Насловна / Србија / Нашу децу у школи уче да су Срби отели Косово од шиптара!?
Нашу децу у школи уче да су Срби отели Косово од шиптара!? 1

Нашу децу у школи уче да су Срби отели Косово од шиптара!?

Данашња штампа као скандал преноси информацију да уџбеник за шеси разред основне школе учи децу да су Албанци староседеоци Балкана од којих су Срби отели земљу.

Фрапантни детаљи наводне српске средњовековне историје у издању Завода за уџбенике и наставна средства дело су аутора Радета Михаљчића, професора Филозофског факултета у Београду у пензији и редовног члана Академије и уметности Републике Српске, пишу “Наше новине”.

Михаљчић истиче и да су досељени Словени, међу којима и Срби, примили од Албанаца обичаје и културу, као и да им је, својевремено Стефан Немања преотео крајеве северне Албаније.

“Староседеоци Албанци воде порекло од Илира, романизованих у мањој мери, и они су једини сачували језик, обичаје и друга народна обележја. С њима су се мешали Словени, Грци и други народи и временом се са њима стопили“, стоји, измешу осталог у поменутом уџбенику.

У одељку који се бави османлијским освајањима, аутор поново помиње Албанце као оштећену страну.

“После Маричке и Косовске битке, Турци су наставили са освајањима и временом све више угрожавали албанске области”, трвди аутор.

Историчар Јован Деретић каже да се што пре мора стати на пут овом прекрајању историје и представљању Срба као окупатора земље која им одувек припада.

– У том уџбенику пише да су Словени дошли на Косово и Метохију и тамо затекли Илире, који су данашњи Албанци, па им отели куће и њиве, те су они зато били принуђени да иду у планине и чувају стоку. То је нечувено! Око ове књиге је било много полемике, а посебан скандал је што је те наводе одобрило Министартство просвете, а штампао Завод за уџбенике. Можемо ми да мислимо шта год хоћемо, али горе од овога нема. Чему то уче нашу децу? – огорчен је Деретић.

С њим је сагласан и историчар Вук Мишић, који додаје да су светски стручњаци у својим делима више пута демантовали оно што ми и даље учимо у основној школи.

– Немачки лингвиста и академик Густав Вајганд још је у 19. веку доказао да Албанци нису Илири, већ индоевропског порекла. Штавише и многи албански историчари потврђују ову тезу – каже Мишић.

Са друге стране, аутор уџбеника Михаљчић за “Наше новине” истиче да стоји иза свих навода и да су они резултат дугогодишњег истраживања.

– Оно што ја могу својим именом и презименом да гарантујем, јесте да у књизи нема апсолутно ниједне грешке. Све је то резултат озбиљног истраживања током кога сам имао помоћ својих студената и колега – каже Михаљчић.

Мондо.рс

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Школа ради и недељом да би деца тапшала и певала шизофреном диктатору (видео) 11

Школа ради и недељом да би деца тапшала и певала шизофреном диктатору (видео)

Основна школа у Варварину ради недељом! Деца у исти глас говоре диктатору „добар дан!“ Наравно …

Ваљево: Нова школска зграда опасна за ђаке 12

Ваљево: Нова школска зграда опасна за ђаке

Ваљево – Иако је за новоизграђени објекат ваљевске Основне школе „Милован Глишић” у Улици Прве пролетерске, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *