fbpx
понедељак , 17 фебруара 2020

Вучић да припази шта лапрда о Ципрасу и Грчкој јер ће својим будаластим лапрдањем да значајно оштети односе Грчке и Србије

0
(0)

Немачком листу „Focus money“ рекао да Србија има и веће проблеме од Грчке, а да је највећи – недостатак предузетничког духа

Навео да Србија има више од 1,7 милиона пензионера, а просечна пензија је 212 евра и оценио: „То није много, али је више него у државама чланицама ЕУ, Румунији и Бугарској. Запослени плаћају доприносе, али то покрива 52 одсто пензија које исплаћујемо, остатак иде из буџета. До краја године хоћемо да повећамо пензије за један или два одсто“

ФАКТИ: Немачки новинари му поставили неизбежно питање – како мисли да са тешким мерама победи на следећим изборима – а Вучић им узвратио: „искрено речено, о томе не размишљам“. Наравно, политичар има право да не каже баш све што мисли. Али, истина је да Александар Вучић сваки дан мисли о наредним изборима. Зато сваки дан негде наступа и нешто говори. Зна он: ако Србију остави без „дневне дозе“ да хипноза може нестати…

– РАЗЛИКА између Србије и Грчке данас је то што ми одлучно идемо потпуно другачијим путем него Грчка, како би смо савладали кризу, јер верујем да постоји другачији начин, изјавио је премијер Србије Александар Вучић за немачки „Фокус мани“ („Focus money“).

У разговору за тај лист на тему сличности и разлика између Србије и Грчке у решавању кризе која је погодила обе земље, како преноси данашњи „Блиц“, Вучић је истакао да је Србија једина земља у југоисточној Европи која је створила предуслове за консолидацију буџета и обнову привреде.

„Смањили смо пензије и плате у јавном сектору за 10 одсто, усвојили модерне законе којима се ствара флексибилно тржиште рада. Имамо нов закон о приватизацији, стечају, нове законе за инвестиције. Али најважнија промена је она у главама људи. Почели смо да мењамо менталитет и идемо у новом правцу. Али, за то смо прво морали да прихватимо да је у прошлости много тога погрешно рађено“, казао је Вучић.

На констатацију да је то болна спознаја, Вучић каже да је апсолутно неопходна.

„Без признања да смо грешили – нема промене на боље. Морали смо да схватимо да треба да будемо вреднији, да радимо напорније и ангажованије ако хоћемо да достигнемо циљеве. Не верујем више у једноставна решења“, рекао је он.

Према његовим речима, Србија има и веће проблеме од Грчке, а највећи је недостатак предузетничког духа.

„У Грчкој тај дух не недостаје, али код Срба он је нестао у 60-им и 70-им годинама прошлог века. Ми га сада поново развијамо. У Грчкој су, додуше, јавни дугови виши у апсолутним цифрама, док су структурни проблеми већи у Србији“, навео је Вучић.

На опаску да је један од узрока банкрота Грчке гломазни јавни сектор и да у Србији 10 посто радно способног становништва ради у јавном сектору, Вучић је рекао да зато треба да га смањимо на здрав начин.

„Раније је под утицајем партија превише људи запошљавано у државној служби и биће болно одвојити се од оних који нам заиста нису потребни“, рекао је он.

Када се ради о пензионом систему, који је у Грчкој један од узрока кризе, премијер је навео да Србија има више од 1,7 милиона пензионера, а просечна пензија је 212 евра.

„То није много, али је више него у државама чланицама ЕУ, Румунији и Бугарској. Запослени плаћају доприносе, али то покрива 52 одсто пензија које исплаћујемо, остатак иде из буџета. До краја године хоћемо да повећамо пензије за један или два одсто. И овде смо увели реформе, жене су одлазиле у пензију са 60 година, ми смо то повећали на 65“, навео је Вучић.

На питање – како мисли да са оваквим мерама победи на следећим изборима – Вучић каже да, искрено речено, о томе не размишља.

„Мој задатак је да урадим оно што је најбоље за моју земљу и да нешто променим набоље. Људима у Србији и пре избора 2014. нисам обећао доброчинства, већ зној, сузе, тежак рад и да ће на крају мог мандата криза бити прошлост. Људи виде да напорно радим, сваког дана најмање 12 сати, нема викенда, нема одмора. За две и по година, људи ће се поново питати, и онда ћу видети“, рекао је Вучић.

На опаску да изгледа да у Грчкој бирачи цене неке друге рецепте, Вучић је одговорио:

„Мој пријатељ (грчки премијер Алексис) Ципрас можда то не воли да чује и можда се понекад нервира и због мене, али ја ћу то рећи јасно и гласно: Ако хоћете да пребродите економску кризу ових размера, онда нема лаганог и угодног пута, већ само тешког и доследног. Уверени смо да је само тако могућ стварни и трајни успех“.

На питање – када ће Србија у ЕУ – српски премијер каже да се ми „бринемо само за ствари на које можемо да утичемо и не зависи само од нас када ћемо постати део ЕУ“.

„Наш посао је да створимо бољи економски амбијент и основне услове везане за владавину права. Ако будемо наставили да радимо као и досад, Србија ће постати нормална, стабилна земља и она неће бити најсиромашнија земља у ЕУ“, рекао је Вучић.

„Тежимо моделу друштва који влада у ЕУ него било ком другом. Демократија по западном узору, тржишна привреда, правна држава. Убеђени смо да су ове вредности за Србију прави пут у будућност. Али за нас то пре свега значи следеће: у једном таквом друштву можете се заиста осећати слободно“, нагласио је Вучић.

Он сматра да у Србији не постоји партија као што је Сириза, али постоји још много „духова Сиризе“ који стављају акценат на лака и угодна решења.

„Али таква решења не постоје и због тога код нас треба, на пример, још више побољшати радни морал. Не смемо више да се надамо да ће помоћ да нам падне с неба, већ морамо чврсто са обе ноге да станемо на земљу и да се суочимо са реалношћу“, рекао је Вучић за немачки „Фокус мани“, а пренео Блиц.

Танјуг, Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић оптужио Београђане да су нерадници и лењивци који неће да раде

4.6 (12) И птицама на грани је познато да председник Србије Александар Вучић, који би …

Чиме те то шприцају кад си се надуо ко штене у бари?!

2 (7) Председник Србије Александар Вучић обишао је данас градилиште пројекта Београд на води. „Срећан …

2 Коментара

  1. DRAMOSER JE U SVOM ELEMENTU SAMO MLATI LI MLATI DA MLATI PO PASULJU IZMLATIO BI IHA IHA HA;DAKLE OVAJ COVEK NE PRESTAJE DA RADI PROTIV SRBIJE POD HITNO GA TREBA POSLATI NEGDE NA REHABILITACIJU I TO PODUZE

  2. Za broj penzionera ne mora da brine. Ukoliko neki penzioner zbog moždanog udara završi u Svetom Savi i uz to ako ima više od 70 godina taj najverovatnije odatle neće živ izaći.Za 28 dana koliko mi je majka tamo ležala(na žalost iumrla je tamo) svaki dan je po jedan umirao.Kao da imaju dil sa nekima da smanje broj penzionera

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *