ВЕЛЕИЗДАЈНИЧКА ПОГАН не спасава ни Косово ни Србију већ би да и после издаје земље и народа настави да влада!

0
(0)

БРИСЕЛ – Председник Србије Александар Вучић оценио је да су данашњи разговори у Бриселу били веома сложени и да је договорено да се они наставе како би се тражио заједнички именитељ компромисног решења, као и да се сачува мир и стабилност у односима Београда и Приштине.

Он је у краткој изјави новинарима после састанка рекао да данашњи разговори свакако нису били лаки и да постоје две ствари око којих су се договорили.

„Једна је да разговоре наставимо, да покушавамо да тражимо заједнички именитељ компромисног решења и друга ствар је да чувамо мир и стабилност у односима између Београда и Приштине”, рекао је Вучић новинарима.

Навео је да не би имао више ништа да дода, а ако у једној реченици може да каже, то је да Албанци и Хашим Тачи би желели да добију све и траже све за Албанце са Косова, док се Београд труди да пронађе компромисно решење у коме ниједна страна не би била унижена.

„Ја се наравно борим за Србију и српску страну у којој интереси друге стране не би били сасвим занемарени”, рекао је Вучић да позиција и разговори нису лаки за било кога.

Важно је да се разговара, да се сачува мир и решавају проблеми „за будућност, због будућности и да не би било сукоба каквих је било раније“

На питање новинара да ли ће прихватити независност Косова, председник Србије Александар Вучић рекао је:

„Управо такав тип разговора имам на свакодневној бази – да ли ћемо постићи компромис, какво би било компромисно решење…Једино компромисно решење које нам нуде све косовске политичке стране, поготову Хашим Тачи и сви остали, јесте увек само признавање независне државе Косова. То тако не функционише”, рекао је Вучић.

Морамо, додао је, да седнемо и да покушамо да и једни и други кажемо својим грађанима да морамо да постигнемо компромис о многим важним питањима.

„Ви не можете бити апсолутно задовољни, а ни ми не можемо бити апсолутно задовољни. Ако су обе стране једнако незадовољне, то би значило да можемо да постигнемо право компромисно решење”, поручио је.

На констатацију новинара да је прошли пут договорено да се проблеми решавају на миран начин, али да је и поред тога дошло до пар инцидената, Вучић је рекао да се разговарало о томе и да су данас предузете неке врсте „техничких корака” како да се то спречава у будућности.

Он је нагласио да је његов посао да брине о безбедности Срба и да се успевало да се сачува њихова сигурност и безбедност.

На питање које даље кораке очекује што се дијалога тиче Вучић је рекао да је питање тешко, а одговор још компликованији из простог разлога што је ситуација таква, и што је реч о проблему који постоји 150 година и више на различите начине…

„Али имате ли право да прекинете разговоре и све оставите емоцијама и страстима да решавају и све узму под своје – мислим да на то немате право. Зато је Србија одлучна да разговоре настави и када буду заказани ми ћемо те разговоре да наставимо у доброј вери и најбољој намери да до решења дођемо” рекао је председник Србије и додао:

„А да ли ћемо до решења доћи…до тога да можемо да понудимо нашим друштвима некакво решење то ћемо да видимо – нисмо близу тако нечему”.

Тачи о састанку с Вучићем: Најтежи у последњих шест година

Председник привремених косовских институција Хашим Тачи је данашњи састанак са председником Србије Александром Вучићем у Бриселу, уз посредовање шефице европске дипломатије Федерике Могерини, оценио „најтежим у последњих шест година”.

Тачи је у присуству Могеринијеве новинарима након састанка рекао да је то био „тежак састанак”.

„Ово је најгори састанак који је одржан са Србијом у последњих шест година”, рекао је Тачи.

Он је објаснио да су Вучић и он најпре разговарали са Могеринијевом о „европској будућности Косова, нормализацији односа и постизању коначног споразума са Србијом”.

„Коначни споразум треба да буде за добре суседске односе, мир и стабилност на Балкану и интеграцију у НАТО и ЕУ. Након тога одржали смо састанак на нивоу председника, био је кратак, не лак, најкраћи и најгори састанак од свих састанака које смо одржали у последњих шест година”, навео је Тачи.

Ипак, казао је да и „даље види светло на крају тунела”, мада ће, додаје, то „бити изузетно тешко”.

„Србија и даље види Косово као део своје територије. Председник Вучић и Србија морају схватити да је Косово суверена држава. Ми ћемо радити на постизању коначног споразума који ће бити добар за обе земље, али ће ту бити још већих потешкоћа у наредним данима и месецима”, закључио је.

Нови састанак за неколико недеља

БРИСЕЛ – Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини данас је у Бриселу с председником Александром Вучићем и Хашимом Тачијем размотрила напредак постигнут у раду на постизању правно обавезујућег споразума о свеобухватној нормализацији односа између Београда и Приштине, пренела је Европска служба за спољне послове (EEAS).

„Висока представница и два председника размотрили су напредак начињен у разговорима о оквиру за правно обавезујући споразум о свеобухватној нормализацији односа између две стране. Они су се договорили да се поново састану за неколико недеља и наставе посао”, наводи се у EEAS.

У ЕЕАС нису прецизирали када ће се одржати нова рунда разговора у оквиру дијалога о свеобухватној нормализацији односа Београда и Приштине коме посредује ЕУ.

Танјуг/Политика, 18. 7. 2018

фото: БЕТА

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сви беже од свог вође: Александар Вучић је заражен и вирусом пораза

5 (14) Почео је распад Српске напредне странке. Паметнији и искуснији припадници картела дистанцирају се …

Поглавник Вучић: Биће више Хрвата на власти у Србији

5 (2) * Поводом захтева хрватске мањине да више учествује у власти у Србији, Вучић …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend