fbpx
Насловна / Здравље / ВАЗДУХ У БЕОГРАДУ ОПАСНО ЗАГАЂЕН Ништа боља ситуација него у Панчеву и Бору
ВАЗДУХ У БЕОГРАДУ ОПАСНО ЗАГАЂЕН Ништа боља ситуација него у Панчеву и Бору 1

ВАЗДУХ У БЕОГРАДУ ОПАСНО ЗАГАЂЕН Ништа боља ситуација него у Панчеву и Бору

Београд се по загађености ваздуха прикључио Панчеву и Бору, који су годинама важили за највеће центре загађења ваздуха у Србији!

Квалитет ваздуха у престоници је прошле године био треће категорије, односно “прекомерно загађен” објавила је Агенција за заштиту животне средине. Стога су непријатни мириси канализације и стајског ђубрива због којих протеклих дана Београђани покривају ноздрве можда и најмањи проблем.

Врачар посебно угрожен

Неславни тренд загађености ваздуха ниже се већ годинама, а од 2010. до прошле године, само је 2014. ваздух био у другој категорији. Главни кривци су “суспендоване честице “ПМ10”. Према овим статистикама испоставило се да смо тек око 55 дана прошле године удисали ваздух одличног квалитета када су у питању ове честице.

Годишња толерантна вредност прекорачена је на Врачару, код ватрогасног дома у Панчеву, као и у Старчеву. Прекорачење дневне граничне вредности забележено је на готово свим мерним местима, а највеће дневне концентрације су у Старчеву.

Међутим, те честице нису једина невоља београдског ваздуха. Чак и када их не би било, проблем остаје азот-диоксид. Овај загађивач би сма по себи узроковао да квалитет ваздуха у Београду буде у другој категорији. Најкритичнији је потез око Мостарске петље, где је прекорачена средња годишња вредност (била је 49 микрограма по метру кубном, а гранична је 40).

У централним деловима града повремено се јављају прекорачења дневне граничне вредности (која износи 85 микрограма по метру кубном). На Старом граду било је чак 18 таквих дана, на Врачару осам, а на Новом Београду – два.

Београд је због ових загађења протеклих пет година био тек за нијансу бољи од Бора, док је Панчево у току 2013. и 2014. године имало добар квалитет ваздуха, да би се 2015. “срозало” на ниво Београда.

Матеја Бељан, БЛиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Од данас су на улицама Београда и кинески полицајци 11

Од данас су на улицама Београда и кинески полицајци

Прва заједничка патрола српске и кинеске полиције почела је данас са радом у Београду, а …

Полиција давила младића на Геј паради, па га бацали по бетону! „Гледај шта му раде бре“… (видео) 12

Полиција давила младића на Геј паради, па га бацали по бетону! „Гледај шта му раде бре“… (видео)

Друштвене мреже у Србији запалила је снимак полицајца који је обмотао руке око врата младићу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *