fbpx

Војни пензионери у Нишу протестовали због неисплаћених пензија

0
(0)

Неколико стотина војних пензионера протестовало је данас испред зграде Народног позоришта у Нишу тражећи да им Основни и Виши суд у Нишу омогуће ислату пензија за које су били ускраћени од јануара 2008. године.

Они су подсетили да су 1. јануара 2008. године пензије цивилних осигураника повећане 11,06 одсто, али да су од повећања изузети војни осигураници.

Драгиша Давковски, из Удружења пензионисаних подофицира Србије је казао да је Уставни суд Србије потврдио да су војни пензионери противзаконито изузети од повећања и да им следује надокнада разлике.

– Основни и Виши суд у Нишу пуних седам година не усклађују своје одлуке са одлуком Уставног суда. Њихов став је и даље да тај новац нама не припада – рекао је Давковски.

Он је навео да је од 4.800 тужби поднетих у Нишу, њих 70 одсто сада у стању мировања.

– За разлику од нишких судова, судови у Ужицу, Новом Саду, Шапцу, Краљеву и другим местима доносили су протеклих година пресуде у корист војних пензионера и они су наплаћивали своја потраживања – казао је Давковски.

Према његовим речима, до сада је разлику у пензију успело да наплати 400 војних пензионера, а Удружење пензионисаних подофицира Србије захтева од надлежних државних органа да обезбеде исплату за све војне пензионере.

– У моменту доношења одлуке о повећању пензија у Србији је било 57.000 војних пензионера, али нажалост, у медјувремену је број смањен за 8.000. Војни пензионери потражују у просеку око 6.000 евра, односно укупно преко 172 милиона евра – рекао је Давковски.

Портпарол Удружења пензионисаних подофицира Србије Милорад Петковић најавио је да ће војни пензионери радикализовати протест уколико судови буду и даље игнорисали њихова права.

 

Бета

фото. Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић тврди да пензије и плате неће бити смањиване што значи да хоће

4 (8) „Плате и пензије у Србији неће бити смањиване, држаћемо чврсто, имаћемо новца“, рекао …

Супер бака позива све оне који воле Србију да дођу на протест (видео)

5 (5) Супер бака позива све Србе да дођу и подрже протест против како она …

9 Коментара

  1. Rasulo pravnog sistema, za isti slučaj sudovi različito presuđuju a onaj ko je kriv za sve nije čak ni optužen. Država u blatu.

  2. Ma to seckanje danas sutra po mali protest, ma ove bagre zasluzuju da se svi ujedine i jedan dobar protekst pred vladom, da se bagra smakne pa posle na tenane, ALI UJEDINIMO SE LJUDI.

  3. Ma to seckanje danas sutra po mali protest, ma ove bagre zasluzuju da se svi ujedine i jedan dobar protekst pred vladom, da se bagra smakne pa posle na tenane, ALI UJEDINIMO SE LJUDI.

  4. Ma to seckanje danas sutra po mali protest, ma ove bagre zasluzuju da se svi ujedine i jedan dobar protekst pred vladom, da se bagra smakne pa posle na tenane, ALI UJEDINIMO SE LJUDI.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *