пакт и Не дамо Јадар.

Удружења наводе да је управо Министарство за заштиту животне средине здало компанији Еуро литијум Решење о одобрењу истраживачких радова, па се и јавност са правом пита да ли је потом компанија Еуро Литијум вратила на овај начин контра услугу министарки рударства?

„Постоје и бројна сведочења мештана долине Јадра да је управо иста фирма изводила истражна бушења и за компанију Рио Тинто, али се нико својевремено није сетио да забележи ове догађаје, па конкретних доказа осим сведочења мештана нема“, наводи се у саопштењу.

Удружења грађана Коалиција против корупције у животној средини, Пакт и Не дамо Јадар траже од министарке рударства и енергетике Зоране Михаиловић да под хитно поднесе оставку на место потпредседнице Владе Србије и ресорне министарке, због очигледног нарушавања интегритета функција које обавља.

Напомиње се и да је компанија ујака Зоране Михаиловић од 2012. године сарађивала је и добијала јавне набавке од Електро привреде Србије – Београд и рударског басена Колубара доо – Лазаревац у укупној вредности од 689.554

„Сада је уз конкретне доказе из Луковца код Ваљева додатно компромитован и пројекат Јадар“ уз бројне скандале који прате реализацију пројекта Рио Тинта. Удружења у заједничком саопштењу сматрају да планирана истраживања у Ваљеву, Јагодини, Горњем Милановцу, Пожеги и Крагујевцу имају за крајњи циљ ископавање литијума, док се хемијска прерада планира само у Лозници. Актуелна министарка и потпредседница Владе Србије дугује одговоре јавности на питање „Која је улога ње и њеног рођеног ујака у свеопштем нападу на природна богатства и литијум у Србији“? У озбиљним правним државама компромитација интегритета функционера, неминовно би водила ка оставци, а на Тужилаштву би било да утврди да ли у таквим случајевима има и елемената прикривене корупције“, закључују из еколошких удружења.

Зорана је у бившој „жутој“ Влади као кадар Млађана Динкића потписала у име Србије предуговор са Рио Тинто, за који сада лицемерни Вучић оптужује „бившу власт“ иако је потписник његова СНС министарка.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ово је спот о Рио Тинту који РТС није хтео да емитује… (видео)

Ово је спот о Рио Тинту који РТС није хтео да емитује… (видео)

Организација Kрени-промени организовала је протест испред РТС-а због тога што јавни сервис није приказао рекламу …

Ристић: Србија није дужна да жртвује своје људе за чистији ваздух у Лондону

Ристић: Србија није дужна да жртвује своје људе за чистији ваздух у Лондону

Декан Шумарског факултета у Београду, који је пре месец и по дана ступио на дужност …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *