понедељак , 30 новембра 2020

ВЕЛИКА НАТО ВЕЖБА У СРБИЈИ следеће године, Вучић то прећутао, Руси изненађени!

0
(0)

Након вежби НАТО и партнера које су тренутно у току у Тузли, следеће године локација одржавања могла би да буде на територији Србије.

Међу званичницима северноатлантског војног савеза увелико кружи ова гласина, а чак је и српској страни већ сугерисано да се потражи погодна локација. Нагађа се да би то могло да буде у околини Београда. Штавише, прошле године у ово време председник Србије Александар Вучић био је на састанку са НАТО званичницима када је идеја о одржавању таквих вежби у Србији и зачета. Ипак, нико није био спреман да их званично и потврди с обзиром на то да се чека коначна одлука.

Док се она не озваничи, сутра ће чак 39 земаља учествовати на вежбама „Босна и Херцеговина 2017“, када ће на седам локација војници и спасиоци НАТО и партнерских земаља – међу којима је и Србија – тренирати како да одбране становништво од јединих заједничких непријатеља: природних непогода и технолошких акцидената.

Претпремијера вежби одржана је овог понедељка у кампусу у Тузли. Два катастрофична сценарија предвидела су спасавање цивила из хемијског акцидента и ланчаног судара. У оквиру првог, могли смо да видимо директну сарадњу америчког робота, који је извиђао тежину контаминације, италијанских спасилаца, украјинских тимова за деконтаминацију и шпанског дрона.

У другом, подједнако драматичном, БиХ медицински тимови уз помоћ два хеликоптера спасли су повређене у судару аутомобила…

Сценарији: земљотрес, хемијски акцидент, поплаве…

Вежбе у БиХ ће се одржавати на седам локација: четири у околини Тузле, две у Живиницама и једна у Лукавцу. Сценарија ће такође бити седам: земљотрес, инцидент у руднику, хемијски акцидент, радиолошки акцидент, аутомобилска несрећа, поплава и спасавање високог ризика.

Сорин Дукару, помоћник секретара НАТО за безбедносне изазове, каже да је ово прва вежба те врсте у БиХ.

– Она показује практичну димензију наше сарадње и представља конкретан начин да се унапреди сарадња НАТО и партнера. И то је суштина НАТО већ 70 година: земље које раде заједно на заједничком изазову – рекао је он.

Према речима министра безбедности БиХ Драгана Мектића, „људе повезују лепи догађаји, али и несреће“.

– Петину територије БиХ погодиле су поплаве 2014. Још се опорављамо од те непогоде у којој нам је подршку пружило 850 спасилаца из 22 земље. Сада БиХ жели да помаже другима у невољи, поготово у региону. Ова вежба је прилика да покажемо спремност да се носимо са најтежим ситуацијама – рекао је он.

У српском тиму 26 спасилаца

Српски тим, у којем је 26 припадника Сектора за ванредне ситуације МУП-а, на вежби у БиХ бавиће се спасавањима на води и из рушевина у урбаном окружењу. Српски спасиоци, који су искуство стицали у бројним акцијама, поделиће знање са колегама из региона, али и далеких земаља попут САД, Белорусије и Пакистана.

 Блиц.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Знаш ли ти БУДАЧЕ колико терориста имаш међу тих 8.000 миграната колико их је у Србији?!

3.9 (7) Србија данас коментар: Ето нашег врлог глобо председника како изјављује саучешће Макрону због …

Због претњи Александру Вучићу на Твитеру београђанин Драган Милошев добио 11 месеци затвора

3.3 (7) Београђанин Драган Милошев осуђен је у среду првостепено у Вишем суду на шест …

3 Коментара

  1. Лажов доследан, … лаже, лаже и само лаже!!!

  2. Poplavite Obrenovac opet, vaš Čučko ima iskustva u tome, pa tu trenirajte danima. Kak su se ljudi davili pre tri godine, nigde vas nije bilo, samo su braća Rusi pomagali, a sad se kurčite da nešto znate. Hvala lepo, ne treba!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend