Влада игнорише захтеве за прикључење струје у скоро 6.000 искључених домаћинстава

5
(7)

Влада Србије дуже од 40 дана игнорише иницијативу Центра за заштиту потрошача Форум да се за време епидемије корона вируса привремено прикључи струја за безмало 6.000 домаћинстава на југоистоку Србије којима је она “незаконито искључена“ након што је ЕПС Дистрибуција код њих “неосновано” констатовала неовлашћену потрошњу, односно крађу струје.

Масовнија искључења у овом региону почела су 2012. године, тако да су те породице већ годинама у мраку и без елементарних услова за нормалан живот, а у време епидемије корона вируса у повећаном ризику од обољевања.

– Иако се ради о угрожености живота и здравља људи, што захтева хитно реаговање, до данас нисмо добили одговор ни на једно писмо. У међувремну смо се обраћали и другим члановима Владе- министру за рад, запошљавање, борачака и социјална питнаја, који је наш допис проследио министру рударства и енергетике, као надлежном органу, али и даље нема никакве реакције. На телефон у Вашем кабинету се већ данима нико не јавља. Сматрамо да је ово јединствен случај да у једној европској држави неколико хиљада домаћинстава, без своје кривице, живи већ неколико година без електричне енергије, и да се не предузимају мере за решавање тог проблема, па чак ни сада у време пандемије корона вируса- наводи се у једном од последњих обраћања Форума премијерки Ани Брнабић.

У њима се наводи да у времену епидемије и ванредног стања ови грађани немају услова за одржавање преко потребне хигијене и представљају потенцијалну опасност од ширења заразе. Такође, због затварања школа и одржавања наставе преко телевизије и интернета, њихова деца не могу да је прате, па ће због тога “вероватно изгубити годину школовања”.

У дописима се подсећа да су “разлози за обуставу снабдевања електричном енергијом различити и углавном незаконити”, због чега је Форум против ЕПС-а покренуо више судских поступака, који су у току или су донете првостпене пресуде, углавном у корист потрошача. Основно јавно тужилаштво у Нишу, такође, све чешће одбацује као неосноване кривичне пријаве ЕПС Дистрибуције против потрошача због наводне неовлашћене потрошње. Ово јавно предузеће, међутим, често игнорише такве судске пресуде и одлуке тужилаштва, наводи се.

Центар Форум у дописима Влади, која су од 23. априла свакодневна, апелује да се свим овим потрошачима одобри прикључење до окончања ванредног стања, а да се потом покрену на закону засновани судски и управни поступци за сваки појединачни случај. Према евиденцији Форума, од 2012. године на територији Ниша, Пирота, Зајечара, Прокупља, Лесковца и Врања обустављена је електрична енергија за око 5.700 домаћинстава. Број искључених је вероватно двоструко већи јер се многи грађани нису обратили Форуму, наводи се у дописима.

Пише: З. Миладиновић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Демократска странка као кадровски пул напредних згубидана: Гордана Чомић министарка за људска права

5 (2) Доскорашња висока функционерка Демократске странке Гордана Чомић будућа је министарка за људска и …

УВОДЕ ТРИ нова министарства: Бригу о село повериће Кркобабићу?

4.2 (5) Група од 167 посланика власти послала је данас у скупштинску процедуру Закон о …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend