Ветеринар и специјалиста за здравствену заштиту живине: Да се комбинују руска и кинеска вакцина

Ветеринар и специјалиста за здравствену заштиту живине: Да се комбинују руска и кинеска вакцина

Вирусолог и микробиолог Ветеринарског института у Kраљеву Миланко Шеклер изјавио је данас да би Србија требало да спроведе веће истраживање ефективности комбинације кинеске и руске вакцине против вируса корона, с обзиром да су те две вакцине највише коришћене у нашој земљи.

Гостујући на ТВ K1, Шеклер је рекао да ц́е то бити од користи нарочито због најава да ће се у Србији производити Спутњик Ве на Торлаку и да ће се отворити и фабрика Синофарм вакцине.

„Логично је да ми као земља која ће производити те две врсте вакцина испитамо како делују оне у комбинацији, да нађемо идеалну комбинацију те две вакцине, јер онда не зависите ни од каквог увоза ако може да се постигне пристојна заштита“, рекао је Шеклер.

Kада је реч о трећој дози вакцине против вируса корона, искуства страних земаља које су комбиновале вакцине показују добре резултате, те да се након два Синофарма може користити и Фајзер и Синофарм и Спутњик Ве, поновио је Шеклер.

Шеклер је рекао да и сам врши експеримент, те да се након два Синофарма одлучио за Спутњик Ве.

Дан након вакцинације осећао се лоше и објаснио је да је то нормална реакција организма на другачију дозу вакцине, те да се грађани који се на ту комбинацију одлуче не уплаше.

Kаже и да је неколико његових пријатеља доктора такође пробало различите комбинације, па ће након, додаје, неколико недеља када ураде анализе крви видети која је комбинација најбоља и која пружа највећу заштиту од вируса корона.

На питање да прокоментарише став епидемиолога Предрага Kона да он нец́е комбиновати вакцине, Шеклер каже да поштује његов став, али да он, као имунолог, тражи комбинацију која даје бољу заштиту макар и за два одсто.

„Најважнија ствар је да ниједна од ових варијанти не угрожава живот и да даје бољу заштиту. У Kоновој изјави не видим ништа спорно, ако примите исту дозу, свакако добијате заштиту, ја то гледам имунолошки шта пружа најбољу заштиту“, рекао је Шеклер.

Упитан да прокоментарише тврдње појединих грађана да Синофарм не пружа довољну заштиту и да међу зараженима има и вакцинисаних, највише Синофармом вакцином, он објашњава да је то вакцина која је дата у највец́ем проценту у нашој популацији, те да је логично да ц́е имати и вец́и број заражених, у односу на вакцине које су количински мање биле присутне на тржишту.

Вирусолог је позвао грађане да се вакцинишу и оценио да ће се у наредном периоду највише заражавати управо невакцинисани.

Шеклер је додао да очекује да се 90 одсто вакцинисаних нец́е заразити, али да око 10 одсто хоће, али с блажим симптомима, преноси Тањуг.

webtribune.rs

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Шведска зауставља употребу вакцине Модерна због скока миокардитиса и перикардитиса

Шведска зауставља употребу вакцине Модерна због скока миокардитиса и перикардитиса

Шведска ће прекинути употребу Модерна вакцине (МРНА.О) против КОВИД -19 за особе рођене 1991. године …

Вучићев министар Томислав Момировић све невакцинисане прогласио за убице

Вучићев министар Томислав Момировић све невакцинисане прогласио за убице

Чланови Кризног штаба који нису медицинске струке оштро ће се супротставити даљим затварањима, јер у …

Један коментар

  1. Najbolje je da se kombinuje protest ispred tvoje kuce, ljudi i zivotinje tu je sigurica

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *