fbpx
Насловна / Србија / Политика / Велика подршка Муслимана из Рашке Вучићу, Шешељу и Чанку

Велика подршка Муслимана из Рашке Вучићу, Шешељу и Чанку

Резултати председнички избора у општинама Нови Пазар, Тутин и Сјеница показују да председник Владе и ускоро нови председник Републике Србије ужива изузетно велику подршку бошњачког и муслиманског бирачког тела. У Новом Пазару је освојио 73% гласова, у Тутину 74% и у Сјеници 77% од укупно изашлих бирача.

Нови Пазар, Тутин и Сјеница су уједно и једине три општине у целој Републици Србији у којима је Нанад Чанак остварио бољи резултат него његова цела коалиција са Борисом Тадићем и Чедом Јовановићем на парламентарним изборима прошле године. И то 159%, 366% и 237% резултата ЧБЧ пре годину дана. У свим осталим општинама, Чанак је остварио у просеку 22% резултата ЧБЧ пре годину дана.

Чудном игром случаја, и Војислав Шешељ је у овим општинама остварио бољи резултат него пре годину дана на парламентарним изборима. Ове три општине су, поред Судрулице и Пећи, уједно и једине општине у којима је Војислав Шешељ остварио више гласова него радикали пре годину дана на парламентарним изборима. И то 134%, 122% и 131% резултата СРС пре годину дана. У свим осталим општинама, Шешељ је остварио у просеку 54% резултата СРС пре годину дана.

У Новом Пазару према попису из 2011. године Бошњаци и Муслимани чине преко 81% бирачког тела, у Тутину преко 93%, а у Сјеници преко 78%. Званична излазност на председничким изборима је била у Новом Пазару 46%, у Тутину 44%, што је ниже од 56% и 53% колико је остварено пре годину дана на парламентарним изборима. Званична излазност у Сјеници је са друге стране била значајно виша него пре годину дана, 62% према 57%.

Са готово 40.000 изашлих гласача, Нови Пазар је далеко највећа општина са резултатом преко 70%. Сјеница је имала готово 17.000 изашлих, а Тутин 13.800. Све остале општине са већим процентом од Новог Пазара имају мање од 11.000 изашлих.

У односу на парламентарне изборе 2016. године, председник Владе је успео да, поред гласача Расима Љајића, који је на парламентарним изборима пре годину дана био са СНС-ом у коалицији, заслужи значајну подршку гласача Сулејмана Угљанина и Муамера Зукорлића који су заједно у ове три општине на изборима пре годину дана освојили преко 53.000 гласова. У ове три општине на председничким изборима председник Владе је освојио 25.000 гласова више него што је СНС, са својом коалицијом која укључује Расима Љајића, освојио пре годину дана. У Новом Пазару 9.000 гласова више, у Тутину 7.000, у Сјеници 9.000.

У Пријепољу у коме Бошњаци и Муслимани чине 44% становништва, овакви резултати нису забележени. Предедник Владе је освојио 4 гласа више него што је СНС са својом коалицијом освојио пре годину дана. Изгледа да гласачи Сулејмана Угљанина и Муамера Зукорлића у Пријепољу, којих је на парламентарним изборима у Пријепољу било око 4.800 не размишљају исто као и гласачи у Новом Пазару, Тутину и Сјеници. Излазност у Пријепољу је била 42% у односу на излазност од 58% пре годину дана. И Шешељ и Чанак су у Пријепољу остварили резултат који је у складу са републичким просеком.

Такође је интересантно да су и бирачи у Новом Пазару, Тутину и Сјеници “изненађени” овом подршком Вучићу, Шешељу и Чанку и званичним подацима о излазности. Јер, по њиховим сведочењима, изузетно мали број гласача изашао је на ове изборе, бирачка места су била углавном пуста на изборни дан, и они који јесу гласали, изашли су да гласају за опозиционе кандидате који су освојили 11.000 гласова више него опозиционе листе на парламентарним изборима пре годину дана. Интересантно је да су опозициони кандидати и у Пријепољу освојили такође преко 2.000 гласова више него опозиционе листе на парламентарним изборима пре годину дана.

Тужилаштво се још није огласило поводом кривичне пријаве покрета “Доста је било” да је у Сјеници и Новом Пазару “гласало” најмање 20 гласача, чија смо имена доставили тужилаштву, који не само да нису гласали тај дан, већ нису ни били у Србији. Приликом увида у изборни материјал, правни тим покрета “Доста је било” је пронашао да су уз њихова имена стајали потписи у бирачким списковима као да су уредно гласали. Ову једноставну тврдњу покрета “Доста је било” не би требало да је тешко проверити увидом у бирачки материјал и разговором са наведених 20 гласача. Није потребан ни графолог, српски или бугарски, свеједно. Такође, тужилаштво је остало немо на снимке председника једног бирачког одбора у Новом Пазару који убацује листиће у бирачке кутије.

Сасвим је свеједно колико је ово утицало на победу Вучића у првом кругу. Земља у којој се манипулише са гласовима бирача није демократска. Земља у којој тужилаштво не ради свој посао није правна држава. Грађани који живе у таквој земљи нису слободни људи. Слободни су само да оду из ње. Иначе живе Труманов шоу.

Доста је било

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Немањиној пећини молитва после три века

5 (5) ПОСЛЕ тачно 329 година, у чувеној Немањиној пећини у Старом Расу, на темељима …

ТО ПОЛИЦИЈО! Удри, гуши, дави, хапси народног непријатеља! (фото)

4.5 (95) Срби, ево погледајте како се користи новац свих вас који сте порески обвезници. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *