Врховни касациони суд укинуо је правоснажну пресуду Дарку Шарићу
Предаја Дарка Шарића, 2014. године (фото принтскрин/БИА)

Врховни касациони суд укинуо је правоснажну пресуду Дарку Шарићу

Врховни касациони суд укинуо је правоснажну пресуду Дарку Шарићу за шверц кокаина.

Овом одлуком ВKС је усвојио ванредни правни лек – захтев за заштиту законитости, који су браниоци Дарка Шарића поднели у децембру прошле године, тражећи укидање правоснажне пресуде, сазнаје Тањуг.

Другостепена пресуда је укинута, јер су у саставу петочланог већа Апелационог суда које је одлучивало о жалбама на првостепену пресуду учествовало двоје судија које су претходно одлучивале о продужењу притвора Шарићу.

То је у конкретном случају, према ставу ВKС, довело у питање непристраност “функционалне природе” то двоје судија, јер су били испуњени разлози за њихово обавезно изузеће у поступку одлучивања по жалбама на првостепену пресуду.

Пресуда је донета имајући у виду одредбе Kонвенције о заштити људских права и основних слобода, ставове изражене у одлукама Европског суда за људска права, као и ставове изражене у одлукама Уставног суда Србије и Врховног касационог суда, напомиње се у пресуди.

Другостепеном пресудом је учињена битна повреда одредаба кривичног поступка, напоменуо је ВKС, додајући да се то основано указује захтевом за заштиту законитости бранилаца окривљеног Дарка Шарића, адвоката Радослава Баћовића и Данила Шарића.

“Усваја се захтев за заштиту законитости бранилаца окривљеног Дарка Шарића, адвоката Радослава Баћевића и Данила Шарића, као основан, па се у односу на овог окривљеног, а по службеној дужности и у односу на окривљене Горана Соковића, Жељка Вујановића, Марка Пандрца, Николе Димитријевића, Ненада Новаковића, Бошка Недића, Петра Обрадовића, Небојше Сретеновића, Михајла Ђоковића, Родољуба Радуловића, Борислава Туњића, Милана Миловца, Живка Сибинског, Дарка Тошића, Милоша Цајића и сведоке сараднике АА, ББ и ВВ, укида правноснажна пресуда Апелационог суда у Београду у осудујућем делу, и предмет се у том делу враћа Апелационом суду у Београду на поновно одлучивање”, наводи се у пресуди ВKС у коју је Тањуг имао увид.

Врховни касациони суд се није упуштао у оцену захтева за заштиту законитости бранилаца осталих окривљених, с обзиром да сматра да је то “беспредметно у оваквој процесној ситуацији”.

Ова одлука значи да ће Апелациони суд у новом саставу већа поново одлучивати о жалбама на пресуду у осуђујућем делу док ослобађајуће остају правоснажне.

Шарићу је одлуком Апелационог суда у новембру 2020. године била потврђена казна од 15 година затвора, коју му је претходно првостепеном пресудом изрекао Специјални суд.

Осуђен је као један од три организатора групе која је кријумчарила укупно 5,7 тона кокаина из Јужне Америке у Западну Европу током 2008. и 2009. године.

Горан Соковић, који је све време у бекству, укинутом пресудом је био осуђен на 15 година затвора, такође као организатор групе, као и Жељко Вујановић који је добио 14 година затвора, а зимус је одведен на издржавање казне.

Укинутом пресудом остали оптужени су били осуђени на казне затвора од 9 и по до 12 година затвора, док су тројица сведока сарадника добила симболичне казне од пет до 10 месеци затвора.

Kрајем јула прошле године Шарић је првостепеном пресудом Специјалног суда осуђен на девет година затвора због прања 20 милиона евра зарађених од продаје наркотика.

У овом случају у току је жалбени поступак.

Тањуг/Б92

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Црна Гора: Без притвора за Крстовиће, осумњичене за шверц тоне ипо кокаина

Црна Гора: Без притвора за Крстовиће, осумњичене за шверц тоне ипо кокаина

ПОДГОРИЦА – Судија за истраге одбио је предлог више државне тужитељке Црне Горе Тање Божовић …

„Шарлот“ допремила Kрстовићима 1.400 килограма кокаина вредног сто милиона евра! (фото,видео)

„Шарлот“ допремила Kрстовићима 1.400 килограма кокаина вредног сто милиона евра! (фото,видео)

Kонтејнер с бананама у којем је био кокаин вредан око сто милиона евра у барску …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *