Војска за ремонт кршева плаћа 131.000 евра?!

0
(0)

Управа за логистику Генералштаба Војске Србије дала је сагласност да се из војног буџета издвоји чак 131.000 евра и то за ремонт пет војних возила марке пуцх (пух) чија је просечна старост – тридесет година.

Ову невероватну инвестицију Министарства одбране по којој за свако од возила треба уложити по 26.000 евра открио је Војни синдикат Србије презентујући и копију самог уговора у којем се таксативно наводе не само ови детаљи, већ и открива да је тај посао поверен приватној фирми, мада је у саставу Војске Ремонтни завод у Чачку, који је специјализована војна установа управо за ове намене.

Без одговора
„Вести“ су послале званичан допис Министарству одбране Србије како би сазнали шта је у целој овој причи тачно. Међутим, до закључења овог броја нисмо добили никакав одговор.

Председник Војног синдиката Србије Новица Антић каже за „Вести“ да је апсурдно да се државни и војни врх „бусају у груди“ чињеницом да штеде на сваком кораку, а да се у пракси новац који је могао бити утрошен за побољшање материјалног статуса војника на крају даје некој приватној фирми за посао који је, како каже, најблаже речено невероватан.

– Располажено актом који је заведен под бројем 580-2 од 14. фебруара 2018. године, у којем стоји да се Управа за логистику Генералштаба ВС сагласила да се за ремонт пет возила марке пух исплати невероватних 15.468.684.00 динара. Једноставним језиком речено то значи да поправку пет аутомобила, просечне старости од 30 година, плаћамо нешто више од 131.000 евра. Штавише, поправка ових аутомобила уступљена је приватној фирми Патримонс аутомотив и поред чињенице да Војска Србије, у својој формацији има најреферентнију установу за ремонт како специјалних тако и возила марке пух Ремонтни завод у Чачку чији капацитети су неискоришћени и непопуњени и где значајно квалитетнији ремонт ових возила кошта петоструко мање – наводи Антић.

Јасна рачуница: Уместо ремонта једног пуха ВС је могла да купи два возила марке патриот

На питање због чега се с овим документом одмах нису обратили надлежним инспекцијским органима, Антић каже да је још непознато да ли је у питању кривично дело или не.

– Због тога смо упутили отворено писмо нашем врховном команданту, председнику Србије Александру Вучићу и позвали га да испита цео случај.

Вучићу су између осталог поручили и следеће:

„Ваша је законска обавеза да такве појаве сасечете у корену, да покренете механизме да се они искорене, а у складу са Уставним и законским овлашћењима смените све умешане у бескрупулозну пљачку буџета Војске Србије која траје годинама уназад. Подсећамо да сте то обећали кад сте постали председник. Пред Вама је само један пример са конкретним доказима о начину пљачке новца грађана Србије и буџета, који илуструје свеопште стање у готово сваком сегменту функционисања Министарства одбране и Војске Србије“, стоји између осталог у писму Војног синдиката Србије председнику Вучићу.

Црно на бело

Да би додатно нагласили апсурд, на сајту овог синдиката су навели да возила истих карактеристика „патриот“ која за разлику од пухова имају и климу, АБС систем и навигацију коштају 9.500 евра по комаду. Дакле, уместо ремонта једног пуха старог 30 година Војска Србије је могла да купи два нова аутомобила и још да јој остане кусур.

Радић: На Министарству да разјасни случај

Војни аналитичар Александар Радић каже да је сада на потезу Министарство одбране од кога се очекује да објасни о чему је реч, али и да наведе због чега је издвојено толико новца за ремонт, као и због чега је ангажована приватна фирма, а не специјализована војна установа.

Ђ. Баровић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Аустрија на границама распоређује војску

4.8 (5) Припадници резервног састава аустријске војске од сутра после подне први пут у историји …

ЗАШТО ЈЕ ВОЈСKА У ШИДУ: Мигранти нападали жене, пљачкају продавнице и упадали у станове!

4.7 (16) Мигранти са Блиског истока, из других арапских земаља, тренутно се налази у Србији, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *