Велеиздајници избацују Косово из Устава?

0
(0)

Премијер Александар Вучић најавио је промену Устава до које ће доћи у наредне две до три године и то као резултат свеопштег друштвеног консензуса. Он је негирао да се овом послу приступа због Косова, што би, како каже, „многи хтели да дочекају на нож“.

– Мораћемо да мењамо Устав због правосуђа у приступању ЕУ, поглавља 23 и 24, као и броја посланика и многих дугих ствари – изјавио је премијер на РТС.

Само у преамбули

Устав Србије усвојен је 2006. у време Владе Војислава Коштунице и у њему се Космет помиње у преамбули у којој се наводи да је „Покрајина Косово и Метохија саставни део територије Србије“ и да из таквог положаја покрајине следе и „уставне обавезе државних органа“.

Део опозиције који брани Устав сматра да иза ове најаве стоји управо оно што премијер негира – намера да се Космет избаци из највишег правног акта који представља последњу брану у формалном признању сецесије јужне покрајине.

– Притисци за промену Устава долазе из иностранства, највише из ЕУ и САД, и пре свега се тичу Косова. Заправо њих једино Косово и занима, а да би се то прикрило помињу се као разлози реформа правосуђа, смањење броја посланика и слично – каже за „Вести“ Слободан Самарџић, председник Државотворног покрета Србије.

Самарџић, који предаје Европске односе и ЕУ на Факултету политичких наука, каже да су разлози за промену Устава нетачни и нелогични.

– Ниједна држава због европских интеграција није мењала свој устав, већ тек када закључи уговор о приступању, ако устав није у сагласности са европским законима. Објашњење да би Србија мењала Устав због промене правосудног система служи само као покриће да се промени одредба о положају Космета у Уставу Србије – додаје наш саговорник.

 

Иначе, СНС је у предизборној кампањи најавио да ће број народних посланика у Скупштини Србије бити смањен са садашњих 250 на 125 до 150. Да би се то извело, неопходно је променити Устав у којем експлицитно пише да Народну скупштину чини 250 посланика.

Ј. Арсеновић – Вести

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Опет шамар Русији: Војска Србије повучена мање од 24 сата пре заказаних војних вежби

5 (5) Србија је лупила још један шамар Русији одлуком владе да замрзне све војне …

Лавров: Немамо разлога да сумњамо да руководство Србије наставља да подржава пуну примену Резолуције 1244 СБ УН-а

3 (4) „Чврсто ћемо подржати Србију у корацима које она сматра неопходним у оквиру ове …

3 Коментара

 1. KO MOZE PROMENITI USTAV JEL IZDAJNICI I FASISTI. SAMO NAROD MOZE DONOSITI I MENJATI USTAV IZDAJN ICI .

 2. veleizdajicka veleizdaja u istoriji srbije ali je sreca sto narod ne priznaje njihove izdajnicke potpise

 3. Како не разумете и како не сватите да он је као вашка, ситан, безначајан и немоћан а да би се та његова немоћ, и безначајност јасно осликала у што најкраћем могућем временском интервалу, све је само на нама. Ми смо у већини, али нисмо попут њега удружени и нисмо самоорганизовани. Та удрженост и самоорганизовансот не мора бити кроз политичку партију, може и кроз удружење народа ка изолацији и санкционисању свих узрочника велеиздаје у Србији.
  Ми смо проблем, јер смо подељени, издељени, несложни и нејединствени, а за овај искорак не треба нека посебна енергија, једна једина енергија је у Српству и држави Србији.
  Нема се шта ту колебати, размишљати, процењивати, само се треба окренути ка самом себи и свим оним што су нас изнедрили савког од нас појединачно, то је та општа енергија ка удруживању и самоорганизовању.
  Мој позив Вама за удруживање самном и самоорганизовањем је отворен и Ваша решеност је на испиту опстанка, препорода државе Србије.
  Србија попут феникса из пепела добија грила ка општем колективном животу наших предака и наших родитеља, као и нас сами. Толико од мене, а од Вас?
  Поздрав из Сунчаног Београда, ДРАГАНешковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *