fbpx
Насловна / Србија / Друштво / Сваки десети лек на полици лажан

Сваки десети лек на полици лажан

ТАБЛЕТЕ фолне киселине, ”фолнак”, од пет милиграма, са роком употребе до септембра 2014. године, произвођача ”М. Д. Нини д.о.о” Ниш, које су по налогу Министарства здравља 22. фебруара привремено повучене из промета, фалсификоване су. То су потврдила испитивања у Агенцији за лекове и медицинска средства. Према ономе што је досад утврђено, фалсификован је, међутим, само узорак који је на ванредну анализу предат по пријави пацијента, док су узорци узети из промета, од дистрибутера – исправни. Лажне таблете ”фолнака” – фолне киселине која се углавном даје трудницама, нису жуте и равне, као оригинални лек, већ су наранџасте и благо испупчене.

Иако Светска здравствена организација процењује да је око 10 одсто лекова у промету – лажно, на нашем тржишту их нема много или се бар ретко откривају.

Фалсификовани су били 2005. године ”тетраглобулин” ињекције произвођача ”Пастер Меријеук Конахт”, две године касније ”Авентис Берингов” ”тетагам”, а 2009. и 2010. године ”Лилијев” лек ”цијалис” за потенцију.

– Код нас су, срећом, фалсификати ретки, иако је глобално гледано сваки 10. лек у регуларном промету, а чак сваки други који се продаје путем огласа и интернета, плагијат – каже Павле Зелић из АЛИМС-а. – Фалсификовање лекова је криминал, и они који се тиме баве увек нађу начин да такве лекове убаце у промет. Ради сигурности, грађани треба да избегавају било какву куповину лекова ван апотека. Јер лажни лекови, у најбољем случају, нису ефикасни, а у најгорем могу озбиљно да угрозе здравље.

У развијеним земљама најчешће се фалсификују таблете за потенцију и хормонски препарати, а у неразвијеним лекови против маларије, ХИВ, антибиотици. Према подацима СЗО, годишње у свету због фалсификованих лекова против маларије умре 100.000 људи.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Без оверене књижице се може преглед, али лек нећете добити

Сва деца до 18 година, труднице и самохрани родитељи који немају оверену здравствену књижицу, морају бити …

Србија: Нов систем вакцинације 2013

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић најавила је да ће се од следеће године у Србији …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *