Време је за опрез, исламисти прете!

0
(0)

НИКО у свету на почетку 21. века није заштићен од тероризма. Србија тренутно није означена као приоритетна мета терористичких организација, али, без обзира на то, будност свих служби и безбедност грађана морају се стално подизати.

Професор др Радослав Гаћиновић, научни саветник у Институту за политичке студије, овако одговара на питање да ли, након терористичких напада у Анкари и Берлину, и Србија може бити мета терориста.

* Од којих групација Србији прети опасност?

– Сепаратистичке терористичке организације и терористи повратници са ратишта у Сирији и Ираку, који су се борили на страни терориста такозване Исламске државе. Мора се додатно обратити пажња на границу, јавне скупове, јавни превоз, посебно ваздушни саобраћај и непрекидно развијати безбедносна култура грађана.

* А колико је угрожен Балкан у целини?

– Муслимански део БиХ је постао уточиште опасним људима који су спремни и на самоубилачке терористичке активности. У том региону постоје места у која службе безбедности немају приступ, и то је велики аларм на узбуну. Јер, њихова мета могу бити посебно институције Републике Српске.

* Који је крајњи циљ терориста?

– Кажњавање оних који ометају њихове намере и застрашивање што већег броја људи. Својим активностима желе да покажу и да институције система нису у стању да заштите сопствену популацију, да држава није у стању да штити своје симболе и нормалан живот грађана. Актуелне терористичке активности имају исламистички предзнак.

Насиље над Србима

* Посебно проучавате насиље над Србима у 20. веку…

– Да. Управо почетком следеће године из штампе излази моја двотомна монографија под називом „Насиље над Србима у 20. веку – узроци и последице“. У њој сам покушао да осветлим димензије насиља над нашим народом у минулом веку. Срби су били мета и унутра и споља, али су упркос свим проблемима, иако уз велике губитке, увек излазили као победници.

Љ. Бегенишић,Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Терористички напад у британском граду Редингу: Либијац ножем убио троје, још двоје критично

0 (0) * Један од сведока инцидента – фитнес тренер Лоренс ВОРТ: „У парку је …

ОЛОШУ, твоје приватне дилове са глобалном мафијом српска држава и Срби НЕЋЕ плаћати територијом!

5 (2) Постоји значајно неслагање унутар, до јуче монолитне, западне алијансе по питању КиМ, али …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend