fbpx

Варуфакис разбио Тројку

0
(0)

Нови министар финансија Грчке Јанис Варуфакис изјавио је да се његова земља више неће повиновати диктату Тројке (ЕУ-Међународни монетарни фонд-Европска централна Банка) те да ће Атина одсад преговарати директно с челницима институција Европске уније и Међународног монетарног фонда.

Варуфакис је додао и да његова влада нема намеру да затражи продужење програма финансијске помоћи у финансирању јавног дуга.

На заједничкој конференцији председника еврогрупе Јерун Дејселблум и министра Варуфакиса било је у најмању руку непријатно. Варуфакис је јасно поручио да су грађани поручили на изборима да не желе више штедњу и да нова влада нема мандат грађана да настави преговоре с Тројком.

– Постоји велика разлика између институција ЕУ и Европске централне банке и ММФ-а. Ми смо већ започели разговоре с њима и сматрамо их нашим партнерима – рекао је Варуфакис.

Јерун Дејселблум је био шокиран оним што је чуо, на крају састанка, уз не баш званично руковање шеф Еврогрупе рекао је новом грчком министру Варуфакису:
– Убио си Тројку.

Варуфакис је имао спреман одговор:
– То је твој проблем.

Амерички економиста и нобеловац Пол Кругман сматра да је политика Сиризе сасвим очекивана и оправдана.

Одмах да напусте евро

Немачки финансијски експерти Матијас Вејк и Марк Фридрих сматрају да још само радикални курс може да помогне презадуженој земљи. Они сматрају да постоје две могућности. Или ће Грчка отписом дугова и вечитом трансфер-унијом и даље да вегетира и пропада, или ће прогласити национални банкрот. Грчка мора одмах да напусти евро, што би могло довести до погоршања, али ће на дужи рок помоћи земљи.

– Да бисмо разумели политички земљотрес који се одиграо у Грчкој, треба се вратити у мај 2010. и стендбај аранжман Грчке са ММФ-ом, под чијим надзором су чланови такозване Тројке продужили рок отплате грчких дугова у замену за пакет штедње и реформи. То је значајан документ, у најгорем смислу. Преко наизглед разумног и реалистичног предлога, Тројка је продавала економску фантазију, а грађани Грчке су је куповали и плаћали њену високу цену – наводи Кругман.

По економским прогнозама овог аранжмана, мере штедње је требало да имају занемарљив утицај на раст и запосленост. Када је договор постигнут, Грчка је већ била у рецесији, али је предвиђано заустављање пада, стезање каиша 2011. и опоравак од 2012. Предвиђало се да ће незапосленост и даље значајно расти, од 9,4 одсто у 2009. до скоро 15 одсто у 2012, али да ће онда почети убрзано да опада.

– Оно што се десило била је економска ноћна мора. Уместо да се 2011. заврши, грчка рецесија је добила на убрзању. Дно није дотакнуто све до 2014, а до тада је земља прошла кроз потпуну депресију са незапосленошћу од укупно 28 одсто, од чега скоро 60 одсто младих. Грчки дугови су у горем стању него пре почетка програма. Грчка влада преко пореза убира већи део бдп него пре, али је он сам рапидно пао и укупни приход од пореза је смањен. Пад бдп је изазвао и кључни фискални поремећај, однос дуга према бдп је порастао. Будући да је Ципрас победио, и то убедљиво, европски званичници би требало да се уздрже од позива на одговорност и наставак свог програма. Они су изгубили кредибилитет за то, а програм који су наметнули Грчкој никада није ваљао. Није било начина да он успе – закључује Кругман.

 

Љ. Ивановић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕКОНОМСКИ КРАХ ЕУ? Луфтханза отпушта 22.000, Рено 15.000 и Бритиш ервејз 12.000 радника

5 (2) Од око 397.000 људи, колико их је због последица пандемије коронавируса у априлу …

Бугарска новинарка: Западна Европа зверски експлоатише робове из Источне Европе

4 (4) Источни Европљани су робови Западне Европе, али то не изазива реакције, приметила је …

51 Коментара

 1. ili ti , vrecu Govana…,

 2. ili ti , vrecu Govana…,

 3. ili ti , vrecu Govana…,

 4. a tadic i vucis dadose sve za tu evropsku uniju a iz prilozenog vidi da je eu uskoro mrtva

 5. Bravo,tako se to radio za svoju zemlju, I svoj narod. Neka ove nase „PODGUZNE MUVE“ I „JAJARE“ povuku takav potez, ako imaju m..aza tako nest da urade.

 6. Bravo,tako se to radio za svoju zemlju, I svoj narod. Neka ove nase „PODGUZNE MUVE“ I „JAJARE“ povuku takav potez, ako imaju m..aza tako nest da urade.

 7. Bravo,tako se to radio za svoju zemlju, I svoj narod. Neka ove nase „PODGUZNE MUVE“ I „JAJARE“ povuku takav potez, ako imaju m..aza tako nest da urade.

 8. Grci nisu dozvolili da njihovu drzavu neko proda za male pare i pretvori u duznicko roblje.

 9. Grci nisu dozvolili da njihovu drzavu neko proda za male pare i pretvori u duznicko roblje.

 10. Grci nisu dozvolili da njihovu drzavu neko proda za male pare i pretvori u duznicko roblje.

 11. Tako rade intelektualci za svoju drzavu i svoj narod,a ne ovi nasi sa kupljenim diplomama samo svoje guzice gledaju a nevide dalje od nosa.Bagra.

 12. Tako rade intelektualci za svoju drzavu i svoj narod,a ne ovi nasi sa kupljenim diplomama samo svoje guzice gledaju a nevide dalje od nosa.Bagra.

 13. Tako rade intelektualci za svoju drzavu i svoj narod,a ne ovi nasi sa kupljenim diplomama samo svoje guzice gledaju a nevide dalje od nosa.Bagra.

 14. – Оно што се десило била је економска ноћна мора. Уместо да се 2011. заврши, грчка рецесија је добила на убрзању. Дно није дотакнуто све до 2014, а до тада је земља прошла кроз потпуну депресију са незапосленошћу од укупно 28 одсто, од чега скоро 60 одсто младих. Грчки дугови су у горем стању него пре почетка програма. Грчка влада преко пореза убира већи део бдп него пре, али је он сам рапидно пао и укупни приход од пореза је смањен. Пад бдп је изазвао и кључни фискални поремећај, однос дуга према бдп је порастао. Будући да је Ципрас победио, и то убедљиво, европски званичници би требало да се уздрже од позива на одговорност и наставак свог програма. Они су изгубили кредибилитет за то, а програм који су наметнули Грчкој никада није ваљао. Није било начина да он успе – закључује Кругман.

 15. – Оно што се десило била је економска ноћна мора. Уместо да се 2011. заврши, грчка рецесија је добила на убрзању. Дно није дотакнуто све до 2014, а до тада је земља прошла кроз потпуну депресију са незапосленошћу од укупно 28 одсто, од чега скоро 60 одсто младих. Грчки дугови су у горем стању него пре почетка програма. Грчка влада преко пореза убира већи део бдп него пре, али је он сам рапидно пао и укупни приход од пореза је смањен. Пад бдп је изазвао и кључни фискални поремећај, однос дуга према бдп је порастао. Будући да је Ципрас победио, и то убедљиво, европски званичници би требало да се уздрже од позива на одговорност и наставак свог програма. Они су изгубили кредибилитет за то, а програм који су наметнули Грчкој никада није ваљао. Није било начина да он успе – закључује Кругман.

 16. – Оно што се десило била је економска ноћна мора. Уместо да се 2011. заврши, грчка рецесија је добила на убрзању. Дно није дотакнуто све до 2014, а до тада је земља прошла кроз потпуну депресију са незапосленошћу од укупно 28 одсто, од чега скоро 60 одсто младих. Грчки дугови су у горем стању него пре почетка програма. Грчка влада преко пореза убира већи део бдп него пре, али је он сам рапидно пао и укупни приход од пореза је смањен. Пад бдп је изазвао и кључни фискални поремећај, однос дуга према бдп је порастао. Будући да је Ципрас победио, и то убедљиво, европски званичници би требало да се уздрже од позива на одговорност и наставак свог програма. Они су изгубили кредибилитет за то, а програм који су наметнули Грчкој никада није ваљао. Није било начина да он успе – закључује Кругман.

 17. Ово наше ЂУБРЕ хоће ово за Србију и то потпуно свесно!

 18. Ово наше ЂУБРЕ хоће ово за Србију и то потпуно свесно!

 19. Ово наше ЂУБРЕ хоће ово за Србију и то потпуно свесно!

 20. Dok bilo kom ne pokažeš zube i ne ujedeš ga,slab si,on je pokazao da imaju snage da se odupru feudalistima!

 21. Dok bilo kom ne pokažeš zube i ne ujedeš ga,slab si,on je pokazao da imaju snage da se odupru feudalistima!

 22. Dok bilo kom ne pokažeš zube i ne ujedeš ga,slab si,on je pokazao da imaju snage da se odupru feudalistima!

 23. ТАКО ЈЕ,ЈЕДНОМ ТРЕБА РЕЋИ ,ДОСТА ЈЕ БИЛО.

 24. ТАКО ЈЕ,ЈЕДНОМ ТРЕБА РЕЋИ ,ДОСТА ЈЕ БИЛО.

 25. ТАКО ЈЕ,ЈЕДНОМ ТРЕБА РЕЋИ ,ДОСТА ЈЕ БИЛО.

 26. Jebote sta braca Grci uradise za par dana,a sta mislite da ce uraditi za nekoliko meseci?

 27. Jebote sta braca Grci uradise za par dana,a sta mislite da ce uraditi za nekoliko meseci?

 28. Jebote sta braca Grci uradise za par dana,a sta mislite da ce uraditi za nekoliko meseci?

 29. Bravo Grci!Neko je morao da presecei drago mi je sto ste to vi.

 30. Praktični patriota i stručnjak, a ne kao ovde samo verbalni…….!!!

 31. Наш проблем су наши издајници.

 32. Pa ljudi,vidite li kako covek izgleda?!A kako izgleda ovo nase djubre?

 33. Pa taj Amer Krugman, vrhunski ekonomista, nobelovac, ima golema j.ja kad je sve ovo javno izjavio. Varufakis i Cipras to izgleda jako dobro kontaju, samo naš picousti ništa ne razbira, ili se pravi lud…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *