Милион људи у Србији пије прљаву воду

Милион људи у Србији пије прљаву воду

Србија лежи на рекама и изворима, а има проблеме са водом као пустињске земље. Истраживања показују да скоро половина становништва уместо “чесмоваче” мора пије флаширану, а чак трећина сеоских домаћинстава има бактерицидну воду, најчешће са ешерихијом. Проблем су старе и зарђале цеви које угрожавају више од милион становника.

Најугроженија је Војводина у којој је угрожено више од 800.000 становника, јер према подацима Института за јавно здравље “Милан Јовановић Батут” сваки други водовод је неисправан. Неисправности су забележене у чак 38 од 45 општина северне покрајине!

Да би сви у Србији имали добру воду, потребно је шест милијарди евра и бар још две деценије, каже за “Вести” професор Природно математичког факултета Божо Далмација.

У Пударцима и Умчарима близу Београда вода, кажу мештани, није ни за животиње, јер нема система за прераду. Једна од најзагађенијих је вода у Зрењанину и са укусом нафте, па се од забране пијења пре 12 година, 80.000 људи сналази како зна и уме. Хемијски неисправна вода је и у Вршцу, Сенти, Житишту. Микробиолошки у Новом Бечеју, Бачком Петровцу, Кикинди, Србобрану, Тителу, Ади, Бачу, Новој Црњи и Пландишту, док је у Темерину препуна арсена.

Далмација за наш лист указује да су нека војвођанска изворишта загађена арсеном и боратом, а повећани су и утицаји мангана, натријума и гвожђа који нису опасни.

– Од готово 400 војвођанских места, само 18 има уграђена постројења за прераду воде.

Цена убија квалитет

Секретар Српског удружења за заштиту вода др Александар Ђукић је указао да фале инвестиције да би се ситуација поправила, али и да са садашњом ценом воде то није могуће.

– Загађење није тако алармантно када је реч о води. Војводина је природно у проблему због геолошког стања, али је важно је, међутим, да не буде микробилошке неисправности – рекао је Ђукић за “Вести”.

Немар је оставио Ужице пре три године без воде, када су откривене цветајуће алге. Дуготрајна изложеност цијанотоксину, указали су стручњаци, може да изазове иритацију коже и да угрози јетру и нервни систем. И поред чишћења, алге су се поново појавиле крајем 2015, а ових дана су Ужичани поново на мукама због дотрајалих водоводних цеви. Наранџаста вода због зарђалих цеви недавно је текла из славина у Чуругу и Долову. Таква вода, кажу стручњаци, купи тешке метале попут гвожђа, мангана и арсена, а с тим проблемом се, према проценама, суочава више од милион грађана у Србији, од чега највише у Војводини.

Отров и у немачким чашама

Већ годинама се у многим регионима Немачке уништавају подземне воде, а одговорна за то је пољопривреда која користи много више нитрата него што биљке могу да апсорбују. Немачка се убраја у највеће загађиваче пијаће воде у ЕУ. Озлоглашени нитрат као саставни део вештачког и природног ђубрива доспева у тло, а пошто се раствара у води, на тај начин трује подземне и површинске воде. Како су те воде извор пијаће воде, нитрате и нитрите уносимо сваког дана са шољом кафе, чаја у организам.
Нитрат може да се у киселом миљеу нашег организма, уз помоћ бактерија, претвори у нитрите и коначно у нитросамине који су канцерогени. Како ЕУ наводи, Немачка проблем игнорише годинама и користи још више ђубрива на њивама него што је нужно.

Д. Декић, Б. Божин – Вести 

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Држава годину дана прикривала извештај о здрављу грађана Бора

Држава годину дана прикривала извештај о здрављу грађана Бора

Грађани Бора имају већи ризик од оболевања и умирања од свих малигних болести осим од …

Војска са цистернама коначно стигла на Суву планину и спасила жедну стоку

Војска са цистернама коначно стигла на Суву планину и спасила жедну стоку

После четири дана патње више од 800 крава и 200 коња поново ће имати воду. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *