Насловна / Свет / Хелм / ВМРО-ДПМНЕ: Владајућа коалиција неће имати неопходну подршку посланика за промену Устава

ВМРО-ДПМНЕ: Владајућа коалиција неће имати неопходну подршку посланика за промену Устава

Скопље — Бурна седница Одбора за уставна питања македонског парламента на којој је Зоран Заев представио предлог уставних амандмана у складу са споразумом с Грчком.

Према том споразуму, Република Македонија би се убудуће звала Северна Република Македонија.
Референдум о том питању, одржан 30. септембра, био је консултатвни, али је био неуспешан, јер се гласању одазвало свега 36 одсто грађана са правом гласа.

Седница Одбора је почела са пола сата закашњења због консултација чланова тог парламентарног тела из најутицајније опозиционе ВМРО-ДПМНЕ са својим коалиционим партнерима. Та странка је и даје против промене Устава, а њихов члан Одбора Вељаноски је поручио да владајућа коалиција неће имати неопходну подршку две трећине посланика.

Представљајући уставне амандмане, Заев је поручио да су посланици ти који доносе одлуку о бојој будућности земље, те да верује да ће амандмани бити усвојени.

„Ови амандмани су за бољи живот у Македонији. У складу са предвиђеним правним и институционалним оквиром за уставне промене, народни посланици доносе одлуку слободном вољом. Они који их подрже, подржавају будућност Македоније“, рекао је Заев и истакао да од посланика очекује да ти амандмани буду усвојени јер они пре свега значе економски просперитет земље.

Заев је рекао да Македонија мора изаћи из изолације и да је зато неопходно спровести иницијативу о уставним променама.

„Решавањем спора између Македоније и Грчке, градимо пријатељство које никада није било веће“, оценио је Заев, пренео је портал Фокус.

Истакавши да је корист од усвајања уставних амандмана непроцењива, Заев је указао да, ако се жели прикључење Савету НАТО у јануару наредне године, иницијатива за уставне промене претходно мора бити спроведена.

„Ми ћемо стати уз раме уз наше западне партнере јер то је гаранција за сигурност и стабилност Македоније. Сада је време да се потврди одлука из 1993. године и чланство наше земље у ЕУ и НАТО“, казао је Заев и подсетио да је од тада прошло 25 година, те да Македонија више нема времена за губљење.

Заев је позвао на преузимање одговорности за историјску прилику која је дата Македонији, за шта је, како је рекао, потребна и максимална подршка.

Посланик ВМРО-ДПМНЕ, Трајко Вељаноски, је на седници Одбора рекао да владајућа већина неће имати двотрећинску већину да промени Устав.

„Већинска воља народа изражена неизласком на референдуму је императив за сваку владу. Немате мандат за промену Устава и то је потврђено на референдуму“, рекао је Вељаноски, а његово излагање је пропраћено аплаузом посланика ВМРО ДПМНЕ.

Вељаноски је, како преноси портал Плусинфо, раније рекао да су опозиција, јавност и председник државе били искључени из преговора са Грчком, те да је о националном интересу земље одлучивао, како је рекао, „узак круг политичара“.

„Уместо јавних расправа, договора и консензуса, дошло је до поделе друштва“, казао је Вељаноски и истакао да споразум са Грчком не може бити важнији од његовог садржаја.

Расправа у парламенту о измени уставних амандмана може трајати 10 дана.

Танјуг

Актуелно

ОЛОШУ, прво ћеш да научиш шта значе важећи ЗАКОНИ и УСТАВ и њихово кршење!

Они кажу да су браћа Битићи из њиховог дистрика, да су одговорни њиховим бирачима, а …

СзС: Решење косовског проблема може бити само у оквирима Устава Србије и Резолуције 1244

САВЕЗ за Србију затражио је од председника Србије Александра Вучића да хитно обелодани о чему …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons