fbpx
Насловна / Свет / Хелм / ВЛАСТИ У ЦГ ЋУТЕ: Злочин над Србима који се крије 75 година!
ВЛАСТИ У ЦГ ЋУТЕ: Злочин над Србима који се крије 75 година! 1
село велика

ВЛАСТИ У ЦГ ЋУТЕ: Злочин над Србима који се крије 75 година!

НЕЧУВЕНИ злочин кога су пре 75 година у подчакорском селу Велика, у општини Плав, починили есесовци у униформама дивизија „Принц Еуген“ и „Скендербег“, уз помоћ шиптарских вулнетара из Пећи и околине, али и муслимана из Плава и Гусиња, и уз помоћ злочинаца из редова „муслиманске милиције“ из Петњице и околине, када су за непуна три сата сатрли село убивши око 628 жена, деце и стараца – и даље је табу тема у Црној Гори.

Поборнике братства и јединства заменили су „џемпераши“, који су и у време свог најжешћег србовања ћутали о погрому у Велици, које је постало „најгласније“ после раскола у ДПС. Како другачије објаснити чињеницу да пуних пет година нема одговора на „Иницијативу за утврђивање пуне истине о геноциду у селу Велика 28. јула 1944. године“, коју је „Клуб Велика“ предао Влади Црне Горе, Општини Плав и Исламској заједници у Црној Гори.

– Будући да нацистички злочин у Велици 28. јула 1944. године превазилази локалне оквире и опомиње, захтевамо да Влада Црне Горе формира државну комисију, у којој би били и квалификовани Величани, са задатком да се утврди тачан број погинулих у овом геноциду, са основним личним подацима жртава. Тражимо да се утврди које су све војне јединице починиле овај злочин, као и њихов командни кадар и састав, са личним подацима свих њихових припадника у периоду геноцида у Велици. Потребно је да се расветли мотив тог злочина, који се по монструозности и сразмерно броју становника сматра једним од најтежих на просторима Југославије – стоји у писаној иницијативи, у којој се од Владе Црне Горе још захтева да у сарадњи са потомцима, подигне достојан споменик-меморијални центар жртвама геноцида у Велици.

Величани су истовремено позвали и Исламску заједницу у Црној Гори да се јасно и недвосмислено огради и осуди злочин против човечности, који су Бошњаци-муслимани у саставу јединица нацистичке Немачке починили над цивилним величким православним становништвом.

– Будући да је од укупно 814 страдалих становника садашњих општина Плав и Гусиње у Другом светском рату, само у величком покољу убијено две трећине нејачи нашег села, захтевамо да матична општина Плав 28. јул прогласи за Дан сећања на жртве геноцида у Велици – каже се у иницијативи.

Неке од жртава злочина у селу Велика 28. јула 1944.

ВЛАСТИ У ЦГ ЋУТЕ: Злочин над Србима који се крије 75 година! 2

– Тог кобног дана они су Велику у црно завили, а тај злочин, један од најмонструознијих у Југославији, послератна власт је све до осамдесетих година прећуткивала и сузбијала сваки покушај да се о невиним жртвама прозбори. Ни данас, чини се, није бољи однос према величким страдалницима, на шта указује чињеница да надлежни још нису одговорили на „Иницијативу за утврђивање истине о злочину“, коју су пре три године поднели потомци жртава геноцида и „Клуб Велика“.

Овако се патријарху српском Иринеју пре две године у Београду приликом посете Величана обратио угледни новинар Гојко Кнежевић.

– Прођоше још две године, а одговора нема. Ни из Владе, нити из Општине Плав, а ћути и Исламска заједница – каже Гојко, који памти речи патријарха тада изговорене:

– Радује ме што сте у Велици вратили веру. То је прави пут. Јер, ко нема вере у Бога, онда је изгубљен и свим путевима може залутати – поручио је патријарх Иринеј, у нади да ће, као и свему, доћи крај и страдању српског народа.

Величани код Цркве Светих мученика Кирика и Јулите

ВЛАСТИ У ЦГ ЋУТЕ: Злочин над Србима који се крије 75 година! 3

РЕЧ ПАТРИЈАРХА

– НАЖАЛОСТ, ово су дело учинили многи који су припадали нашој вери и нашем народу, али се показало у нашем времену како овде, тако и у бившој Југославији, да они који су променили веру су били највећи зликовци према своме народу?! Шта да кажемо, да ли да се светимо? Не, ми као хришћани то не смемо да чинимо – овако је, пред Црквом Светих Кирика и Јулите, пре пет година, на седму деценију од злочина, беседио патријарх српски Иринеј, говорећи о злочину када је у овом селу убијено више од 100 невине деце.

– Замислите, дете невино, безазлено, коме се ноге секу, а двоје-

-троје овде су и одрани и такви обешени о дрво, или кад човек узима дете за руку и баца у огањ. Како је име таквом човеку? Ђаво, а и ђаво би се увредио када таквог човека поредите са њим – казао је патријарх Иринеј.

Милутин СЕКУЛОВИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

И даље трујете децу лажном комунистичком историјом и и ширите бољшевичку пропаганду а нећете да дозволите ревизију историје?! 13

И даље трујете децу лажном комунистичком историјом и и ширите бољшевичку пропаганду а нећете да дозволите ревизију историје?!

Председник Александар Вучић изјавио је данас да Србија, због жртава које је поднела у борби …

Најављена крвна освета за Шутаковиће: Црногорци вам неће опростити убиство невине деце 14

Најављена крвна освета за Шутаковиће: Црногорци вам неће опростити убиство невине деце

Посмртни остаци петочлане породице Шутаковић, оца Недељка(63), мајке Даринке (рођена Јеврић) (58) и дјеце Александра …

2 Коментара

  1. ПерунГромовник

    Oko za oko I zub za zub! Prema zlikovcima bez milosti! Ko se ne osveti, taj se ne posveti….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *