Насловна / Свет / Већина би да кандидатуром спаси Тадића и да Србију још чвршће контролише
Већина би да кандидатуром спаси Тадића и да Србију још чвршће контролише 1

Већина би да кандидатуром спаси Тадића и да Србију још чвршће контролише

Министри спољних послова ЕУ без сагласности поводом Србије – против мањина, али тврдо

Због свега што се дешавало последњих дана, седмица и месеци, европска перспектива Србије није постала чвршћа него што је била, рекао Гвидо Вестервеле, министар спољних послова Немачке која предводи `кочничаре`

* Већина није крила да је за њу од стратешког значаја да се `уочи избора у Србији ојачају проевропске снаге председника Бориса Тадића`

* Ми сада морамо да пошаљемо позитиван сигнал и због тога ће Француска гласати да Србији буде додељен статус кандидата, рекао је француски министар спољних послова Ален Жипе

* ФАКТИ: НАТО  је годинама био оквир за држање немачке под контролом. Ови који плаше и једног Хабермаса намерачили да и `кандидатуру` претворе у кавез за `демократску Србију`. Баш пријатан и укусан сендвич: одоздо софистицирани бајонети НАТО, одозго `кандидатура`, између – жалосни српски протекторат!

         БРИСЕЛ, (ФоНет) – Министри спољних послова земаља чланица Европске уније нису успели да на састанку у Бриселу усагласе ставове о томе да ли Србији треба доделити статус кандидата за чланство у ЕУ, или је треба казнити због последњих дешавања на северу Косова.

         „Због свега што се дешавало последњих дана, седмица и месеци, европска перспектива Србије није постала чвршћа него што је била“, рекао је после данашњег састанка министар спољних послова Немачке Гвидо Вестервеле, а преноси ДПА.

         Њему је, како је истакао, посебно тешко пало што је на северу Косова дошло до немира у којима је повређено више војника Кфора.

         „Ја сам посебно тужан због тога, јер сам међу онима који стално истичу европску перспективу Србије“, рекао је Вестервеле.

Већина би да кандидатуром спаси Тадића и да Србију још чвршће контролише 2  Већина би да кандидатуром спаси Тадића и да Србију још чвршће контролише 3  Већина би да кандидатуром спаси Тадића и да Србију још чвршће контролише 4

Гвидо Вестервеле                             Ален Жипе                                   Ђулио Терци

         Многе његове колеге, међутим, нису биле толико оштре и на састанку су, како преноси ДПА, истакли да је од стратешког значаја да се уочи избора у Србији ојачају проевропске снаге председника Бориса Тадића.

         „Ми сада морамо да пошаљемо позитиван сигнал и због тога ће Француска гласати да Србији буде додељен статус кандидата“, рекао је француски министар спољних послова Ален Жипе.

         Његов италијански колега Ђулио Терци изјавио је да је Тадићева реакција на насиље на северу Косова „била за похвалу“ и истакао да је данашња дебата показала да се мали број министара противи већинском мишљењу да Србији треба омогућити наредни корак ка чланству у ЕУ, али „је њихово противљење веома чврсто“.

         Аустријски министар спољних послова Михаел Шпинделегер поздравио је позив Тадића косовским Србима да уклоне барикаде, али је истакао да то није довољно.

         „Није довољно да Тадић само каже тако нешто, већ сада морају да уследе конкретна дела, како би кривци за изазивање нереда и рањавање војника били ухваћени и осуђени“, рекао је он.

         Сличан став заузео је и НАТО, који је у данашњем саопштењу поздравио изјаве Тадића, али и упозорио да сада „морају да уследе конкретне акције“.

 

Факти

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

"Српско коло" окупило 2.000 основаца са централног Космета 14

„Српско коло“ окупило 2.000 основаца са централног Космета

Ансамбл народних игара и песама „Венац“ одржао је данас у Лапљем Селу манифестацију под називом …

Велеиздајнички режим покренуо брзинско мењање Устава Србијe; Зашто? 17

Велеиздајнички режим покренуо брзинско мењање Устава Србијe; Зашто?

Одбор за уставна питања Скупштине Србије заказао је у понедељак седницу на којој ће се расправљати о …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *