Насловна / Свет / Хелм / Вечерас проглас о новом имену Македоније

Вечерас проглас о новом имену Македоније

Други и завршни телефонски разговор премијера Акексиса Ципраса и Зорана Заева о решењу спора Грчке с Македонијом око њеног назива одложен је данас за поподне, а вечерас ће Ципрас прогласом обавестити грађане о решењу.

Атински лист Ефимерида пише на свом сајту да је после првог, јучерашњег телефонског разговора о последњим детаљима решења вишедеценијског спора, требало да га два премијера потврде данас пре подне, али ће то учинити поподне, да би прво обавестили специјалног посредника УН за тај спор Метјуа Нимица који је у Њујорку.

По извору из Владе Грчке, Ефимерида пише да ће Ципрас после разговора с Нимицом и Заевом обавестити шефове политичких странака, а затим ће у 19 часова обавестити и председника Грчке Прокописа Павлопулоса.

Одмах потом Ципрас ће објавити проглас о споразуму који ће потписати са Заевом на заједничкој граници, у Преспи. То место је раније одабрано као симболично, а време потписивања није још објављено.

По информацијама на које се позива Ефимерида, назив о којем су се две стране договориле је „Северна Македонија“, али то тек треба да потврди Заев, пред којим су и предлози: „Нова Македонија“ и „Горна Македонија“ – сви само на македонском.

Извори наводе да у споразуму пише да Македонија има језик који „није ни у каквој вези са античким грчким, да не претендује ни на какво наслеђе и да припада словенској породици народа“.

Ципрасов коалициони партнер у Влади, шеф мале националистичке странке Независни Грци и министар одбране Панос Каменос данас је на конференцији за новинаре објавио да не подржава споразум јер ће и нови назив суседа ипак садржати реч „Македонија“, али је рекао да не напушта Владу.

Каменос је с Ципрасом имао дуг разговор у понедељак на којем је поновио да одбија да подржи назив који садржи реч „Македонија“, али Ципрасов кабинет и даље тврди да, упркос изостанку подршке јединог коалиционог партнера, кохезија Владе није угрожена. То значи, пише Ефимерида, да ће се политички суживот СИРИЗА-АНЕЛ наставити.

Каменос је уздржаност према судбини споразума Цишрас-Заев објаснио на конференцији за новинаре и тиме што је председник Македоније Ђорђе Иванов против тог споразума. Поред тога, рекао је Каменос, грађани Македоније тек треба да на референдуму одлуче о прихватању споразума, а затим да га потврди и Скупштина у Скопљу.

Тек потом, рекао је Каменос, и тек ако то све буде успешмо, споразум ће потврдити и Скупштина Грчке, преноси на свом сајту атински лист Катимерини.

Каменос је данас упозорио функционере своје националистичке странке да ће „свако ко буде следио другачију линију, аутоматски бити ван странке, у њој му неће бити места и неће поново бити кандидат“ на изборима.

Поводом данашње најаве решења спора с Македонијом, вођа опозиције, председник конзервативне странке Нова демократија, Киријакос Мицотакис је затражио „хитан састанак“ са шефом државе Павлопулосом који је некада био у његовој партији.

ИВАНОВ: НОВО ИМЕ МАКЕДОНИЈЕ САМО УЗ ШИРОКИ КОНСЕНЗУС СВИХ

Македонски председник Ђорђе Иванов још једном је позвао на неопходан широки консензус свих странака у проналажењу решења за ново име Македоније које неће бити на уштрб достојанства грађана те бивше југословенске републике, саопштено је данас из његовог кабинета.

„Председник Иванов сматра неозбиљним и неодговорним да се решење имена државе, што је изузетно важно питање за грађане Македоније, утврђује телефоном и личним споразумом између премијера двеју земаља“, наводи се у саопштењу.

Споразум двојице премијера, Алексиса Ципраса и Зорана Заева, о новом имену Македоније требало би да буде потврђен током дана, а озваничен потписима највероватније у суботу у Преспи.

Након тога, споразум треба да буде ратификован у македонском парламенту.

У реакцији кабинета председника Иванова за тв Телму стоји да „евентуално одбијање споразума са Грчком неће угрозити изгледе Македоније за чланство у ЕУ и НАТО-у и повећање унутрашње опасности“.

Кабинет Иванова је оценио као “ очајнички покушај да се манипулише јавношћу и наводе да македонски грађани ишчекују могући референдум“.

„Стратешке обавезе Републике Македоније за чланство у Европској унији и НАТО су јасно дефинисане и непромењене. Чување уставног имена и проналажење решења које неће изазвати уставне промене ни на који начин није усмерено против интеграције Републике Македоније у Европску унију и НАТО. Закључивање међународног споразума садржаног у једној или више сродних повезаних докумената требало би да буде у складу са Уставом Републике Македоније, уместо да предвиди његову измену „, поручили су из кабинета Иванова.

Бета

Актуелно

Меркел у паници: Из Атине упозорила да национализми јачају и воде ЕУ у катастрофу

АНГЕЛА Меркел поново се обрушила на „политику национализма“ и националистичке покрете који јачају по Европи. …

Последњи говор Иванова изазвао хаос у Собрању

Македонски председник Ђорђе Иванов одржао је данас своје последње годишње обраћање посланицима, а његове поруке …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons