fbpx
Насловна / Србија / Хроника / Владајући режим почео да отима земљу сељацима (видео)
Владајући режим почео да отима земљу сељацима (видео) 1

Владајући режим почео да отима земљу сељацима (видео)

Уз помоћ кордона полиције јуче су настављени радови на деоници коридора 10 код Грделице, а усеви на шездесетак спорних парцела остали су под точковима тешке механизације, наочиглед запањених власника.

Реч је о деоници од Мале Копшанице до Горњег Поља, дугој 5,5 километара, оденосно од око десет хектара експроприсаног а неплаћеног земљишта.

– Овако се на српски начин врши експропријација земљишта. Ово је врхунски безобразлук, жалићемо се суду у Стразбурум па нека Србија добије датум за преговоре. Да ли се овако поштује приватна својина у Европи – очајавао је Миливоје Ђорђевић, председник Удружења грађана „Коридори Грделица“, који ће морати да се опрости од 85 ари воћњака око куће.

До насилног уласка извођача, грчке форме “Терна”, дошло је после једномесечне блокаде машина од стране пољопривредника, који су најпре били незадовољни понуђеном ниском откупном ценом земље, која се кретала од 3 до 370 динара по квадрату.

 

[quote]

Ћуте у Министарству финансија

Извођач радова ушао је јуче у неплаћене поседе грделичких сељака на основу решења Министарства финансија из 2011. година, којим се оставља могућност на привремену улазак у посед пре окончања судског поступка, тврди Миливоје Ђорђевић. У Министарству финансија јуче нико није желео да коментарише немиле догађаје.

[/quote]

 

Сељани су се, наиме, жалили на цене које је понудила лесковачка локална самоуправа, а које су биле 10 пута мање од већ исплаћених у Врању и Владичином Хану. Основни суд у Лесковцу је поништио решења локалне самоуправе и донео пресуде са ценама које су, кажу, биле прихватљиве. Међутим, на сцену ступају два предузећа – “Коридори 10” и “Путев Србије” који су уложили жалбу на пресуду, па је Виши суд вратио на поновно одлучивање.

– Заменик директора „Коридора Србије“ Мирослав Белошевић нам је обећавао да ће „Путеви Србије“ повући жалбе, а ми добити новац. Жалбе нису повучене, ми нисмо дали писано одобрење, али сила бога не моли – прича и плаче Олга Анђелковић, чија је парцела јуче поравната пре него је стигла на место догађаја.

– Таоци смо локалне смаоураве и два предузећа. Неко се игра са нашим животима. Мени насилно одузимају дедовину, два и по хектара. Знам да ту мора да прође аутопут, али тражим парведну надокнаду – јада се Божидар Станимировић из Ораовице, чија се дванесточлана породица издржава од пољопривреде.

Правник Милорад Стојановић каже да се у случају експропријације земљишта код Грделице ради о класичној превари.

– Ја сам био једини који је повукао тужбу и договорио се са „Путевима Србије“ да ми исплате два ара по првобитним ценама јер ми је новац требао за лечење супруге. Месецима су ме лагали, па сам морао поново да активирам судски спор. Овде нешто дебело смрди, а ми не знамо шта је у питању – прича Стојановић.

Градња ове деонице коридора 10 финансира се, иначе, из кредита Светске банке.

 

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Енормно задуживање „Застава оружја” и губитак од 3,8 милијарди динара за три године? 11

Енормно задуживање „Застава оружја” и губитак од 3,8 милијарди динара за три године?

КРАГУЈЕВАЦ – Синдикат „Застава оружје” тражи да се покрене питање одговорности за „енормно” задуживање фабрике …

Држава извођачима радова на Источном краку Kоридора 10 исплатила најмање 17 милиона евра на име одштета 12

Држава извођачима радова на Источном краку Kоридора 10 исплатила најмање 17 милиона евра на име одштета

Због кашњења за која није био одговоран извођач радова већ инвеститор, источни крак Kоридора 10 …

11 Коментара

 1. ТАКО ЈЕ ТО КАДА СВАКА ШУША ОБУЧЕ УНИФОРМУ ИЛИ МУ СЕ ДА ВЛАСТ. НЕКА ЈЕ ГЛУП САМО ДА ЈЕ ПОСЛУШАН.

 2. 70_ogodisnja komunisticka diktatura traje i dalje

 3. Па удри народна милицијо! Удри док год има последњег сељака у овој земљи!

  Шта они мисле да им држава откупи земљу!!! Не! Све одузимај! Ниси све одузела 45, ниси! Требаш све!

  ———————————————————————————————————————-

  Употребити светло оружје па макар и по ногама трпају у затвор! Ако одрадиш по челенци опет затвор али зато негде иза неког жбуна па утекнеш нико неће слати народну милицију на народ као сад!

 4. Ako se nešto mora, onda neka se plati pošteno!

 5. NEMA TOGA BRAĆO INDIJANCI! Jesmo rekli da nema između nas na silu, i to ništa, a?

 6. Znaš i sam, Staniša, da su uniformu oduvek oblačili "oni", malo, malo više poslušni i slabiji pripadnici, kako naše, a tako i svake druge nacije, zar nisam u pravu? pozdrav tebi, ooo Staniša.

 7. ЈЕСТЕ ТАКО БРАТЕ,И ЈА САМ ЈЕ ДУГО НОСИО НО ИМ НИСАМ ОДГОВАРАО ПА СУ МЕ ИСТЕРАЛИ ИЗ СЛУЖБЕ.

 8. …Trazili ste gledajte…stizu 90- e…

 9. Mi Srbi uvek imamo neke "VLADAJUCE REZIME"—od Nemanjica pa do danas….pa sta ako su im uzeli zemlju..?? Nisu za dzabe…isplaceno im je dobro e sad sto nas selja (citaj"seljacina") zeli i jare i pare , e to je za drugu pricu………

 10. otimajte necete dugo oktobar je blizu bice kud koji mili moji!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *