fbpx

Воћарство у ХР неће издржати конкуренцију из ЕУ

0
(0)

Загреб — Садашње стање у хрватском воћарству карактерише висок увоз, као последица недовољне домаће производње.

А део воћарске производње, уласком у ЕУ, неће издржати страну конкуренцију, оцењено је на осмом научно-стручном саветовању хрватских воћара.

У Хрватској воћарској заједници (ХВЗ) сматрају да је неопходно да се „засуку рукави“ како би се земља вратила на ниво када је 80-тих година извозила воћа за 350 милиона евра, док данас увози воће за око 170 милиона евра.

Представници ХВЗ-а наводе да хрватска производња свих врста воћа покрива између 50 и 60 одсто домаћих потреба, и да је неопходно увођење нових технологија, нових воћних врста, и организација воћарске производње путем произвођачких организација, које су темељ конкурентног и одрживог воћарства, преноси портал сеебиз. 

Стање у хрватском воћарству додатно је отежано елементарним непогодама које су последњих година погодиле воћаре. За постизање конкурентности и одрживости воћарске производње потребне су дугорочне мере које обухватају подизање савремених матичних насада, едуковање произвођача, док би земљишном политиком требало омогућити укрупњавање парцела, наводе воћари. 

Представници компаније Агрофруктус предвиђају да је за очекивати да уласком у ЕУ део воћарске производње неће издржати инострану конкуренцију, док ће се за успешне воћаре отворити велико тржиште чији ће се потенцијал осетити у правом смислу када се развије производња која превазилази домаће потребе. 

Они као бобар пример за то наводе мандарине, којих се годишње произведе око 55 хијада тона, од чега се 20 хиљада тона конзумира на хрватском тржишту, а остало се извози. 

Воћари напомињу да је неопходно и развијање модела воћарске производње које сугеришу и помажу ЕУ фондови – предузетништво у воћарству, оснивање задруга или кластера.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МАРИН ЛЕ ПЕН: Пандемија убрзава крах ЕУ

5 (2) Европска унија је вештачка конструкција чији су дани одбројени, оценила је француска политичарка …

Орбан одбио позив Европског парламента да учествује у расправи о ванредном стању у Мађарској

0 (0) Мађарски премијер Виктор Орбан одбио је данас позив председника Европског парламента да учествује …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *