Насловна / Здравље / ВАЗДУХ У БЕОГРАДУ ОПАСНО ЗАГАЂЕН Ништа боља ситуација него у Панчеву и Бору
ВАЗДУХ У БЕОГРАДУ ОПАСНО ЗАГАЂЕН Ништа боља ситуација него у Панчеву и Бору 1

ВАЗДУХ У БЕОГРАДУ ОПАСНО ЗАГАЂЕН Ништа боља ситуација него у Панчеву и Бору

Београд се по загађености ваздуха прикључио Панчеву и Бору, који су годинама важили за највеће центре загађења ваздуха у Србији!

Квалитет ваздуха у престоници је прошле године био треће категорије, односно “прекомерно загађен” објавила је Агенција за заштиту животне средине. Стога су непријатни мириси канализације и стајског ђубрива због којих протеклих дана Београђани покривају ноздрве можда и најмањи проблем.

Врачар посебно угрожен

Неславни тренд загађености ваздуха ниже се већ годинама, а од 2010. до прошле године, само је 2014. ваздух био у другој категорији. Главни кривци су “суспендоване честице “ПМ10”. Према овим статистикама испоставило се да смо тек око 55 дана прошле године удисали ваздух одличног квалитета када су у питању ове честице.

Годишња толерантна вредност прекорачена је на Врачару, код ватрогасног дома у Панчеву, као и у Старчеву. Прекорачење дневне граничне вредности забележено је на готово свим мерним местима, а највеће дневне концентрације су у Старчеву.

Међутим, те честице нису једина невоља београдског ваздуха. Чак и када их не би било, проблем остаје азот-диоксид. Овај загађивач би сма по себи узроковао да квалитет ваздуха у Београду буде у другој категорији. Најкритичнији је потез око Мостарске петље, где је прекорачена средња годишња вредност (била је 49 микрограма по метру кубном, а гранична је 40).

У централним деловима града повремено се јављају прекорачења дневне граничне вредности (која износи 85 микрограма по метру кубном). На Старом граду било је чак 18 таквих дана, на Врачару осам, а на Новом Београду – два.

Београд је због ових загађења протеклих пет година био тек за нијансу бољи од Бора, док је Панчево у току 2013. и 2014. године имало добар квалитет ваздуха, да би се 2015. “срозало” на ниво Београда.

Матеја Бељан, БЛиц

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Храну из народне кухиње сваког дана узме 11.250 Београђана 11

Храну из народне кухиње сваког дана узме 11.250 Београђана

Сваког дана у народним кухињама на 53 пункта у свих 17 општина подели се 11.250 …

Нова пљачка ГСП-а, овај пут кроз изнајмљивање аутомобила! 12

Нова пљачка ГСП-а, овај пут кроз изнајмљивање аутомобила!

За најам око 30 возила, Градско саобраћајно предузеће Београд издвојиће више од 55 милиона динара …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *