Ваздух у Србији тихи убица

0
(0)

ВАЗДУХ који удишемо опасан је по здравље и могло би се практично рећи да је тихи убица. Ово су алармантни подаци стручњака из Института за јавно здравље „Батут“ и Светске здравствене организације, који упозоравају да је, на основу њихових анализа, потврђена процена да повећана емисија загађујућих материја у ваздуху директно утиче на повећану смртност. Како се указује, за више од 3.500 преурањених смртних случајева у нашој земљи, кривица се може приписати загађеном ваздуху.

 Стручни сарадник Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ Урош Ракић и Пјерпаоло Муду из Светске здравствене организације су анализу утицаја квалитета ваздуха на здравље грађана радили 12 месеци, а обухватила је период од 2010. до 2015. године.

Према Ракићевим речима, у девет градова Србије који су анализирани – у Београдском округу, Новом Саду, Беочину, Смедереву, Ваљеву, Крагујевцу, Ужицу, Косјерићу и Нишу, процењује се да 289 случајева рака плућа може да се припише загађењу ваздуха.

– За град Београд, 206 случајева карцинома плућа може се приписати загађењу ваздуха – каже Ракић.

– Међутим, високе бројке су повезане и са смртношћу од исхемијске болести срца и можданог удара одраслих. Тако се загађењу ваздуха у ових девет градова може приписати 1.621 смртни случај од исхемијске болести срца и 2.014 од можданих удара.

МЕРНЕ СТАНИЦЕ ПРОБЛЕМ 

ПРОЦЕНА утицаја квалитета ваздуха на здравље рађена је за 24 града, од чега за суспендоване честице ПМ за 11 градова, за азот-диоксид у 23 града и за озон у 10 градова. Анализа је заснована на националном мониторингу аутоматских станица, којима руководи Агенција за заштиту животне средине СЕПА.
– Велики проблем у праћењу квалитета ваздуха је што свих 45 аутоматских мерних станица не ради континуирано – каже Ракић.

– Разлог је недостатак новчаних средстава за одржавање свих ових аутоматских станица, добијених из донација ЕУ. Потребно је годишње око пола милиона евра за њихово одржавање, а и даље не постоји буџетска линија за финансирање.

Поражавајуће прогнозе не чуде, јер је, према овим анализама, концентрација суспендованих честица у ваздуху константно изнад дозвољених вредности. Ове опасне ситне честице (ПМ), којима су житељи Србије окружени, нарочито у урбаним срединама, разликују се у зависности од порекла. Могу настати од земље, прашине, вулканске реакције, вегетације, честица соли, из хемијским реакција разних гасова из ваздуха, као и из процеса сагоревања, као што је чађ од дизел-горива. Према Ракићевим речима, највећи загађивачи су кућна ложишта, али и саобраћај.

– У Смедереву је тако током 2010. било 160 дана у којима су концентрације ПМ10 прелазиле дозвољених 50 микрограма по кубном метру – објашњава Ракић. – У Београду је таквих дана током 2011. године било 140, а 101 у 2015. години. У Ваљеву су 2012. године регистрована 153 дана с прекомерним концентрацијама, у Ужицу током 2014. и 2015. године ових материја је било изнад дозвољене границе 146 дана. Концентрације ПМ10 биле су значајно веће у току грејне сезоне у односу на летње месеце.

Уколико би се концентрације ових опасних честица смањиле за само 10 микрограма по метру кубном, могао би се очекивати упола мањи број смрти које се доводе у везу са загађењем ваздуха.

ЗА ДЕЦЕНИЈУ ИЗГУБЉЕНО 98.570 ГОДИНА

* ИЗГУБЉЕНЕ године живота због загађења ваздуха у београдском округу за више од десет година су 98.570 година.

* ПОТЕНЦИЈАЛНЕ изгубљене године добијају се на основу разлике година потенцијално очекиваног животног века становништва под студијом и година када је наступила преурањена смрт.

* СЛИЧАН резултат београдском је и у Лондону. Разлика је „једино“ што је главни град Енглеске са 8,7 милиона становника готово шест пута већи од наше престонице.

Б. Царановић, Новости.рс
Карикатура Тоше Борковића

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Рељић: Будите паметни поводом вакцинације – догађања у корона-циркусу тек ће бити експлозивна

4.6 (29) * Поборници планетарног вакцинисања имaће проблема с народом. Преко половине Британаца не жели вакцину. Исти …

УЖАС У СМЕДЕРЕВУ После црне прашине, падају челични опиљци (видео)

5 (5) Смедеревски локални Покрет „Тврђава“ саопштио је данас да им се обратио већи број …

2 Коментара

  1. Трују нас кемтрејлсима из ваздуха сваки дан, последњих 10 година.
    То је резултат.

  2. A ne umiru zbog osiromašenog uranijuma?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *