Вједомости: Гасовод Тесла продужетак Турског тока на Балкану

Вједомости: Гасовод Тесла продужетак Турског тока на Балкану

0
(0)

МОСКВА – Србија, Македонија, Грчка и Мађарска могу да потпишу меморандум о изградњи гасовода од Турске до Аустрије, који би био наставак Турског тока, пише данас руски лист Вједомости, позивајући се на изворе укључене у пројекат.

Гасовод Тесла, који је продужетак планираног гасовода Турски ток руског енергетског дива Гаспрома, проћи ће кроз Грчку, Македонију, Србију и Мађарску и стићи до гасног чворишта Баумгартен у Бечу, наводи се у тексту.

Очекује се да ће се министри спољних послова балканских држава и Грчке састати у септембру и донети коначну одлуку о продужетку гасовода (Турски ток), казао је извор Вједомости.

Предвиђа се да би пројекат гасовода Тесла, с годишњим капацитетом од 27 милијарди кубних метара гаса, био завршен до 2019. године, ако га одобре све укључене стране.

Грчка би такође могла да продужи гасовод према Италији, додаје лист.

Турски ток ће имати годишњи капацитет од 63 милијарде кубних метара гаса, и кретаће из Русије, испод Црног мора, до Турске. Гасовод ће бити настављен до чворишта на турско-грчкој граници, одакле може да буде продужен ка јужној Европи, пишу Вједомости.

Пројекат Турски ток је покренут усместо гасовода Јужни ток од ког је Москва одустала у децембру 2014. године, због, како је објашњено, неконструктивног става Европске уније према његовој реализацији.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kако су Немци превеслали Брисел и Вашингтон

Kако су Немци превеслали Брисел и Вашингтон

0 (0) Уз сагласност Европске комисије, или без ње, руски гас ц́е до краја године …

Бугарска и Грчка градe „Балкански ток“

Бугарска и Грчка градe „Балкански ток“

0 (0) Бугарска и Грчка су на састанку у Букурешту донеле одлуку да потпишу у …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend