fbpx

„Влада Србије нема јасан економски програм и реформски капацитет“

0
(0)

Београд — Влада Србије нема јасан економски програм и реформски капацитет, оценио је данас економиста Србољуб Антић.

„Из Владе стижу супротне поруке о важним економским темама, као што су гасовод Јужни ток и смањење пореза, чак и од министара из исте странке“, рекао је Антић у Београду томом представљања публикације часописа „Бизнис и финансије“ о најуспешнијим предузећима у Србији.

Антић је као добре економска мера оценио најављено смањење субвенција предузећима, и бољу контрола расподеле тог новца из буџета, а као лоше то што ће бити превише државних гаранција за кредите губиташима. 

Он је казао да је сада је „дошло на наплату вишегодишње очување социјалног мира“, због чега ће Србија морати да се задужује. 

Антић је био вишегодишњи представник Србије у Међународном монетарном фонду (ММФ) и сматра је да је реално да тек септембра идуће године Србије склопи нови аранжман са том институцијом. 

„Питање је да ли Србији требају позајмице ММФ-а јер има високе девизне резерве, а тешко да ће моћи да кредит ММФ-а користи за подршку буџету“, казао је Антић. 

Берзански стручњак Ненад Гујаничић је оценио да ће тешкоћа у којима су највеће компаније у Србији јер су се њихови власници презадужили због мањка капитала, проузроковати проблеме запосленима у тим компанијама, али ће то и поскупети кредите. 

„Банке које су давале кредите највећим српским капиталистима сада имају проблеме да их наплате, због чега ће морати да поскупе цену нових позајмица“, казао је Гујаничић.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Адвокати одржали протест испред зграде Владе: Држава крши законе, на децу су послали коњицу и хамере

5 (11) Поништити фалсификоване изборе одржане 21. јуна; Адвокатска комора: Нисмо организатор скупа Адвокати су …

Док ПСИХОПАТА прича бајке: Ускоро милион незапослених и пад плата у Србији

5 (1) У Србији ће на јесен бити око милион незапослених градјана ако држава не …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *