Насловна / Свет / Хелм / Владика Јоаникије: Заветујемо се и заклињемо – бранићемо светиње!
Владика Јоаникије: Заветујемо се и заклињемо – бранићемо светиње! 1

Владика Јоаникије: Заветујемо се и заклињемо – бранићемо светиње!

Велики трг и широки простор око храма Успења пресвете Богододице у Подгорици, као и сви паркови испред оближњих стамбених блокова били су данас претесни да приме све вернике и народ који се сабрао из целе Црне Горе, Херцеговине, Србије и Косова и Метохије на Тројичиндански сабор да изразе протест против наума црногорске власти да усвајањем новог Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница изврши својеврсни пуч уперен протв Митрополије Црногорско-приморске и епархија Будимљанско-никшићке, Захумско-херцеговачке и Милешевске.

Десетине хиљада, не само верника, окупило се и ни паклена врућина, ни сви притисци и покушаји застрашивања од стране власти, нису их омели да мирно, достојанствено, без иједне политичке или какве друге пароле, транспарента, било каквих других обележја мимо црквених, искажу незадовољство тим једностраним актом власти и покушајем да уместо Српске православне цркве и њених епархија са традицијом на овим просторима старијом више од осам векова, устоличе некакву самозвану, некакноску црквену заједницу, тобожњу аутокефалну црногорску цркву.

Владика Јоаникије: Заветујемо се и заклињемо – бранићемо светиње! 2
B. Simonović

– Представници и најодговорнији носиоци државне власти у Црној Гори и не крију да је ово, заправо, закон против Српске православне цркве, Митрополије, епархија, митрополита, епископа, свештенства, монаштва и верног народа од којих је више од 95 одсто држављана Црне Горе – стоји поред осталог у прогласу који је у име Митрополије црногорско-приморске и три поменуте епархије саопштио владика Јоаникије.

„Више је него јасно да се Предлогом закона припрема отимање храмова и пљачка црквене имовине и то са злокобним и несагледивим последицама – казао је даље владика Јоаникије и упозорио на велике и несагледиве последице такве силобатности власти и њеног покушаја да кршењем Устава на бруталан и насилан начин једну лажну црквену организацију прогласи ‘државном верском заједницом’“.

Владика Јоаникије: Заветујемо се и заклињемо – бранићемо светиње! 3
B. Simonović

– Влада Црне Горе има обавезу да припреми Закон који ће обезбедити равноправност и једнакост и који ће добровољно бити поштован и примењиван од свих заједно и свакога појединачно. Само на тај начин Црна Гора може да буде сигурна да је кућа свих њених грађана, а посебно верника као најбројније популације црногорског друштва. У супротном и на начин на који је то предвиђено Предлогом закона продубљују се поделе у и онако подељеном црногорском друштву и без икакве потребе иницирају, подстичу и распирују братомржња и сукоби на верској и етничкој основи.

Из тих разлога – стоји на крају прогласа – захтевамо од Владе Црне Горе да из даље процедуре повуче предлог закона и припреми нови који ће бити у сагласности са достојанством Црне Горе и међународним стандардима о слободи вероисповести. Данас се пред Саборним храмом Христовог васкрсења саборно заветујемо и заклињемо да ћемо чувати, обнављати и бранити своје светиње, животе наших светитеља, цркве, манастире, гробља и гробове наших предака, тако нам Бог љубави, свети Петар цетињски и свети Василије острошки помогли!

Владика Јоаникије: Заветујемо се и заклињемо – бранићемо светиње! 4
B. Simonović

Ове речи владике Јоаникија дочекане су громогласним аплаузом и покличима подршке, а све је и пре и потом протекло у правој, истинској саборној атмосвери, без грке речи, без иједног транспарента, политичке, или било какве друге поруке или знамења мимо верских и црквених.

При том ваља нагласити да ни на ширем простору, осим редара које је обезбедио организатор, није примећен ниједан униформиосани полицајац или какво друго службено лице, односно да је овај можда најмасовнији скуп у Црној Гори у последњих неколико деценија протекао без иједног инцидента.

Б. Симоновић, Вести онлајн

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Медојевић: Кабалиста Ивановић и сатаниста Ђукановић су непријатељи хришћанства у ЦГ 14

Медојевић: Кабалиста Ивановић и сатаниста Ђукановић су непријатељи хришћанства у ЦГ

Осврћући се на текст објављен у Вијестима: „Мило мири Мираша и Риста“, лидер ПзП-а и …

Црногорски комунисти и партизани у строју распопа Мираша 15

Црногорски комунисти и партизани у строју распопа Мираша

ЧЛАНОВИ Удружења бораца НОР-а затражили су од Владе Црне Горе да се законом уреди питање …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *