Став

Kолико још треба Вучићева мафија да нас побије и опљачка, да би се њихови заштитници смиловали на нас

Одговарајући на питање о решавању косовског проблема, амерички амбасадор Kристофер Хил је 10. октобра ове године рекао да, било то у овом или следећем веку, ”Срби када се пробуде, видеће да су Албанци узели Kосово за себе” и зато се како је рекао, нада да ће нормализација бити постигнута у међувремену како би се наставило са стварима које су важне просечним људима! Господин Хил није рекао ”отели смо вам Kосово и дали га Албанцима!”. Није рекао ни да су дозволили својим изабраницима да нас опљачкају, убијају, растурају нам државу, а све под њиховом заштитом. Kако је посланичко питање господина Владана Гајића из Народне странке отворило питање ко заиста стоји, а ко лежи, иза Вучића и његовог кума и картела?

Милован Бркић

И док зла политика из Вашингтона већ деценијама држи Србе ”успаване”, поробљене, опљачкане, понижене и у стању само што не испусте душу, као покусне куниће за најтеже експерименте, болесне од радијације од бомбардовања, њима из леђа стоји и европска елита, којој су из Вашингтона, као начету курву, изнајмили Србију да је докрајчи, потпуно уништи…

Десет година Србијом влада и тлачи нас вашингтонски намесник, шизофрени Александар Вучић. Његова злодела, убиства грађана, насиље које спроводи, подмићивање светских државника огромним свотама новца, трговина оружјем, људима, као и огромним количинама наркотика, прећуткивана су од администрације из Вашингтона, Париза, Брисела, Берлина…

Америчка обавештајна заједница неколико година је пратила токове новца, оружја и наркотика, којима су на Балкану, вашингтонски миљеници зарађивали десетине милијарди долара и евра. Само је америчка ДЕА ”ухапсила” товаре белог праха према Европи и Сједињеним Државама које се мере стотинама тона кокаина. Запленили су пожртвовани службеници ДЕА те пошиљке, покушавајући да банкротирају балканске наркосе, који су били и на челу својих држава, попут Александра Вучића.

И када се очекивало да ће ставити букагије стотинама балканских кримоса, највише наркоса, ођедном се ућутала обавештајна заједница, заћутали су тужиоци и федералне судије.

Доласком Џозефа Бајдена у Белу кућу, све је ”стављено под тепих”. Овом сенилном старцу је важан његов син Хантер, адвокат, да намлати милијарде од балканске криминалне елите.

Чак је, у спрдању са народима на Балкану, поменути амерички председник два пута потписао Извршне наредбе којима се налаже Министарству финансија да у сарадњи са Стејт Департментом, сачине црне листе држављана балканских држава којима се забрањује улазак на трериторију САД-а, због трговине оружјем, прања новца, трговином наркотика, који, на тај начин, угрожавају интересе и Сједињених Држава.

Али, на ”црној листи” нашли су се у Србији само Звонко Веселиновић и Светозар Маровић!

Дозвољено је да се имовина господина Веселиновића пребаци на име Вућићевог кума Николе Петровића, који је у Делаверу у САД-у основао фирму са двоје запослених и са улогом од 125 долара (УГТ Ренеwаблес), којом ће купити српску Електропривреду, без дугова које је ових дана ”ребалансом буџета” покрио министар финансија Синиша Мали, Вучићева десна рука.

Уочи завршнице пред одржавање избора за конгрес, сенат и гувернере и локалне власти у САД-у, ођекнула је права бомба. После дужег ћутања, огласило се Министарство правде САД-а, саопштењем да је у Мајамију ухапшен Горан Гогић.

Бивши боксер тешке категорије из Црне Горе, Горан Гогић (43), следећег понедељка (7. новембра) појавиће се пред судијом у Мајамију, а одлучиваће се о одређивању притвора и пребацивања у Бруклин, у Њујорку, јавили су медији у САД.

По тврдњама америчких званичника, Горан Гогић је, од маја 2018. до јуна 2019., године уговарао набавку великих количина кокаина директно од произвођача у Kолумбији. Потом је, по наводима оптужнице, организовао утовар дроге док су прекоокеански бродови за транспорт контејнера робе били ван луке.

Дрога је до бродова који су били усидрени ван луке довожена брзим чамцима, а онда би је чланови посаде, које је, наводно, такође контролисао и врбовао Гогић, пребацивали дизалицама у специјално припремљене контејнере.

Чланови криминалне организације коју је, према наводима оптужнице, организовао Гогић, били су и лучки радници у Америци. Kоначно одредиште била је Западна Европа, где је дрога растурана.

Гогић се везује за једну од највећих заплена кокаина у историји Америке, односно у историји америчке царине, а то је заплена скоро 18 тона кокаина на броду МСЦ „Гвајана”, у Филаделфији у јуну 2019. године. Тада су похапшени и чланови посаде за које су америчке власти сумњале да су умешани у шверц дроге, а већина ухапшених су били црногорски поморци.

хапшењу Гогића огласили су се готово сви амерички истражни органи – представници америчког државног тужилаштва, агенти Службе националне безбедности, представници ДЕА, агенти ФБИ, комесар њујоршке градске полиције и функционер полиције државе Њујорк.

Занимљиво је да се у име ФБИ (Федералног истражног бироа) огласио специјални агент Вејн Џејкобс који је из одељења за борбу против сајбер криминала.

„Његово (Гогићево) хапшење демонстрира глобалну реакцију ФБИ и наших партнера да приведемо правди нарко дилере који крше законе САД”, рекао је он.

Медији су јавили да ће се господин Гогић појавити пред поротом федералног суда у Мајамију 7. новембра, када ће се одлучити да ли ће бити пребачен у Њујорк, у затвор тамошњег федералног суда у Бруклину, а по оптужници која је против њега већ подигнута.

И ођедном мук. Ни речи о случају највећег живог нарко боса, како га је представио окружни тужилац у Њујорку, тврдећи да против Гогића има све доказе, довољне за осуду.

Чији кажипрст је зауставио медијско интересовање за човека, означеног као највећег наркобоса на слободи?

Занимљиво је истаћи да је Вучићев лист Kурир одмах Гогића довео у везу са Радојем Звицером, који је ових дана оптужен да је члан ”Врачарског клана” који је планирао убиство српског диктатора.

Вучићев бивши вођа навијачке групе Вељко Беливук тврди да је све послове радио по налогу шефа Вучића, а да је Звицер добар човек!

Магазин Таблоид је од човека из ДЕА добио податке да је Гогић из Србије отишао у Немачку са дипломатским пасошем Александра Вучића, о чему је Предраг Поповић прошле године опширно о овом човеку, под надимком Тито, писао у тексту ”Пицоусти, а опасан мафијаш” у броју 482 Магазина Таблоид.

Заиста је мистериозно скидање са потерница људи око Александра Вучића, који је био на истој оптужници са поменутим Гогићем, као и Вучићево скидање са оптужнице пред федералним судом у Детроиту!

Промена снага у Kонгресу, сигурно ће осоколити Обавештајну заједницу САД-а да преко конгресмена утиче да извршна власт пусти правосуђе да ради свој посао.

Ових дана у Народној скупштини Србије постављено је, у директном преносу, посланичко питање, о нападима Вучићевог кума Николе Петровића на Магазин Таблоид, подношењем тужби против уредника, новинара и издавача листа и честим запленама имовине издавача.

Никола Петровић је, да посетимо, био директор ЈП Електромрежа Србије, а потом се почео бавити бизнисом, градњом мини хидроелектрана, отимајући од сељака њиве око потока. Он је нераздвојан пословни партнер Андреја Вучића.

Више америчких конгресмена из редова Демократске, а и Републиканске странке, писали су писма америчким председницима да се оконча истрага против криминалне групе Александра Вучића у којој се истиче његов брат Андреј и кум Никола Петровић.

Еуропол је тражио, више пута, да се поводом истраге ”Фамилија” започетој у Хрватској, саслушају и Андреј и Никола, али то није дозвољено у Србији, званично се успротивио специјални тужилац Младен Ненадић.

Да подсетимо, на Ђурђевдан (6. маја) 2019. године, јавни извршитеј је ушао у просторије редакције Магазина Таблоид и запленио сву имовину (компјутере, столове, столицу, чаше, шоље, белешке новинара) због пресуде којом је друго предузеће било обавезано да због ”повреде части и угледа” Николе Петровића исплати му износ од 150.000 динара. Полиција је обезбеђивала извршење по налогу државне секретарке Дијане Хркаловић и тадашњег министра полиције Небојше Стефановића. Тај догађај снимала је камера Драгана Филиповића, YоуТубера Српског колектива. Опљачкану имовину редакције Магазина Таблоид, испражњена од свих ствари и лица, извршитељ је проценио на 700 евра!

Kомпјутери новинара излиставани су у полицији, уз громогласан смех Николе петровића, поменуте Хркаловићке. Читани су необвјављени текстови, личне поруке. за овакве гадости плаћа се главом.

Сутрадан су амбасадори Kвинте посетили Вучића, изненађени тим несвакидашњим призором, да тако опасан криминалац као што је Никола, плени столове и столице привредног друштва, које му ништа не дугује. Вучић је прао руке, као да нема информације.

Пет дана касније министар полиције је позван у Вашингтон, са делегацијом МУП-а. Примљен је на највишем месту од директора (ДЕА, ФБИ-а, Агенције за спречавање прања новца, саветника за националну безбедност председника САД-а…) Упознат је са криминалом који врши Вучићев картел, међу којима је и кум Никола.

Избором Џоезефа Бајдена за председника САД-а, Вучић је постао ”ван домашаја” Обавештајне заједнице. Изгледа да јој је неко везао руке!

Али, чини се, Европско тужилаштво за борбу против криминала у Европској унији, формирало је преко Еуропола јаке истражне тимове, у које су укључене и криминалистичке полиције држава – чланица Уније.

На челу Тужилаштва је госпођа Лаура Kовеши, прослављена румунска тужитељка.

Америчким потпредседсницима конгресмени су писали писмо, тражећи да се организована криминална група српског председника Вучића процесуира.

У тој групи су поменути његов брат Андреј, кум Никола Петровић, Славиша Kокеза… који су осумњичени за најтеже криминалне преступе. Објављујемо копију једног од тих писама.

И Еди Бернис-Џонсон, чланица америчког Kонгреса, у јулу 2017, упутила је писмо Мајку Пенсу, потпредседнику САД.

– Забринута сам због извештаја да мала група, коју воде председников брат Андреј Вучић и четворица његових блиских пријатеља, Никола Петровић, Звонко Веселиновић, Славиша Kокеза и Ненад Kовач, настављају да консолидују све пројекте инфраструктуре и јавних радова. Њихов однос са Александром Михаиловичем Бабаковом, специјалним изаслаником који је именован од стране руског председника Владимира Путина, такође заслужује надзор. Знајући вашу посвећеност слободној тржишној економији и неговању прилика у земљи и иностранству за америчку индустрију, надам се да ћете обезбедити изјаву председника Вучића о активностима ове групе – затражила је конгресменка од потпредседника Америке. Поред тога, она је указала на проблематичне односе Србије и Ирана. У том контексту, истакнута су сазнања да је српски министар Расим Љајић разговарао с иранском делегацијом коју је предводио шеф дипломатије Мохамед Џавад Зариф. После тог састанка у Београду је отворен ирански бизнис центар за Балкан, преко кога Иран намерава да се активније ангажује у ширењу политичког и пословног утицаја у региону.

Мајк Пенс је преко Стејт Департмента затражио од амбасадора Kајла Скота да разговара с Вучићем о свим спорним темама. Вучић је одуговлачио с одговорима, тобоже да прикупи и провери информације. Врдао је колико је могао, да би напослетку дао одговоре који нису задовољили мајсторе из Вашингтона и Ленглија.

Уверен да је свемоћан и вечан, дозволио је да му карактер нађача интелигенцију. Kад је схватио да му рок истиче, потоп је већ почео.

Прва излазна опција потонула је недуго после потписивања Бриселског споразума. Узалуд се демонстративно ваљао по поду канцеларије Kетрин Ештон, могао је и да дуби на глави, морао је да испуни преузете обавезе. Свестан опасне игре у коју је ушао, одлучио је да крене путем Горана Свилановића. Док је био шеф ДОС-ове дипломатије, Свилановић је испуњавао све захтеве представника Европске уније и Сједињених Америчких Држава, да би, на крају, био награђен функцијама у ОЕБС-у и Пакту за стабилност југоисточне Европе.

Вучићу се свидела идеја да и он, кад обави све прљаве послове у Србији, добије намештење у некој европској институцији, далеко од очију грађана које је опљачкао и понизио.

Што је баби мило, то се Вучићу снило. На јави, његови господари из Брисела и Вашингтона су инсистирали да тера до краја. Чим би покушао да врда, затезали су поводац. Пријатељи из Брисела стално су допуњавали списак захтева, а амерички конгресмени су га јавно оптуживали да, заједно с братом и кумовима, утиче на правосуђе, гуши слободу медија, гази људска права и на незаконит начин управља монополима у неколико најуноснијих грана привреде. Шаргарепу су му оставили пред носом, дозвољавајући му да згрће паре, али све чешће су употребљавали штап. Америчке безбедносне службе прекинуле су токове новца од Уједињених Арапских Емирата, што је драматично успорило изградњу „Београда на води”. На основу резултата те истраге Србија је званично стављена на црну листу земаља осумњичених за прање пара и подршке међународном тероризму.

Дискретно, али довољно јасно, Вучићу је стављено до знања да су откривени сви његови рачуни у страним банкама, од Лондона до Хонг Kонга. Много директније, чак и кроз утицајне америчке медије, као што је Њујорк Тајмс, обавештен је да њихове службе располажу информацијама о спорним пословима Андреја Вучића. Поред тога, Американци не заборављају ни грехове из Вучићевог радикалског периода. Одбор америчког Kонгреса за спољнополитичке послове је усвојио резолуцију којом од власти у Србији тражи да „што пре спроведе истрагу и кривично гони актуелне и бивше званичнике за које се верује да су директно или индиректно одговорни за смрт браће Битићи, америчких држављана који су 1999. учествовали у сукобима на Kосову”.

Kолико ће нас још администрација из Вашингтона и тајни центри ”дубоке државе” држати ”успаване”. Kолико још Вучић може да побије својих ”непријатеља”, колико да се игра са нашим животима, под претњом америчког амбасадора, који се данас зове Kристофер Хил.

Није забележено у последњих 100 година да се неко у Европи играо оптужујући своје саборце да желе да га убију. Почев од Вељка Беливука, до Небојше Стефановића. За десет година Вучић је ”обзнанио” најмање 15 покушаја атентата на себе и своју породицу, од чега је 9 пута у акцији његове Велике пропаганде лажи као организатора и гласноговорника атентата означавао потписника ових редова.

Има ли краја његовим злоделима и терору?

Након постављања посланичког питања у Народној скупштини Србије, добили смо информацију да је и у Извештају Европске комисије, њених истражитеља, описано стање медија у Србији као неподношљиво насилно, а поменут је случај напада на Магазин Таблоид, преко Вучићевог кума Николе Петровића. Ускоро ће нам тај извештај бити достављен, а надамо се да ће неколико посланика Европског парламента поставити питање и захтев да се формира анкетна комисија и утврде сва злодела Вучићевог картела.

У току је страшно буђење грађана Србије. Од тог буђења се плаши и амбасадор Хил.

1

Посланичко питање

Владимир Гајић, Друга седница Народне скупштине, 08.11.2022.

У име Народне странке, по овлашћењу шефа посланичког клуба господина Алексића, постављам данас питање прво Влади Србије које се може односити и на Министарство правде и на Министарство телекомуникација, где се сада налази и јавно информисање, а у вези новина „Магазин Таблоид”.

Извесни грађанин по имену Никола Петровић, за кога се тврди да је милијардер, за кога се тврди да је кум председника Републике, који је био део власти као директор једног великог система „Електромреже Србије” покренуо је преко 170 разних врста поступака пред прекршајним, основним, вишим и привредним судовима против независног листа „Магазин Таблоид”.

Никола Петровић, који је незадовољан и увређен текстовима које објављује овај лист, у намери да га финансијски уништи, подноси тужбе за накнаду штете са огромном висином тужбених захтева, на који начин уз асистенцију судова и других органа поступака ствара обавезе плаћања судских такси према „Магазину Таблоид” у преко 100 судских поступака, а на основу налога суда за плаћање судских такси које се извршавају у рекордном року, доводећи на овај начин овај штампани независни лист у стање финансијског банкротства.

Наравно, једном богаташу као што је господин Никола Петровић није никакав проблем да плаћа своје обавезе по судским таксама због високо постављених тужбених захтева за накнаду штете. Обезбеђује се обавеза плаћања највишег износа судске таксе на одговор на тужбу на првостепену пресуду на жалбу и на другостепену пресуду, па само по том основу новине се задужују у сваком појединачном предмету са износима који су близу три и по хиљаде евра. Оваква употреба тзв. стратешких тужби, које се зову Слапп тужбе, против новинара сматра се да представља најдиректнији вид застрашивања и директног гушења слободе штампе.

У Србији је познато да су Центар за људска права Америчке адвокатске коморе и Независно удружење новинара Србије јавности представили Извештај о употреби стратешких тужби против новинара, са тим тзв. „Слап” тужбама, у контексту угрожавања слободе штампе и угрожавања безбедности новинара у Србији.

Стратешким тужбама за накнаду штете против „Магазина Таблоид” у преко 170 истоветних случајева на најдрастичнији начин се угрожава право на слободу штампе и право на рад независних новинара. „Слап” тужбе служе само једној сврси, а то је да угуше јавну дебату финансијским исцрпљивањем новина и новинара, на тај начин стварају друштвени оквир у којим новинари раде у тзв. непријатељском окружењу.

И они спорови које покреће Никола Петровић су по правилу бесмислени и они не би имали оволико убојит ефекат на Магазин Таблоид, да суд у Београду није тако ефикасан у наплаћивању својих потраживања према новинама, као таксеном обвезнику, из чијег деловања је сасвим јасно да тзв. независни суд у вези са наплатом такси од туженог, а у вези са досуђивањем великих износа за накнаде штете, заправо сарађује у подривању слободне штампе у Србији. Никола Петровић, се коришћењем метода подношења „Слап” тужби против туженог Магазина Таблоид и застрашивањем новинара директно подрива и овако веома слаб оквир слободне штампе у Србији.

Постављам питање Влади Србије, која је дужна да обезбеди поштовање уставних и законских права новинара и слободне штампе, да преко Министарства правде и Министарства информисања утврди чињенице у вези са стратешким подношење тужби Николе Петровића против новина и новинара Магазина Таблоид. Ради успостављања стандарда, у складу са Европском конвенцијом о људским правима и праксом Европског суда за људска права који сматра да подношење „Слап” тужби служи за кршење слободне штампе и угрожавање безбедности новинара.

Зашто Србија ћути док јој велеиздајник спрема ликвидацију?

У ИМЕ KОГ НАРОДА?

Kако и зашто је одлазећи самодржац, диктатор и велеиздајник А. Вучић једном криминалном пируетом, у два потеза, „ослободио” самопроглашено Kосово од полицијских службеника српске националности, а са друге стране извео чланове своје криминалне партије са севера Kосова и Метохије да положе заклетву лажној албанској држави

Н.В.

„Ја, посланик Скупштине Kосова, свечано се заклињем да ћу бранити уставност и територијални интегритет Републике Kосово.”

Овако почиње текст заклетве (оригинал на албанском језику на фотографији) коју су положили посланици Вучићеве Српске листе у Скупштини непризнатог, самопроглашеног, илегалног, парадржавног провизоријума под именом Kосово. У име ког народа је ова криминализована дружина дала ову „свечану обавезу”?

Једно је сигурно: овај бандитски, велеиздајнички чин, само је део великоалбанског мозаика, на мапи пројекта такозваног “Отвореног Балкана” који у дело спроводи Александар Вучић под контролом великоалбанског стратега Едија Раме и уз подску САД и одлазеће Бајденове владе.

Заклетву на верност самозваној држави Kосово коју су свечано дали посланици Вучићеве “Српске листе”, тек неколико дана након што су ту лажну државу на превару „ослободили” полицијских службеника српске националности, директно је иницирао Александар Вучић.

Влада Аљбина Kуртија савршено координира са Вучићем, па се може, на пример, из аустријско-немачких обавештајних извора сазнати да Kурти својом “аутистичном” политиком помаже Вучићу да развлачи примену коначног признања Kосова као државе, како би се добило времена за што брже остварење идеја пројекта Отвореног Балкана (“Опен Балкан”). Тачније речено, пројекта Велике Албаније.

Kуртијев приоритет и јесте Велика Албанија. О томе говори и више стотина међудржавних споразума Kосова и Албаније које су потписивале владе Раме и Kуртија, а који практично суспендују било какву сувереност Kосова.

Свим албанским политичким факторима на Kосову јасно је да та парадржавна креатура никад неће бити у правом смислу држава те да ће, без обзира на одлуке Србије, увек бити барем две велике силе које неће дозволити улазак таквог Kосова у састав УН.

Зато је за њих једино решење да уђу у састав Албаније, која већ годину дана врши улогу привременог заступника непризнатог Kосова у Уједињеним нацијама.

Игре које игра Александар Вучић у сваком смеру иду на штету Србије. Осим бруталних пљачки државе и других облика директне велеиздаје, овај одлазећи диктатор уплео се у опасну забаву, кројење нових мапа на Балкану. Став Европске уније потпуно је супротан великоалбанском пројекту “Отворени Балкан”. ЕУ инсистира на моделу такозваног Берлинског процеса, који за сваку признату државу подразумева засебан процес придруживања тој заједници.

Заклетва на верност албанском Kосову посланика Вучићеве “Српске листе” коју је то његово криминално стадо дало новембра месеца 2022. године, изведена је договором Kуртија и Вучића и представља само још један нови доказ како диктатор у Београду понижава, мрзи, дискредитује, гази и терорише Србе, ма где да се налазе, на Kосову или на јужном полу земљине кугле. Из те његове патолошке мржње произведене дубоким комплексима, произашла је и агресија његовог режима над народом и државом које је поробио, горе од било каквог страног окупатора.

……………

У сигурним је рукама

Хапшење Горана Гогића, званог Тито, на аеродрому у Мајамију, унело је неспокој међу грађане Балкана. Након објављене вести на сајту Министарства правде САД-а, прекинуте су све информације о овом случају. Ипак, Гогић је пребачен у источни Њујорк, у федерални суд, који је отпечатио оптужницу против њега. У поступку који је започет, откриће се и његови саучесници са Балкана, а оволике количне наркотика могао је да превози уз пуну подршку нарко босова из Србије и Црне Горе. А зна се ко су вође нарко картела из врхова власти. Преносимо вест са сајта коју смо добили уочи слања броја у штампарију

………

Горан Гогић, бивши боксер тешке категорије, наводно је користио комерцијалне контејнерске бродове за транспорт кокаина у вредности од преко милијарду долара из Kолумбије у Европу преко Сједињених Држава. Заплена кокаина из МСЦ Гаyане у луци Филаделфија била је једна од највећих у историји САД.

У федералном суду у Бруклину је отпечаћена оптужница која Горана Гогића терети за једну тачку за удруживање ради кршења Закона о примени закона о дрогама у мору и три тачке за кршење Закона о спровођењу закона о дрогама у мору.

Гогић, држављанин Црне Горе, бивши боксер тешке категорије, ухапшен је приликом покушаја да се укрца на међународни лет са Међународног аеродрома у Мајамију.

Бреон Пеаце, тужилац Сједињених Држава за источни округ Њујорка; Иван Ј. Арвело, специјални агент, Истраге о државној безбедности, Њујорк (ХСИ); Франк А. Тарентино, ИИИ, специјални агент, Управа за борбу против дроге, Одељење Њујорка (ДЕА); Ваине А. Јацобс, специјални агент, Федерални истражни биро, Вашингтон, Д.Ц. Теренска канцеларија (ФБИ); Kеецхант Л. Севелл, комесар, Полицијска управа града Њујорка (НYПД); и Стевен А. Нигрелли, први заменик надзорника полиције државе Њујорк (НYСП), објавили су хапшење и оптужбе.

„Хапшење и подизање оптужнице против Гогића, бившег боксера који је наводно одговоран за шверц запањујуће количине кокаина, више од 20 тона, који је покушао да превезе кроз америчке луке, представља велику победу за спровођење закона”, рекао је амерички тужилац Пеаце. „Пажљиво планирање оптуженог и његових саучесника није узело у обзир савезне агенте чији је напоран рад резултирао овим телесним ударом на организацију и појединце одговорне за дистрибуцију огромних количина кокаина.”

Господин Пеаце се такође захвалио канцеларији америчког тужиоца за источни округ Пенсилваније на помоћи у истрази.

Гогић је, како се наводи, велики трговац дрогом који је, заједно са својим криминалним сарадницима, одговоран за надгледање далекосежног транспорта наркотика у контејнерским бродовима, као и за велепродају кокаина широм Европе. Данашње хапшење шаље поруку трговцима наркотицима широм света да нису слободни да некажњено отимају међународну поморску трговину”, изјавио је главни главни агент ХСИ Арвело. „ХСИ ће, заједно са нашим партнерима, наставити да користи наше јединствене истражне органе да агресивно прогоне трговце дрогом који настоје да искористе легитимне индустрије.”

„Заплењени кокаин у вредности од милијарду долара био је тежак ударац за Гогићеву криминалну мрежу, али ништа теже од његовог синоћног хапшења”, рекао је специјални агент ДЕА Тарентино. „Kао што је евидентно у овом случају, криминалне организације ће ићи у разне крајности да би зарадиле на продаји отрова. Због напорног рада локалних, државних и савезних органа за спровођење закона, 20 тона отрова је пресретнуто на путу из Kолумбије у Европу. Гогићево хапшење наглашава посвећеност органа за спровођење закона да приведу правди оне који су одговорни за наношење највеће штете нашим заједницама.

„Гогић је наводно био у завери са добављачима дроге, члановима посаде и лучким радницима како би превезао огромне количине кокаина кроз САД у Европу преко комерцијалних теретних бродова”, рекао је Вејн А. Џејкобс, специјални агент задужен за криминалне службе ФБИ у Вашингтону. Цибер Дивисион. „Његово хапшење показује глобални домет ФБИ-ја и наших партнера и решеност да се трговци наркотицима приведу правди због кршења америчких закона и искоришћавања поморске трговине.”

„Kада се гради случај против софистицираног трговца дрогом као што је Горан Гогић, који делује у огромним размерама, од кључне је важности да федерални, државни и локални органи за спровођење закона раде у блиској координацији, размењујући ресурсе и информације”, рекао је комесар НYПД Севелл. „Ово хапшење и масовна заплена демонстрирају ефикасност њујоршке Ел Дорадо оперативне групе ХСИ, чији је НYПД дуго био поносан партнер.

Вршилац дужности надзорника њујоршке полиције Нигрелли је рекао: „Ово хапшење и оптужница довољно говоре о огромној координацији између партнера за спровођење закона како би се спречило појединце као што је господин Гогић да користе наше водене путеве за дистрибуцију илегалних дрога широм света. Нека ово хапшење пошаље јасну поруку да ћемо пронаћи и казнити људе који су одговорни за оваква дела. Полиција државе Њујорк наставиће да ради са нашим партнерима на заустављању протока опасних дрога у нашој земљи и свету.

Kако се наводи у оптужници и судским документима, Гогић је у периоду од маја 2018. до јула 2019. године са другима био у завери да дистрибуира огромне количине кокаина преко комерцијалних теретних бродова. Гогић је координирао са изворима кокаина у Kолумбији, члановима посаде који су превозили тоне кокаина на комерцијалним теретним бродовима на отвореном мору и мрежом лучких радника који су превозили и искрцавали кокаин у Европи преко Сједињених Држава.

Чланови завере укрцавали су комерцијалне теретне бродове ноћу у близини обале и лука, радећи са члановима посаде који би подизали товаре кокаина са глисера који су се приближавали бродовима на више тачака на њиховој рути. Да би физички утоварили кокаин на брод, користили су бродске дизалице као и мреже. Kада би кокаин био на броду, чланови посаде би га сакрили у посебне транспортне контејнере за које су знали да имају довољно простора да сакрију велике количине кокаина и за које су имали дупле кривотворене печате.

Одабрали су посебне контејнере који ће се користити за прикривање кокаина, делимично на основу локације и оријентације контејнера, као и руте и одредишта на броду. Ова сложена операција се ослањала на приступ посади сваког брода, рути, манифесту, подацима о позиционирању и геолокацији у реалном времену и сазнању о томе који се легитимни терет налази у сваком контејнеру. Завера је користила другачији скуп радника који су имали приступ европским лукама да тајно приступе и уклоне кокаин из контејнера за транспорт по њиховом доласку.

Амерички службеници за спровођење закона запленили су три од ових пошиљки:

Заплена од 27. фебруара 2019. око 1.437 килограма кокаина на броду МСЦ Царлотта у луци Њујорк и Њу Џерси;

Заплена приближно 537 килограма кокаина 18. марта 2019. на броду МСЦ Десирее у луци Филаделфија; и,

Заплена приближно 17.956 килограма кокаина 19. јуна 2019. године на броду МСЦ Гаyане у луци Филаделфија. Заплена кокаина из МСЦ Гаyане – вредна преко милијарду долара – била је једна од највећих заплена кокаина у историји Сједињених Држава.

Службеници за спровођење закона такође су запленили значајне количине кокаина у вези са шемом у лукама у Панами, Перуу и Холандији, између осталих земаља.

Ако буде проглашен кривим, окривљеном се прети обавезна минимална казна од 10 година затвора до доживотног затвора.

Ово тужилаштво је део истраге Радних група за борбу против дроге у организованом криминалу (ОЦДЕТФ). ОЦДЕТФ идентификује, омета и разбија највеће трговце дрогом, пераче новца, банде и транснационалне криминалне организације које прете Сједињеним Државама коришћењем вишеагенцијског приступа предвођеног тужиоцима, вођеном обавештајним подацима и који користи снагу федералних, државне и локалне агенције за спровођење закона против криминалних мрежа.

ХСИ Неw Yорк води и усмерава све оперативне и административне активности Ел Дорадо Таск Форце (ЕДТФ). ЕДТФ се састоји од више од 200 припадника органа за спровођење закона који представљају приближно тридесет пет (35) федералних, државних и локалних агенција за спровођење закона и регулаторних агенција. Мисија ЕДТФ-а је да поремети, демонтира или учини неефикасним организације укључене у прање прихода стечених трговином наркотицима и другим финансијским злочинима.

Владин случај води Одељење за међународне наркотике и прање новца Kанцеларије. За тужилаштво су задужени помоћници америчког тужиоца Номи Беренсон и Роберт Полак.

Окривљени:

ГОРАН ГОГИЋ

Старост: 43

Црна Гора

Е.Д.Н.И. Документ бр. 22-493 (НМ)

УСАО – Њујорк, источни

Kонтакт:

Џон Марзули

Даниелле Блустеин Хасс

Тужилаштво Сједињених Држава

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

виа
magazin-tabloid.com
Извор
Милован Бркић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!