понедељак , фебруар 19 2018

Влада Црне Горе наложила уклањање споменика Пуниши Рачићу

ВЛАСТИ у Црној Гори подлегле су притиску званичне Хрватске која се оштро успротовила подизању спомен обележја народном посланику Радикалне странке Србије Пуниши Рачићу, пред његовом родном кућом у Слатини код Андријевице, поступајући по захтеву Хрвата који су тражили рушење таквог обележја.

Инспекција за заштиту културних добара Министарства културе обишла је споменик Рачићу и наредила његово рушење које би у року од два дана требало да обави локална управа у Андријевици, чији је део намештеника присуствовао откривању споменика пре неколико дана у Слатини.

Рачић, је у Народној скупштини Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца 20. јуна 1928. године тројицу посланика Хрватске сељачке странке, а двојицу ранио, због чега је 14 година провео у затвору. Рачић је од стране црногорских судова осуђен не две године затвора због умешаности у такозвану ”бомбашку аферу” (1908), а у одсуству на смрт стрељањем због учешћа у ”Колашинској афери” (1909). Партизани су га после уласка у Београд на преком суду осудили на смрт и стрељали у октобру 1944. године.

Подизање споменика Рачићу усталасало је црногорску јавност а из Министарства вањских послова Црне после ”најоштрије осуде” таквог чина и протеста Хрватске поручено је да ће се предузети све неопходне, законом утврђене активности у правцу уклањања спомен обележја.

Новости.рс

Актуелно

У босанском кампу „Аскера“ за обуку аскера снимљена и застава Исламске државе

„МОЖДА некима смета што су верски освештени, што се не стиде тога да су муслимани, …

МУСТАФА ЦЕРИЋ ПОРУЧИО БОШЊАЦИМА: Наш султан више није у Истанбулу

ПРЕДСЈЕДНИК Свјетског бошњачког конгреса и некадашњи реису-л-улема др. Мустафа Церић поновио је у свом обраћању …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons