Ваљево: Штету од земљотреса нема ко да санира

Ваљево: Штету од земљотреса нема ко да санира

ВАЉЕВО – Земљотрес који је пре 15 година задесио Колубарски округ опет жестоко тресе! Држава, наиме, ове године није издвојила ни динара за обнову оштећених кућа, а прети и укидање Дирекције за обнову и развој Колубарског округа погођеног земљотресом са седиштем у Ваљеву, која постоји још само на – папиру.

У Дирекцији која, кажу, дугује више од 25 милиона динара, запослени од децембра прошле године нису примили плате, телефони су искључени због неизмирених рачуна. Зато што немају никаквих средстава за рад, запослени и не долазе сваки дан на посао, већ су уведена дежурства. За деценију и по, држава је обновила око 5.000 кућа, а на списку за санацију је још 3.000 објеката, за шта је, према проценама, потребно око две милијарде динара.

– Упутили смо допис министру грађевине Велимиру Илићу за хитан састанак на којем ћемо изнети конкретне предлоге за рад Дирекције, која би се бавила изградњом – каже Марко Живановић, председник Савета Дирекције за обнову и развој Колубарског округа погођеног земљотресом. – Хоће ли бити у питању класична стамбена, или градња социјалних станова, биће прецизирано с министром Илићем, од кога сам добио чврсто обећање да Дирекција неће бити угашена. Суштина је да Дирекција, уз средства која би добијала од државе, зарађује новац, кроз услуге надзора и пројектовања, који би био улаган само у изградњу.

Епицентар земљотреса јачине 5,7 степени Рихтерове скале, 30. септембра 1998. године, нешто иза поноћи, био је под планином Маљен у мионичкој општини, у којој су и причињене највеће штете. Према проценама, до данас је санирано само 30 одсто оштећених објеката у општини Мионица.
ПРЕДЛОГ – ГРАД Ваљево и пет општина Колубарског округа упутили су захтев Влади Србије да се на неки начин обезбеде средства за наставак отклањања последица земљотреса – каже Гавриловић. – Ако је смањењем државне администрације предвиђено да се Дирекција гаси, предлажемо да средства буду усмеравана општинама, како би се обнова и изградња ваљевског краја погођеног земљотресом ипак наставила.

– Најављено гашење Дирекције представљаће огроман проблем, јер велики број кућа неће бити обновљен – каже Драган Гавриловић, председник општине Мионица. – Од земљотреса је прошло деценију и по, али је последњих неколико година држава издвајала мало средстава за обнову Колубарског округа. Највише објеката изграђено је и санирано од 1998. до 2000. године, када је постојао и закон о обавезном издвајању одређеног процента од сваке финансијске трансакције за обнову и изградњу овог дела Србије.

Многи, међутим, који су у земљотресу остали без крова над главом и данас живе у веома тешким условима, у трошним, напуклим кућама које само што се не сруше. Тако, напукла кућа Емилије Милосављевић (81) и њеног сина Радивоја (61) у Команицама подно Маљена још није обновљена. Троспратна кућа од 500 квадрата Миодрага Марковића (59) у Маљевићу, свега неколико стотина метара од епицентра земљотреса, требало је да буде санирана. Касније су комисије утврдиле да се санација не исплати, већ треба да се гради – нова.

– Не чуди што је држава прво смањила, а сад и укинула средства за обнову Колубарског округа, јер је било много злоупотреба, грабио је ко је шта стигао – истиче Миодраг. – По партијској линији, а не по приоритетима, грађене су нове куће у које се нико до данас није уселио.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Лазаревац: Александар Димитријевић подршка протесту "Нећу трг, хоћу воду"! (видео)

Лазаревац: Александар Димитријевић подршка протесту “Нећу трг, хоћу воду”! (видео)

Александар Димитријевић, одборник Српских заветника у Скупштини општине Лазаревац о пројектима владајуће СНС секте и …

Ђурић и Шапић очи у очи! Шапић побегао од питања у вези нелегалне виле (видео)

Ђурић и Шапић очи у очи! Шапић побегао од питања у вези нелегалне виле (видео)

Оснивач и председник Покрета ‘’Ћале, ово је за тебе’’ Петар Ђурић је данас око 12 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *