ВЕЛИКА КРАЂА БУЏЕТА НА КРИЛИМА КОРОНЕ: Респиратори, трговци оружјем и тужбе за превару…

4.9
(9)

Како је хитна набавка респиратора за српске болнице претворена у круг нетранспарентног пословања у који су уплетене црногорске, хрватске, кинеске и кипарске компаније и трговац оружја из Београда.

У јеку пандемије вируса корона, у марту 2020, на светском тржишту креће јагма за респираторима, медицинским апаратима који оболелима могу спасити живот. Србија није била изузетак. Како је за скупштинском говорницом 30. априла 2020. године рекао Александар Мартиновић, шеф посланичке групе Српске напредне странке, укупно је наручено 3.967 комада. Према подацима које је он представио, до тог тренутка у Србији је било достављено 585 нових апарата, пише Јавно.рс.

И док је Мартиновић изговарао те реченице, пошиљка од 400 респиратора за које је Србија била издвојила 8.9 милиона евра, требало је да буде пребачена из магацина у Шангају у српске болнице. Тренутно се судбина наведених респиратора решава пред Привредним судом у Подгорици где умешане стране не бирају средства у међусобним нападима откривајући успут у том свом рату механизам који је коришћен у послу набавке ових важних апарата у борби против пандемије.

Истраживање БИРН-а показује да је у посао набавке 400 респиратора из Кине било укључено више посредника, а да није до краја јасно због чега и са каквом улогом. У посао је било укључено најмање пет компанија, од којих су неке заиста у послу трговине медицинском опремом, док се друге баве трговином козметичким препаратима или наоружањем.

Foto: Javno.rsФОТО: Јавно.рс

Новац из републичког буџета шетао се од Београда, преко Подгорице, Кипра, Ријеке и Кине, да би на крају био враћен, према сведочењу учесника, Републичком фонду за здравствено осигурање јер се од набавке одустало.

Механизам: Хитно, одмах, хвала не треба

Набавка респиратора за болнице у Србији била је централна тема од тренутка када је проглашено ванредно стање 15. марта 2020, а различити подаци које су износили и представници „струке“ и највиши државни функционери, нису до данас дали одговор на питање: колико је респиратора Србија купила и на који начин?

Анализа БИРН-а и текст колега из ЦИНС-а који су показали да Србија можда са недовољно опремљеним установама креће у борбу против пандемије, изазавао је револт Владе и председника. Од изјаве Ане Брнабић да је број респиратора тајна, преко јавног признања председника Вучића да их има тачно 1.008, до изјава тог истог председника да је требало да се ћути о количини те опреме како би се набавило што је више могуће опреме.

Респиратор је тако постао једна од кључних речи током ванредног стања, а „борба за респираторе на светском тржишту“ једна од омиљених тема у јавности. Вучић је говорио о „црним фондовима“, „тајним агентима“, отимању, неспавању и на крају о томе да ће сам да их довезе.

– Лепо седнем у авион, одем тамо где ми имамо респираторе и почнем да их уносим у наш авион, па да видим ко ће да ме спречи да их уносим! – рекао је у емисији Упитник на РТС-у 21. марта 2020.

Међутим, пример који је истраживао БИРН, показује да је механизам набавке текао нешто другачије. Пошто се због епидемије вируса корона Закон о јавним набавкама не примењује, Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) одлучио је 26. марта да директном погодбом за добављача респиратора изабере београдску фирму Синофарм.

Извештаји Пореске управе Црне Горе за 2019. годину показују да је BTL Medical Montenegro фирма скромних финансијских резултата – укупни пословни приходи фирме те године били су нешто око 156.000 евра. Фирма је учествовала чак и на тендерима чија је укупна вредност била 750 евра. Зашто је Синофарм, са репутацијом и контактима у Кини, одлучио да велики посао повери фирми са тако скромним резултатима, с којом, како кажу, никада раније нису сарађивали? Адвокат Синофарма наводи да су им се из BTL Medical Montenegro обратили 27. марта рекавши да имају респираторе на лагеру у Кини и да су они спремни за испоруку већ сутрадан – 28. марта.

– Жеља за брзом реакцијом и набавком опреме за коју се отимају бројне државе и комерцијални правни ентитети и хитности рокова нису дали прилику да се уради свеобухватна анализа друге уговорне стране већ је превагнула вера у реч – стоји у писаном одговору адвокатске канцеларије која заступа Синофарм.

На питање ко је иницирао сарадњу, власница подгоричке фирме Сања Лекић у разговору за БИРН каже да је први упит о сарадњи дошао из Србије, а не обратно.

– Морате њих питати како су дошли до нас – каже Лекић.

Углавном, ради се брзо, потписују се уговори. Први је потписан 28. марта за набавку 200 респиратора марке ACM812A, укупне вредности пет милиона евра, а други о набавци 200 респиратора марке Shangrila 510S од 29. марта, укупне вредности 3.9 милиона евра. Рок за испоруку скупљих и већих респиратора био је већ 30. март, а оних јефтинијих и мањих 14. април 2020. године.

Оно што ни једна страна не спори је да је 30. марта „Синофарм” авансно уплатио цео износ од 8,9 милиона евра подгоричкој фирми BTL Medical. И ту крећу проблеми.

– Након закључења уговора и пријема аванса од 8.900.000 евра, BTL Medical крши своје уговорне обавезе, не доставља респираторе и обавештава Синофарм да сад пак не може да испоручи респираторе до краја априла 2020. године, насупрот раније датим тврдњама и гаранцијама да се исти налазе на лагеру ове компаније – кажу адвокати Синофарма.

Зато Синофарм 5. и 7. априла раскида оба уговора и тражи новац назад. BTL Medical сматра да је уговор раскинут једнострано и не прихватају одлуку. Случај је сада пред Привредним судом у Подгорици, о чему су писале подгоричке Вијести у тексту од 24. априла 2020.

– Што се тиче првог уговора од 3.9 милиона евра, због пораста цене на тржишту, није могао да буде испоштован. Понудила сам да се у оквиру те цене купи заменски апарат, али то им није одговарало, и ми смо вратили средства фирми – каже Сања Лекић додајући да се новац од другог уговора налази на рачуну кинеске фабрике CASIC.

– Роба је произведена и све је остало у договореном року. До 30. априла роба треба да буде испоручена” – рекла је Лекић за БИРН у телефонском разговору 26. априла.

Нови посредници, нови путеви, нови рокови

У Синофарму тврде да нису знали да BTL Medical није директно набављала респираторе из Кине, него је у посао увела два нова посредника – кипарску фирму Segment Spec Technoexport, специјализовану за трговину оружјем и хрватску фирму Exotrade из Ријеке, специјализована за трговину кинеском робом.

Све три фирме наводе да никада раније нису међусобно сарађивале, а на питање ко их је спојио одговарају да су то „њихови пословни партнери”. Компанија Segment Spec Technoexport са Кипра, која је за BTL Medical требало да набави 200 респиратора марке Shangrila 510S, регистрована је за трговину оружјем.

Београдски огранак ове фирме основан је 2017. године, а огранак у Великој Британији још 2014. године. У дану (26. априла) када је новинар БИРН-а разговарао са власником Јовицом Гајићем, фирма је била регистрована на адреси Патријарха Димитрија 24, где је регистровано још 35 фирми, а међу њима и Унитед БГ, у власништву Бранка Стефановића.

Документа до којих је дошао БИРН показују да је Гајићева фирма 2016. године од фабрике наоружања Крушик у Ваљеву тражила понуду за куповину велике количине мина, али до реализације посла није дошло. Откуд трговац оружјем у послу набавке респиратора?

– Што би то било чудно? Прилагођавамо се тржишту. Шта се сада продаје – маске, дезинфекциона средства, респиратори – то раде све фирме из света. То је посао као и сваки други”.

Три дана касније, 29. априла, подаци Агенције за привредне регистре показују да Гајић пребацује седиште своје компаније на другу адресу. Гајић је за БИРН рекао да не познаје Бранка Стефановића.

Документа до којих је дошао БИРН показују да је Гајићева фирма 2016. године од фабрике наоружања Крушик у Ваљеву тражила понуду за куповину велике количине мина, али до реализације посла није дошло. Откуд трговац оружјем у послу набавке респиратора?

– Што би то било чудно? Прилагођавамо се тржишту. Шта се сада продаје – маске, дезинфекциона средства, респиратори – то раде све фирме из света. То је посао као и сваки други”.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сви беже од свог вође: Александар Вучић је заражен и вирусом пораза

5 (14) Почео је распад Српске напредне странке. Паметнији и искуснији припадници картела дистанцирају се …

Небојша Катић: Највеће жртве пандемије ће бити сиромашне државе које још увек нису свесне шта им се спрема

0 (0) Економиста Небојша Катић изјавио је да се током пандемије коронавируса у свету одвија …

Један коментар

 1. a mamu li vam jebo ker sugavi, zato ovaj narod nece nikad bolje ziveti, kradete, otimate, ma iz grla cupate samp da vi imate i nikad dosta.
  ono sranje, majmunske lobanje, /lobanja afarensisa/, zamislja sebe ko indijana dzonsa; bisage pune para pa aj avijonom u isvoju postojbinu indiju da tovari ventilatore i spasava ovdasnje penzionere.
  ma posero ja nikud iz kuce nisam mrdno, znam glavu cuvati.
  nego recde kako ti uvek na, slici na guzici masku nemas; jal si imun, jal sisas limun, jal dizes dzevu da ti prodje lopovluk.
  aaalooo karaguz, sjasi malo s narodne kase, idi u indiju pa tamo spasavaj i jebavaj a nas ostavde na miru.
  kontas, supak efendija, narodu vec prekipelo i pocinje da kljuca.
  ja cujem nestasica drzalica i cuskija a konopaca za jajca u svakog se nadje, ako nista drugo valja od uckura.
  kapiras.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend