Вашингтон тајмс: Синђа сарадник АНБ, Радојица Божовић организатор лажног преврата?

Вашингтон тајмс: Синђа сарадник АНБ, Радојица Божовић организатор лажног преврата?

Избором Доналда Трампа за предсједника САД-а Земља се помјерила. Више ништа неће бити исто. Нигдје то није тако очигледно као у Европи, посебно унутар НАТО алијансе, пише данашњи Вашингтон тајмс (Washinton Times). У чланку посвећеном Црној Гори добијамо питање НАТО-а посматрано из угла њене најмоћније чланице САД, којој такође не одговара придружење ове државе у алијансу. У чланку се напомиње да ће управо Црна Гора и тежња њеног лидера да она постане нова чланица НАТО бити први тест спољне политике за америчког предсједника Доналда Трампа.

„Трамп је током своје кампање тврдио, изругиван од стране политичке елите САД, да америчка веза са НАТО-ом мора да буде темељно преиспитана. Једна ствар у коју је г. Трамп сигуран јесте да ће поставити јасне приоритете о потребама и безбједности САД-а, док су потребе глобалистичке Европе тек на другом мјесту. Главни челници НАТО-а морају да преиспитају улогу коју играју у западној колективној одбрани.

Државни дуг САД прелази 20 трилиона долара, и примиче се бројки од 30 трилиона. Новоизабрани предсједник је у праву – ми не можемо више да приуштимо да бранимо свијет. Посебно нам није потребно да започињемо борбе тамо гдје наша национална безбједност и утицај нису угрожени. Свијет више неће бити црно-бијели.

vašington tajms 409x194 Вашингтон тајмс: Синђа сарадник АНБ, Радојица Божовић организатор лажног преврата?

То ме доводи до главног питања: зашто нам је потребно проширење НАТО-а?

Да ли проширење повећава нашу националну безбједност? То наравно може омогућити неким државама да боље спавају ноћу, знајући да им је нуклеарни кишбран над главом. Али, да ли ми заиста желимо да наше мушкарце и жене излажемо опасности због неких држава? Наш национални буџет? Крв наших војника?

Узмимо у обзир малу државу Црну Гору, бившу републику Југославије, која се налази на Балкану. Прошле године, ова је држава добила позивницу за приступање НАТО-у.

Њен бивши лидер Мило Ђукановић, напустио је премијерску функцију највјероватније под западним притиском послије октобарских парламентарих избора. Он је био на челу државе 25 годин и сматра се корумпираним, а био је умијешан у више истрага и скандала, укључујући кријумчарење оружја, шверц цигарета, банковне преваре и нелегални профит од приватизација државне имовине.

Октобарске изборе, који су требали да му обезбиједе још један мандат да се није повукао, означиле су нерегуларности и извјештаји о криминалном понашању. Многи аналитичари вјерују да ће Ђукановић наставити да вуче своје конце и након одласка са функције.

Црногорски НАТО побједници мораће такође да објасне „пуч“ за који многи вјерују да је изрежиран како би опозиција изгубила гласове током избора. 20 српских држављана, чија је држава има јаке везе са Русијом, ухапшено је због наводне завјере да убију г. Ђукановића. Али, већина осумњичених је пуштена, оружје за наводни државни удар никада није нађено, а г. Ђукановић је покушао исти трик током избора 2006. године када је тврдио да је мета завјере „албанских терориста“ – који су такође касније пуштени без подизања оптужнице против њих. 

CG teroristi policija 01 409x272 Вашингтон тајмс: Синђа сарадник АНБ, Радојица Божовић организатор лажног преврата?

Један од вођа последњег „државног удара“ у блиским је везама са г. Ђукановићем и ради за црногорску Агенцију за националну безбједност. Локални медији тврде да је прави организатор „пуча“ Радојица Рајо Божовић, који је сасвим случајно Ђукановићев добар пријатељ и бивши комадант „Црвених беретки“, посебних јединица при Министарству одбране бивше Југославије. Претходно, он је био на челу специјалне црногорске полиције, док у јавности никакав доказ није изнијет од наводним руским везама завјереника.

Стога, Црна Гора и њено руковостство имају дугу историју корупције. Зашто САД жели да понуди Црној Гори нуклеарну заштиту и безбједоносне гаранције које долазе са чланством у НАТО?

НАТО беспотребно пружа Владимиру Путину и његовом кремљинском тиму повода да каже да је НАТО агресор на континенту – изговор који Москва користи како би гомилала сопствене снаге уз границу.

Када се НАТО безумно проширује како би укључио у себе бивше републике СССР-а и њене савезнике, то даје г. Путину изговор да повећа трошкове војске док реже социјални програм.

Избор Доналда Трампа омогућава превредновање цијелог НАТО савеза. Треба сачекати прије него што се одобри додатно проширење док Америка не одлучи које битке хоће и жели да води.

Док не успијемо да изађемо из државног дуга и обновимо нашу војску и економију, ми не можемо да преузимамо на себе нове обавезе. Као што би г. Трамп рекао: ‘То је глупо’.“

ИН4С

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Мило и Блажо Ђукановић путем пореских рајева скривали власништво над имовином у преко пет држава (видео)

Мило и Блажо Ђукановић путем пореских рајева скривали власништво над имовином у преко пет држава (видео)

МАНС открива тајне послове Мила и Блажа Ђукановића у оквиру глобалне истраге о офшор компанијама …

Подржан предлог за опозив Мила Ђукановића: Црногорска скупштина донела одлуку

Подржан предлог за опозив Мила Ђукановића: Црногорска скупштина донела одлуку

Скупштина Црне Горе усвојила је предлог за покретање поступка утврђивања да ли је председник Црне …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *