Вето Француске на приступ Албаније и Северне Македоније у ЕУ

5
(1)

На састанку ЕУ на нивоу министара, Француска је ставила вето на почетак преговора о приступању са Северном Македонијом и Албанијом наводећи да за то још нема услова. Многе земље ЕУ то виде другачије, посебно Немачка.

Северна Македонија и Албанија морају још да чекају на почетак преговора о приступању ЕУ. На састанку министара ЕУ у Луксембургу, Француска, Холандија и Данска блокирале су одлуку ЕУ у корист две балканске државе, образлажући то сумњама у напредак реформи.

Осим тога, влада у Паризу је позвала на темељну реформу процеса приступања ЕУ, као услов за пристанак на будуће разговоре са земљама које желе у ЕУ. За разлику од Холандије и Данске, Француска није хтела да пристане ни на почетак разговора са Северном Македонијом.

Одлуке морају бити једногласне

„Нажалост, данас није било могуц́е донети једногласну одлуку“, прокоментарисао је тренутни председавајуц́и саветом министара ЕУ Тити Тупураинен након вишесатних расправа у Луксембургу.

Председник Савета ЕУ Доналд Туск жели да то питање стави на дневни ред самита ЕУ у четвртак.

Јоханес Хан, комесар ЕУ за проширење изразио је наду да ће Француска, Холандија и Данска на самиту ЕУ у четвртак ипак попустити. Реч је о поновном успостављању кредибилитета, рекао је Хан – јер, и Северна Македонија и Албанија су урадиле домац́е задатаке.

Европска комисија је још 2018. потврдила да су Албанија и Северна Македонија спровела све потребне реформе за почетак разговора о придруживању. Државе чланице су од тада у два наврата одлагале одлуку о покретању преговора – због противљења појединих земаља ЕУ, а јер се одлуке у овој области морају доносити једногласно.

Немачка за разговоре о придруживању

Немачка влада је „веома разочарана“ чињеницом да очигледно није могло да се испуни обец́ање које је дато у више наврата, рекао је државни министар за Европу Михаел Рот. Земље попут Немачке страхују да ц́е се Албанија и Северна Македонија због поновног разочарања све више окренути земљама попут Русије, Kине или Турске, те да ц́е бити угрожене реформе које се тичу демократије и владавине закона.

Данашња одлука је посебно горка за Северну Македонију, јер је због перспективе преговора о приступању ЕУ та земља са око 2,1 милиона становника чак променила име и више се не зове Македонија него Северна Македонија. То је учињено на захтев Грчке владе, а под притиском ЕУ, јер је та земља страховала за своју територију, с обзиром да се провинција на северу Грчке такође зове Македонија.

Дојче веле

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Протест противника антикорона мера и вакцинације у Бечу, затражена оставка премијера Курца

5 (5) У центру Беча данас после подне је одржан протест противника “корона” мера и …

Македонија: Разбијена исламистичка терористичка група, спремали се за самоубилачке нападе (видео)

4.3 (6) Данас је у Македонији ухапшено осам лица која су оптужена да су део …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend