Енергетска безбедност, нижа цена гаса, инвестиције – шта све Србија добија новим гасоводом

Енергетска безбедност, нижа цена гаса, инвестиције – шта све Србија добија новим гасоводом

3
(2)

Србија је добила прве количине гаса из правца Бугарске. Реч је о новоизграђеном гасоводу који иде од истока до севера земље. Планирано је да гас добију и грађани и привреда, а Србија постане гасно чвориште. Шта нови гасовод мења и доноси Србији?

Србија обезбеђује гас из два правца – досадашњег из правца Мађарске и новог из правца Бугарске. У оба случаја реч је о руском гасу, а изградњом новог гасовода диверзификује се снабдевање и смањује потенцијални ризик, односно повећава енергетска безбедност.

Генерални директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић каже да су данас пуштене прве количине гаса.

„До јуче смо тестирали системе, а данас смо пустили прве количине из интерконектора“, истиче Бајатовић.

Објашњава да је то део унутрашњег транспортног система Републике Србије, који је у власништву компаније која је основана по српским законима.

„То је део нашег унутрашњег транспортног система. Добијаћемо гас из тог извора и то јесте својеврсна диверзификација. Данас смо утиснули око 140.000 метара кубних гаса у систем и сада знамо да све ради“, наводи Бајатовић.

Гас сада долази из Русије, а у будућности потенцијално може бити и неки други.

„Србијагас ће сигурно задржати, као и Република Србија, стратешко партнерство у тој области са Русијом. Ми смо ово радили у тишини, под великим притисцима и претњом санкцијама. Морали смо тако. Ово је по мени велика победа Србије и велика победа председника и његове националне, економске и спољне политике“, сматра Бајатовић.

Истиче да је први пут у историји Србија транзитна земља.

„Од првог јануара цена гаса на бугарској граници биће око 150 долара, а сада је 240 долара. Од 60 до 90 долара ће у прва два квартала наредне године бити јефтинији гас за наше потрошаче. Штедећемо и на транспорту“, најављује Бајатовић.

Каже да ће „Турски ток“ у целини коштати до милијарду и 800 милиона евра.

„Битно за Србију да је изашла на транзитни гасовод“

Дипломата и спољнополитички аналитичар Срећко Ђукић каже да ће притисака и искушења бити још много, имајући у виду да је гас стратешка сировина већ читавих 50 година.

Истиче да је Америка увек била против руског гаса, а и данас је.

„Знамо колика се битка бије око ‘Северног тока 2’. У сени тога прогуран је ‘Турски ток’. Видећемо како ће се Америка касније постављати. Амерички циљ је да заустави даљи пораст потрошње руског гаса у Европи“, објашњава Ђукић.

Подсећа да је Европа највећи купац руског гаса, што Америка не жели.

„И Европа је схватила руску опасност у гасу и почела диверзификацију, не само у погледу земаља из којих се снабдева већ и у погледу течног гаса. На ободу Европске уније ничу станице за течни гас“, наводи Ђукић.

Подсећа да су врата за овај гасовод отворена пре 12 година, када је потписан енергетски пакет између Србије и Русије и када је Србија продала нафтну и гасну индустрију Русији, а Русија обећала да ће за добијену цену изградити „Јужни ток“, који је од овога требало да буде два пута већи.

Подсећа да је тај пројекат пропао, па је дошло до „парафразе Јужног тока“ у облику „Турског тока“, који је значајно мањи и са значајно мањом геополитичком амбицијом.

„Битно је за Србију да је изашла на један транзитни гасовод, да добија гас и из другог правца, али опет добија руски гас, па та формула енергетске безбедности која подразумева диверзификацију и путева снабдевања и извора снабдевања није у целини затворена, али је битно да долази из другог правца“, објашњава Ђукић.

„Алтернативно снабдевање добро код сваке врсте робе“

Професор Економског факултета Слободан Аћимовић каже да су саобраћајна и енергетска инфраструктура кључни стубови развоја сваке земље.

„Доста успеха је постигнуто у томе претходних година. Причамо и даље само о руском гасу, али јако је битан транспортни ток. Ако се прекине неки извор снабдевања, као што се прекидао кроз Украјину, имамо алтернативу“, истиче Аћимовић.

Наглашава да је алтернативно снабдевање добро код сваке врсте робе.

„Када погледате где су изграђене главне инвестиције, углавном дуж Коридора 10. Слично ће бити и сада. Овим потезом ћемо моћи да повећамо приходе јер ћемо наплаћивати таксе трећим земљама, а успећемо и да кроз добре преговоре додатно смањимо цену гаса“, објашњава Аћимовић.

Истиче да ће се створити и основе да се многе лоше енергије замене гасом.

РТС.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Русија: Продужетак "Турског тока" кроз Бугарску и Србију је приоритет

Русија: Продужетак „Турског тока“ кроз Бугарску и Србију је приоритет

0 (0) Изградња продужетка гасовода „Турски ток“ кроз Бугарску преко Србије до Аустрије је приоритет, …

ШАРЛАТАН са Ердоганом отворио гасовод који ЗАОБИЛАЗИ СРБИЈУ!

ШАРЛАТАН са Ердоганом отворио гасовод који ЗАОБИЛАЗИ СРБИЈУ!

0 (0) Ако се изузму дипломатски сегменти боравка председника Србије Александра Вучића у Турској поводом …

Један коментар

  1. Vučić otvorio gasovod “Balkanski tok” bez prisustva ministarke energetike, uspavala se nakon dočeka Nove godine. Predpostavka je da ona hoće da promeni organizacionu i personalnu formu “Srbijagasa”. Mogla je ipak da prati kako se ponaša nemirni direktor Bajatović. E glupačo glupava Zoko, šta ti možeš da razvijaš? Rudarstvo i energetika su doveli Srbiju od poljoprivredne u red razvijenih industrijskih zemalja, ali nakon “Oktobarske revolucije”, kada si i ti bila na toj strani. od te revolucije Srbija je došla do bede u Evropi u svim pogledima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend